Eksportboom lovende for dansk mode

Udenrigsministeriet forventer, at den samlede danske eksport stiger med 53 milliarder kroner over de næste to år.

13.06.2017

Af Cathrine Bangild, cb@dmogt.dk

Det går godt for eksporten af dansk mode, som sidste år bidrog til, at den samlede danske eksport steg 3,4 procent. Og ifølge Udenrigsministeriet ser det ud til, at den tendens vil fortsætte de næste par år. Ministeriet forventer nemlig, at den generelle danske eksport vil stige med over fire procent i 2017 og 2018, skriver Børsen. Det svarer til 53 milliarder kroner.

I Udenrigsministeriet baserer man sin vurdering på, at danske kernemarkeder som Sverige, Tyskland og Norge har vist fremgang i de økonomiske nøgletal i sensommeren 2016. De største stigninger vil man kunne finde i USA og Kina, som forventes at stige med henholdsvis 9,9 procent og 9,5 procent.

I den danske modekoncern DK Company mærker man allerede væksten. Det skyldes blandt andet, at DK Company i øjeblikket vækster på det norske marked, hvor man er gået frem med ti procent

Administrerende direktør i DK Company, Jens Obel Jørgensen, glæder sig over udviklingen:

”Det vil betyde rigtig meget for os. Jo mere vi kan eksportere til et land, hvor vi allerede er etableret, desto bedre dækning af væres indtjening vil vi få”, siger han til Børsen.

Mulig mangel på arbejdskraft
Eksportboomet forventes at skabe 30.000 job, men det er netop her, at der kan blive stukket en kæp i hjulet på væksten, spår cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen:

”Mangel på arbejdskraft kan bremse eksportvæksten. Hvis ikke arbejdskraften er der, kan fremgangen i eksporten ikke ske. Det bliver en udfordring at finde de kvalificerede mennesker, der skal skabe eksportvæksten”, siger han til Børsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil helst fokusere på udsigten til den positive udvikling, men anerkender, at mangel på arbejdskraft kan blive et problem.

”Først og fremmest skal vi glæde os over, at vi har udsigt til fuld beskæftigelse. Men det er også klart, at det kommer til at kunne indebære en udfordring for virksomhederne, hvis virksomhederne i Danmark får vanskeligere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraften”, siger han til avisen.

Forsigtig optimisme
Las Olsen er også mere forsigtig med optimismen, når det kommer til forventningerne til eksportvækst. Meldingerne fra Udenrigsministeriet kommer efter, at eksporten er faldet i tre af årets første fire måneder.

Men i Udenrigsministeriet forventer man altså, at de individuelle landes fremgang kommer til at smitte af på handlen med Danmark, og ifølge Børsen, forventer flere bankøkonomer da også, at eksporten vil accelerere i sidste halvdel af 2017. Forventningerne til i år forbliver dog mindre optimistiske.

”Det kan jo selvfølgelig være, at man har en forventning om, at der kommer et stort løft fra infrastrukturinvesteringer og skattelettelser, som Donald Trump gerne vil indføre, men det ser jo mest ud, som om at der ikke sker nogle ændringer i den økonomiske politik, og det tyder ikke på, at de får vedtaget noget som helst”, siger Las Olsen til Børsen.