Kina taber terræn som førende leverandør til EU

EU’s import at tekstiler fra Kina er faldet med syv procentpoint i løbet af de sidste seks år.

13.06.2017

Af Cathrine Bangild, cb@dmogt.dk

Lave lønninger og billige produktionsforhold har i mange år været med til at placere Kina øverst på podiet som EU’s foretrukne produktionsland. I takt med at de kinesiske lønninger stiger, ser det dog ud til, at den position er truet.

Kina stod i 2010 for lidt over 40 procent af EU’s samlede tekstilimport. Ifølge en rapport lavet af European Apparel & Textile Confederation (Euratex) faldt landets andel til 35 procent, og i 2016 faldt andelen med næsten to procentpoint yderligere til 33,1 procent, skriver Just Style.

I stedet er det lande som Bangladesh, Indien, Pakistan og Sri Lanka, der kæmper om at lægge sig i førertrøjen. I 2010 stod lande fra South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), inkluderende førnævnte lande, for 19 procent af den samlede tekstilimport i EU. I 2016 er det tal steget til 25,6 procent.

Også lande som Indonesien, Malaysia, Filippinerne, Thailand og Vietnam – under the Association of Southwest Asian Nations (ASEAN) - oplever vækst, mens landene omkring Middelhavet oplevede en stabilisering af importen, som dog stadig tegner sig for mere end 18 procent af den samlede tekstilimport til EU.

Sammen med Kina står de tre grupper af lande for hele 86 procent af den samlede EU-tekstilimport.

EU’s eksport
Når det kommer til EU’s egen eksport af tekstiler, er vævede tekstiler hovedeksportvaren. NAFTA- og Middelhavslandene er fortsat de største importører af tekstilvarer fra EU, mens EFTA- og NAFTA-landene er de største indkøbere af tøj. Ifølge rapporten har der dog været meget lille vækst i de to lande.

Når EU-landene eksporterer tøj og tekstiler, står dametøj for 40 procent af eksporten, mens herretøj tegner sig for 23 procent.

I 2016 steg EU’s omsætning for tekstilindustrien med 1,9 procent til 84,2 milliarder euro, mens tøjomsætningen steg 0,7 procent til 79,6 milliarder euro.