Foto: Jesper Voldgaard // Aarhus Walks On Water var Danmarks første bud på en event med fashion tech i fokus.

VIA inviterer til samarbejde om teknologi

Potentialet er stort indenfor smart textiles og fashion tech, og VIA Design planlægger konference og nye faciliteter for studerende og virksomheder.

11.10.2017

Da modeller med lysende kjoler, blinkende børnetøj og bluser med kulørte lamper skridtede hen over en flydende catwalk under AWOW, Aarhus Walks On Water-showet i september, fik publikum for første gang i Danmark et indblik i, hvad fashion tech kan. 

VIA Design stod for det designfaglige i samarbejde med otte danske modevirksomheder, og showet bliver nu afsæt til en større satsning indenfor netop fashion tech og intelligente tekstiler. 

Derfor planlægger VIA Design nu en konference, der skal sætte fokus på området. Tidspunktet er ikke fast endnu, men det bliver efter alt at dømme i første halvdel af 2018.

- I VIA Design har vi interesseret os for det her område siden 2005, da vi etablerede et videnscenter for intelligente tekstiler. Siden har vi fulgt området tæt, og nu mener vi, at tiden er inde til at sætte endnu mere spot på de store potentialer, der er i det her for branchen, siger Poul Erik Jørgensen, der er leder af forskningsprogrammet Materials Science and smart textiles på VIA Design. 

I spidsen for udviklingen
I begyndelsen af september var der modeuge i New York, og her havde fashion tech for første gang sin egen sektion på messen. Og også i EU får smarte tekstiler og fashion tech stor bevågenhed, da området er udpeget som et særligt vækstområde.
  
I Danmark er potentialet også stort, mener Anders Bisgaard, leder af forskning og udvikling på VIA Design. Han betragter Aarhus Walks On Water som startskuddet til en indsats, der skal synliggøre og demonstrere både herhjemme men også i udlandet, hvad dansk mode og tekstil kan på området: 

- Der har gennem de seneste år været en øget forskningsindsats på området, og samtidig mærker vi en stigende interesse fra mange fronter. Men vi mangler at anskueliggøre potentialet med nogle demonstrationsprojekter, og den indsats stiller vi os nu i spidsen for, fastslår han. 

Døren er åben til ny viden
Satsningen kommer ifølge Anders Bisgaard til at ske ved blandt andet at etablere forskellige faciliteter, hvor virksomheder i samarbejde med VIA Design og studerende kan udforske området og lave demonstrationsprojekter. Derudover er et egentligt incubator-miljø på området også på tegnebrættet. 

- Vi er med i flere fælleseuropæiske initiativer indenfor det her felt, og vi har en stor viden, som vi meget gerne deler ud af til branchen. Så det her er en åben invitation til virksomhederne: Kom til os, så kan vi hjælpe med både konkret viden men også med at facilitere det, der er brug for i en udviklingsproces, lyder opfordringen fra forskningschefen.

Yderligere information fås hos: 
Poul-Erik Jørgensen, programleder Materials Science and Smart Textiles, VIA Design, mail: pejo@via.dk, mobil: 87550546

Anders Bisgaard, Head of Research & Development VIA Design, mail: abi@via.dk, mobil: 87550507