· Mærkning & standarder ·

Vi giver dig overblik over miljømærker, vaskeanvisninger, standarder og certificeringer. Det er også her du finder svar på spørgsmål om sikkerhedsregler for børnetøj, størrelsesmærkning og GINETEX.

Mest stillede spørgsmål

B

Brændbarhed af tøj - hollandske regler

Holland indførte i 2008 regler for brændbarhed af tøj. Undtaget fra reglerne er undertøj, strømper, tights, badetøj og babytøj under størrelse 80.
Læs mere

Brændbarhed tekstilmaterialer - Schweiz, Sverige og Norge

Læs om reglerne for tekstilvares brændbarhed.
Læs mere

Børnenattøjs brændbarhed - regler i UK og NL

I UK og Holland har der siden henholdsvis 1987 og 1997 været særlige regler for brændbarheden af nattøj til børn. Læs reglerne her.
Læs mere

Børnetøj - nye sikkerhedsstandarder

Dansk Standard har netop offentliggjort 2 nye standarder for sikkerhed af børnetøj. Det er dels en opdateret standard om snore og bændler på børnetøj, dels en standard med anbefalinger om design og fremstilling af børnetøj.
Læs mere

Børnetøj - sikkerhedsregler

Den fælles europæiske standard EN14682 indeholder sikkerhedskravene for snore og bændler på børnetøj. Herudover findes en supplerende britisk standard. Læs mere og find links til de forskellige standarder her.
Læs mere

C

CE-mærkning

CE-mærkning knytter sig til en række EU-direktiver vedrørende produkters sundhed og sikkerhed. Se her, hvilke produktgrupper der er krav om CE-mærkning på og find kontakt-info på ansvarlige myndigheder.
Læs mere

D

DS 49001 dokumenterer din samfundsansvarlighed

DS 49001 er en standard, som danske virksomheder og organisationer kan bruge til at dokumentere deres samfundsmæssige ansvarlighed. Mens ISO 26000 nøjes med at give vejledning i, hvordan man arbejder med samfundsansvar, kan man med DS 49001 dokumentere sin indsats.
Læs mere

E

Emballage-krav i Danmark

Emballage der benyttes i EU, skal ifølge EUs emballage-direktiv leve op til en lang række regler omkring konstruktion og materialeforbrug. Se her en oversigt over kravene til fremstilling og sammensætning af emballage og over grænseværdier for indholdet af kemikalier og tungmetaller i samme.
Læs mere

Emballage-regler i EU

EU-landene gennemfører EUs emballagedirektiv på hver deres måde - alt efter nationale traditioner og politiske synspunkter. Det selv om EUs direktiv har lagt de overordnede retningslinier for behandling og genbrug af emballage, og 24 lande er enedes om at bruge mærket "Der Grüne Punkt". Læs et resumé af de tyske emballageregler med links til relevante autoriteters hjemmeside i de enkelte lande.
Læs mere

Energiledelse - spar 15-30% på energien

Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Standard lavet ”Energiledelse Light”, som er en vejledning i, hvorledes energiledelsesstandarden DS/EN16001 eller dele heraf kan indføres i mindre virksomheder.
Læs mere

Etiketter og isyningssteder - anbefalinger

De europæiske tekstil- og beklædningsproducenters fælles brancheorganisation Euratex har udgivet en europæisk vejledning om etiketter og isyning af etiketter. Download den her.
Læs mere

G

GINETEX carelabels

Dansk Mode & Textil er national komiteret for GINETEX i Danmark. Det giver DM&Ts medlemmer fri adgang til at anvende de velkendte carelabel symboler samt Clevercare. Carelabels er et vigtigt parameter, når man som tøjproducent vil sikre, at forbrugeren behandler tøjet forskriftsmæssigt.
Læs mere

GOTS - sådan sikrer du din sourcing

Flere og flere leverandører der bliver certificeret med GOTS-mærket, skal leve op til kriterier om både økologi, miljø og sociale forhold. Men hvad skal man egentlig sikre sig, når man sourcer GOTS-certificerede varer?
Læs mere

I

Intelligente tekstiler - standardisering

Den første fælles europæiske standard omkring intelligente tekstiler er nu udkommet.
Læs mere

ISO 26000 – en vejledning i samfundsansvar

ISO 26000 er et værktøj, der skal hjælpe organisationer med at udmønte deres gode hensigter i konkrete samfundsansvarlige handlinger. Desuden kan virksomheder bruge standarden som tjekliste til systematisk at bedømme samarbejdspartnere og underleverandører på samfundsansvaret.
Læs mere

ISO giver et løft til samfundsansvaret

Ensartede krav til leverandører rundt om i verden er et af målene med ISO-standarden for samfundsmæssigt ansvar ISO 26000. Standarden er resultatet af 5 års samarbejde mellem 400 delegerede fra 99 lande, hvoraf to tredjedele er udviklingslande.
Læs mere

L

Links

Links til relevante adresser på miljø- og kemiområdet samt for mærkning & standarder
Læs mere

M

Mærkning af tekstiler - oversættelse af tekster

Det er ofte et krav, at tekster som anvendes til mærkning af tekstiler skal være oversat til det sprog som tales i det land, hvor varen sælges til slutbrugeren. I takt med at dansk mode- og tekstil sælges i flere og flere lande, er sproghåndteringen af tekstilmærkningen også blevet mere vanskelig. For at hjælpe medlemmerne på rette vej har Dansk Mode & Textil i samarbejde med vores tyske søsterorganisation oversat en lang række tekster som anvendes i forbindelse med tekstilmærkningen.
Læs mere

Mærkningsregler verden over - oversigt

Mærkningsreglerne for tøj og tekstiler i alle verdens lande findes samlet i en oversigt udgivet af branchens europæiske organisation EURATEX. Oversigten opsummerer mærkningsreglerne vedrørende oprindelse, vedligehold, størrelse, fibersammensætning, sprog og anden krævet mærkning i de enkelte lande.
Læs mere

O

Oeko-Tex – sådan må betegnelsen bruges

Teknologisk Institut har udarbejdet en vejledning til brugen af sundhedsmærket Oeko-Tex. Vejledningen kommer efter, at Forbrugerombudsmanden for nylig henstillede til, at virksomhederne fremover kun benævner sundhedsmærket Oeko-Tex med den oprindelige stavemåde – og altså ikke med dansk ”ø”. Hent vejledningen her.
Læs mere

P

Personreflekser skal være godkendt

Alle personreflekser skal være godkendt og mærket med den europæiske standard EN 13356. Mere info her.
Læs mere

S

Standarder for tekstiler og tøj

Oversigt over standarder for tekstiler og tøj udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Mode & Textil og Dansk Standard.
Læs mere

Stregkoder - sådan får du dem

Vil man indføre stregkoder på sine produkter, skal man kontakte organisationen GS1 Denmark, tidligere EAN Danmark, som administrerer stregkodesystemet i Danmark. Kontakt-link her.
Læs mere

Størrelsesmærkning af tøj

Størrelsesmærkning er en mangetydig størrelse. Hent hjælp her til at håndtere den lange række størrelsesmærkningssystemer, der eksisterer rundt om i de forskellige lande.
Læs mere

Super-sygehuse og funktionelle tekstiler

Jeppe Emil Mogensen, VIA Design, har netop offentliggjort sin Ph.d. afhandling fra Aalborg Universitet om mulighederne for at bruge tekstiler i indretningen af fremtidens hospitaler.
Læs mere

Svanen, blomsten, øko-tex eller GOTS?

Hvilket mærke skal man gå efter til virksomhedens tekstilprodukter? Det kan være vanskeligt at finde rundt i junglen af mærker, som bruges til tekstiler, for den tæller både miljømærker, økologimærker og et sundhedsmærke. Få et overblik over, hvad de enkelte mærker står for.
Læs mere

T

Tekstilmærkning - nye EU-regler 2011

Nye EU-mærkningsregler samler og forenkler reglerne for tekstilmærkning. Den væsentligste ændring er, at tekstilvarer, der indeholder pels- eller læder, fremover skal mærkes med ”indeholder ikke-tekstildele af animalsk oprindelse”.
Læs mere

Test af tøjs brandbarhed - international oversigt

I nogle lande er der krav til test af brandbarhed på forskellige beklædningsartikler. Særligt tøj til babyer er underlagt krav til test for brandbarhed. Dansk Mode & Textil har anskaffet en oversigt over de krav der er i verdens lande.
Læs mere