Menu
DM&T generalforsamling:

DM&T-formand ser tilbage på tumultarisk - men lærerigt - år

I dag har DM&T afholdt generalforsamling. Den bød på et nyt bestyrelsesmedlem, og vanen tro aflagde formandens sin beretning. Her kan du læse, hvordan Jørgen Bech Madsen ser tilbage på året, og hvorfor han ser sammenhold som et nøgleord i den sammenhæng.

DM&T's bestyrelsesformand Jørgen Bech Madsen, adm. direktør i Fibertex Nonwovens
DM&T's bestyrelsesformand Jørgen Bech Madsen, adm. direktør i Fibertex Nonwovens

27. maj 2021

DM&T afholdt i dag generalforsamling. Her fik bestyrelsen et nyt medlem i form af Kamilla Byriel, som er grundlægger og indehaver af modevirksomheden Lolly's Laundry. Formand Jørgen Bech Madsen bød på generalforsamlingen Kamilla Byriel hjerteligt velkommen i bestyrelsen, og ser frem til samarbejdet fremover. 

Jørgen Bech Madsen leverede også sin formandsberetning, som vi bringer her: 

"Hvis der var noget, vi lærte af et tumultarisk 2020, er det, at vi har behov for at stå sammen som branche. Det kræver en samlende organisation, der har indsigt i branchens forhold og udfordringer, og den rolle har Dansk Mode & Textil. Det står glasklart, når jeg ser tilbage på det forgangne år.

Covid-19 påvirkede hele mode-, tekstil- og livsstilsbranchen i løbet af året. Det skete i flere tempi og pandemiens effekt ramte også forskelligt. Allerede i starten af året, var virksomheder med aktiviteter i Asien, særligt Kina, påvirket af udbruddet, og da Danmark og store dele af resten af verden lukkede ned, blev alle branchens virksomheder ramt. Økonomisk blev branchen ramt forskelligt, men alle blev påvirket.

De første måneder var præget af usikkerhed og tvivl. Mange frygtede, at følgevirkningerne af Covid-19 kunne lukke deres virksomhed fra den ene dag til den anden. Således svarede 20 % af vores medlemmer i april, at de følte sig lukningstruet, og selv globale giganter frygtede samme scenarie.

Heldigvis gik det langt fra sådan. Størstedelen af den danske branche er kommet langt bedre gennem året end frygtet. Faktisk var der dele af branchen, der klarede sig særdeles godt gennem et år, hvor udfordringerne stod i kø. De virksomheder, der har en stærk online tilstedeværelse, har vundet endnu større terræn i takt med nedlukningerne. Mange tekstilvirksomheder har nydt godt af det stigende fokus på forbedringen af boligen og har dygtigt grebet mulighederne. Både herhjemme og i udlandet er flere begyndt at opholde sig i naturen og dyrke motion derude, hvilket blandt andet er kommet outdoorbrands og producenter af cykeltøj og -udstyr til gode.

At den samlede branche er kommet godt igennem året skyldes ikke kun ydre omstændigheder. Faktisk skal æren i høj grad tilskrives velovervejede ejere, modige ledere og agile, dedikerede medarbejdere. Selvom alle igennem året har måttet ofre meget, har 2020 også styrket samhørigheden i de enkelte virksomheder.

Men også i branchen som helhed er samhørigheden blevet styrket. Her har DM&T spillet en nøglerolle. Kort tid efter nedlukningen iværksatte vi som organisation flere initiativer for at hjælpe vores medlemmer og dermed branchen lettere gennem krisen. Vores rådgivning blev udvidet til også at dække covid-19-relaterede udfordringer og hjælpepakker, vi sløjfede to kvartalers grundkontingent, vi sikrede hjemmearbejdende designere adgang til inspirationsmateriale og selvom vores kontorer var lukket, var den mentale dør altid åben.

Men vi gjorde mere end det. Vi tog ansvar for branchens ve og vel. Ingen anden organisation har så tæt dialog med og indsigt i mode-, tekstil- og livsstilsbranchen som Dansk Mode & Textil. Og netop derfor er vi forpligtet til at varetage branchens interesser; det gælder naturligvis også i krisetider. Det er vores ansvar at sikre, at vores branches særlige udfordringer ikke bliver glemt, og den kamp kæmpede vi allerede fra det tidlige forår.

Men vi tog også ansvar for at sikre de sundhedspersonale, der stod i forreste linje, da coronaens bølger stod højest. Da et stod allerværst til, og der var en udbredt mangel på værnemidler trådte vores branche til. På rekordtid fik en række tekstilvirksomheder i samarbejde etableret en produktion af de essentielle værnemidler, så det danske sundheds- og plejepersonale havde en bekymring mindre i en ellers presset hverdag. Det vidner om branchens samfundssind og store omstillingsparathed, og det var noget, der blev bemærket hos de offentlige myndigheder og politikere landet over.   

Nedlukningen ramte vores virksomheder anderledes end i andre brancher, og dermed ramte hjælpepakkerne skævt. Dansk Mode & Textil førte problemstillingerne ind bag Christiansborgs tykke mure og bredt ud i medierne, og selvom ikke alt blev løst med politisk hjælp, skete der dog positive ændringer, og vi fik markeret, at mode-, tekstil- og livsstilsbranchen er en væsentlig aktør i dansk erhvervsliv og samfundsøkonomi, som ikke skal siddes overhørig.

Derfor var vi også med, da regeringen inviterede udvalgte brancher og organisationer ind til at arbejde for en genstart af den danske eksport.

Vi fortsatte dog med at lægge tryk på Christiansborg for at sikre en forsvarlig genåbning af særligt detailhandlen. Her var den politiske lydhørhed ofte begrænset, men det forhindrede os ikke i at kæmpe videre. Her tog Dansk Mode & Textil også detailhandlens parti, noget der vidner om samhørighed og ansvarlighed. Normalt er detailhandlen vores medlemmers kunder, men vi er dybt afhængige af hinanden, og derfor var det afgørende, at vi også kæmpede den sag. Vi har et ansvar for vores samarbejdspartnere i både ind- og udland, ligesom de har et ansvar for os, og den gensidige afhængighed 

Vi skal tage ved lære af 2020. Vi lærte, at vi som branche er sårbar, når så store uforudsete begivenheder indtræffer. Men vi blev også bekræftet i, at vi er i stand til at tilpasse os omstændighederne og agere i en ny virkelighed. Vi skal tage alt, vi lært i det forgangne år, med os.

Men vigtigst af alt, skal vi huske, at vi står stærkere som branche, når vi står sammen."

DM&T's bestyrelse

  • Jørgen Bech Madsen (formand) - Adm. direktør, Fibertex Nonwovens A/S
  • Anders Hedegaard Petersen (næstformand) - Adm. direktør, Gabriel Holding A/S
  • Michael Alstrup (næstformand) - Adm. direktør, JBS Textile Group A/S
  • Marianne Raben Olrik - Adm. direktør, Rabens Saloner A/S
  • Kamilla Byriel (ny) - Grundlægger og ejer, Lolly's Laundry ApS
  • Jacob Stubkjær Klausen - direktør, Spectre A/S
  • Jens Poulsen - koncerndirektør, DK Company A/S
  • John Vestergaard - Adm. direktør, egetæpper A/S
  • Thomas Frederiksen - Kommerciel direktør og medejer, Offspring A/S
"