Menu

DM&T-direktør: Nedlukningen af udvalgsvarehandlen havde minimal effekt på smitten. Men det vidste vi jo godt

Smitten var ikke stukket af, hvis udvalgsvarehandlen var forblevet åben, konkluderer regeringens såkaldte referencegruppe i en ny rapport. Men udvalgsvarehandlen blev lukket ned, og nu står virksomhederne med regningen, hvilket adm. direktør Thomas Klausen langt fra er tilfreds med.

Adm. Direktør Thomas Klausen
Adm. Direktør Thomas Klausen

03. marts 2021 Af Thomas Klausen , tk@dmogt.dk

Der er tidspunkter i livet, hvor man glæder sig over at sige ”hvad sagde vi?”.

Dette er ikke et af dem.

Allerede i december påpegede vi, sammen med flere andre, at vores oplevelse af udvalgsvarehandlen var, at de var deres ansvar utrolig bevidst og gjorde alt, de kunne, for at holde smitten nede med sprit, afstand og mundbind, mens de forsøgte at holde omsætningen oppe. Den mulighed blev taget fra dem med nedlukningen af udvalgsvarehandlen.

Regeringens faglige referencegruppe er nu klar med en rapport, der understøtter det, vi som organisation allerede ved begyndelsen af udvalgsvarehandlens nedlukning var klar over:

Smittetrykket falder ikke ved, at vi lukker butikkerne.

Beregninger fra Statens Serum Institut afslører, at netop udvalgsvarehandlen har en ganske lille effekt på det samlede smittetryk.

For at sætte tingene i relief, så viser tallene, at en genåbning af udvalgsvarebutikkerne vil få det daglige indlæggelsestal til at stige fra 275 til 333, når vi når 15. april. Sammenlignet med hvad en genåbning for landets afgangselever vil betyde, så er det småting. En sådan genåbning vil få indlæggelsestallet til at stige fra 275 indlæggelser til 1.399.

Det er ingen hemmelighed, at vintermånederne i vores branche er der, hvor mange af vores medlemmer øger salget på grund af julehandlen og udsalgsperioder. Det er også i disse måneder, at de dyrere varer som vinterjakker, vinterstøvler og flyverdragter til børnene skal bringe penge i kassen. Den handel har mange af dem misset.

Det har kostet mode-, sko-, tekstil- og livsstilsbranchen milliarder at holde udvalgsvarehandlen lukket. Nogen har sågar måtte se deres livsværk gå tabt, da kassen var tom, kreditten var lukket og muligheden for dagligt at have penge med på arbejde forsvandt.

Nu har eksperterne regnet på tallene og konkluderet det, vi allerede i december måned forsøgte at overbevise politikerne om.

At udvalgsvarehandlen ikke var, og stadig ikke er, skyld i smittespredning, hvilket ellers virkede som bevæggrunden for, at den skulle lukkes ned. 

Nogen vil mene, at det er nemt at være bagklog. Faktum er dog, at vi påpegede dette længe inden, regeringen lukkede udvalgsvarehandlen.

Derfor mener vi også, at politikerne bør kigge alvorligt på, om det giver mening med de krav, der stilles til store butikker i forhold til antal kunder. Når smittepåvirkningen er så lav, så kan det forekomme besynderligt, at de største butikker med mest plads til kunderne, er dem, der må tage imod færrest kunder.

Vi har nu evidens for, at udvalgsvarehandlen ikke er skyldig i en acceleration af smitten.

At det skulle koste samfundet så mange penge, som det har gjort, er skammeligt, ærgerligt og unødvendigt. Lad os i det mindste sørge for, at skaden ikke bliver større, end den allerede er.

"