Menu

Etisk Charter opfordrer til mere diversitet i modebranchen

Modebranchens Etiske Charter opfordrer nu den danske modebranche til at promovere og arbejde for større diversitet. Styregruppen bag charteret ønsker flere forskellige rollemodeller og et mere mangfoldigt skønhedsideal.

Foto: Copenhagen Fashion Week
Foto: Copenhagen Fashion Week

30. januar 2018 Af Olivia Lynglund , obl@dmogt.dk

Mere diversitet i modebranchen. Det er den nye værdi, der tilføjes til det etiske charter, som over 350 aktører i den danske modebranche har underskrevet. Med en udvidelse som denne opfordres branchen nu til at promovere et mere mangfoldigt skønhedsideal, både forhold til størrelse, alder, etnicitet, handicap, køn, race, religion, seksuel orientering og socioøkonomisk status.

Uffe Buchard, der sidder med i styregruppen bag Modebranchens Etiske Charter og som er repræsentant for de danske modemagasiner, siger:

 - Vi har igennem de sidste år oplevet en verden, der i højere grad forlanger diversitet, ikke mindst i modebranchen. Vi har ganske enkelt brug for flere rollemodeller og skønhedsidealer, som vi alle – unge og gamle – kan spejle os i.

Det etiske charter, der blev lanceret i 2007 af Danish Fashion Institute og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), blev først og fremmest udarbejdet med et mål om at sikre bedre vilkår for danske modeller og øge fokus på deres fysiske og mentale sundhed. Efterfølgende har der været en række opdateringer. I 2013 blev charteret udvidet til at omfatte nye regler om minimumsalder, sund kost og løn, og nu er diversitet altså et aktuelt tema, der florerer i modebranche.


- Og det skal det etiske charter dels afspejle og dels være med til at sætte endnu mere skub i. For der er stadig lidt vej endnu, siger Uffe Buchard. 

Modebranchen skal tage ansvar

Høj, slank og hvid. Det er nok sådan, de fleste vil karakterisere en typisk dansk model. Men det har heldigvis ændret sig, bekræfter Jacqueline Friis-Mikkelsen, som er adm. direktør i Unique Models og repræsentant for modelbureauer i styregruppen bag Modebranchens Etiske Charter.

- Vi har i dag flere modeller af anden etnisk oprindelse end dansk samt flere ældre og større modeller, siger Jacqueline Friis-Mikkelsen og understreger, at hun håber, det er en udvikling, der er kommet for at blive.

Selvom efterspørgslen på diversitet er stigende i branchen, er det alligevel vigtigt, at underskriverne af det etiske charter bliver pålagt et medansvar for at promovere mere mangfoldighed i modebranchen. Derfor vil over 350 aktører nu blive underrettet om den nyeste udvidelse, udmelder Modebranchens Etiske Charter. 

"