Menu

Faldende tøjpriser holder inflationen på et minimum

Inflationen i Danmark var i august minimal. Det skyldes blandt andet faldende priser på tøj og sko, og her spiller internethandlen en vigtig rolle, lyder det fra Danske Bank.

Foto: Photo by Ashim D’Silva on Unsplash
Foto: Photo by Ashim D’Silva on Unsplash

12. september 2019 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Danmarks Statistik har udsendt forbrugerprisindekset for august, og her ligger inflationen kun på 0,4 %, hvis man sammenligner med august sidste år. En af de varegrupper, som bidrager til at holde inflationen på et så lavt niveau, er beklædning og fodtøj, hvor priserne i forhold til sidste år er faldet 3,2 %.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, forklarer i onsdagens udgave af Berlingske, at tøjpriserne i Danmark er faldet mere end i resten af EU, og at internethandlen spiller en nøglerolle:

”Tøjbranchen har været udsat for massiv konkurrence fra onlinehandel de seneste år, men allerede inden danskerne for alvor tog nethandlen til sig, så vi en tendens til faldende priser. Det er i kontrast til udviklingen i resten af Europa, hvor de seneste årtier har været præget af moderat stigende priser,” siger hun til Berlingske.

Selvom inflationen er lav, er de danske forbrugerpriser fortsat de højeste i EU. Danmark ligger således godt 39 % højere end det gennemsnitlige EU.

Den lave inflation betyder, at danskerne generelt har flere penge mellem hænderne, men Danske Banks privatøkonom forklarer, at det ikke har medført nogen forbrugsfest i Danmark. Således er forbruget vokset i omegnen af 2 % de senere år.

Ifølge Berlingske forventer de fleste økonomer, at inflationen for resten af 2019 vil stige og lande omkring 1 % for hele året. Forventningerne til 2020 er, at inflationen måske vil ligge en smule højere.
"