Menu

Fem projekter belønnet i H&M's innovationskonkurrence

Fem projekter blev præmieret ved Global Change Award, som er H&M Foundations store innovationspris. Crop A Porter løb med den største check for brugen af affald fra fødevareproduktion til tekstiler.

Vinderprojektet Crop a Porter omdanner blandt andet ananasaffald fra fødevareproduktion til tekstiler.
Vinderprojektet Crop a Porter omdanner blandt andet ananasaffald fra fødevareproduktion til tekstiler.

22. marts 2018 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

I tirsdags uddelte H&M Foundation 1 mio. euro til fem innovative projekter, som kan hjælpe med at fremskynde overgangen til en cirkulær og spildfri modebranche og dermed beskytte kloden. En betragtelig ambition, men ser man nærmere på de fem projekter, står det hurtigt klart, at der er masser af innovative bud på, hvordan det kan gøres. De fem belønnedde projekter er gået hele vejen i et ansøgningsfelt, som talte 2600 ansøgninger fra 151 lande.

Det amerikanske projekt Crop a Porter, som også går under navnet Agraloop, løb med en præmie på 300.000 euro og blev dermed det projekt, der blev belønnet med det største beløb. Skaberne af Crop a Porter sætter spot på, hvordan vi begrænser brugen af ressourcekrævende naturfibre ved at i stedet at benytte restaffald fra madafgrøder.

“Agraloop vil kickstarte et nyt paradigme for naturlige fibre ved at udnytte spild fra madafgrøder til tekstilfiberproduktion. Vi går efter at hjælpe vores industri med at begynde afviklingen af bomuld som verdens dominerende naturlige fiberressource. At vinde Global Change Award betyder, at vi kan begynde at åbne op for noget, der har kæmpe værdi for tekstil- og modeindustrien. Vi kan nu sende denne vigtige teknologi meget hurtigere ind i en skaleret produktion. Legatet vil blive brugt på at optimere vores closed-loop-teknologi, beskytte IP-rettigheder og til at starte produktionen af kommercielle Agraloop BioFibre fiberproduktioner”, siger Isaac Nichelson, talsperson for Crop A Porter (Agraloop).

Det er ikke nok med en innovativ idé, hvis man vil løbe med den af de store checks i konkurrencen. Global Change Award ser også på skaleringspotentiale, at idéen er økonomisk holdbar og nytænkende og hvor parat holdet bag innovationen er til at gøre en forskel.

De resterende fire projekter blev belønnet således:

€250,000: Innovation: The Regenerator, Sverige

€150,000: Innovation: Algae Apparel, Israel

€150,000: Innovation: Smart Stitch, Belgien

€150,000: Innovation: Fungi Fashion, Holland

Det er tredje gang, Global Change Awards afholdes. H&M Foundation, som uddeler prisen, er finansieret af Stefan Persson-familien – grundlæggere og hovedejere af H&M group.

"