Menu

Glem ikke menneskerettighederne

Selvom der er andre aspekter af bæredygtighedsarbejdet, der har større bevågenhed i øjeblikket, er det vigtigt, at branchens virksomheder fortsat arbejder strategisk med menneskerettigheder, lyder det fra DM&T’s CSR- og bæredygtighedschef, som også fortæller, at lovpligtig due diligence rykker nærmere.

17. december 2019 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Mode- og tekstilbranchen har for tiden et stort fokus på klimaet, hvilket er ganske forståeligt med tanke på den allestedsnærværende klimadebat og regeringens klimapartnerskaber. Men midt i dette, må vi ikke glemme menneskerettighederne, lyder det fra DM&T’s CSR- og bæredygtighedschef, Marie Busck:

”Det er selvfølgelig vigtigt at have fokus på klimaet, men det er ikke ensbetydende med, at man skal være blind for de andre aspekter af bæredygtighedsindsatsen. En stor del af branchen producerer stadig i dele af verden, hvor overholdelse af menneskerettighederne ikke er nogen selvfølge, og derfor skal man som virksomhed være meget opmærksom på dette,” siger hun.

Marie Busck deltog i slutningen af november i FN’s Forum on Business and Human Rights i Geneve. I dette forum samles mere end 2.000 eksperter, praktikere og ledere årligt for at diskutere og finde løsninger i relation til menneskerettigheder. Diskussionerne tager afsæt i FN’s Guiding Principles on Business and Human Rights, et sæt internationale retningslinjer som definerer stater og virksomheders rolle i at sikre menneskerettigheder.

En af de ting, der prægede diskussionerne ved årets forum, var lovpligtig due diligence.

”Der er ingen tvivl om, at det rykker tættere på. Dels på EU-niveau, men i høj grad også på nationalt niveau. Udover i Frankrig, UK og Holland, hvor man har forskellige due diligence-lovgivninger, er der i øjeblikket diskussioner i blandt andet Tyskland, Norge, Finland og Schweiz. Det er man som virksomhed nødt til at forberede sig på, så har man ikke styr på sin due diligence allerede, er det bare om at komme i gang med arbejdet,” siger Marie Busck.

Adskillige virksomheder og civilsamfundsorganisationer havde forud for mødet opfordret alverdens stater til at tage større ansvar, og derfor var dette også årets centrale tema i Geneve. Selvom der bliver lagt pres på staterne, må virksomhederne dog ikke glemme deres ansvar, lyder det fra Marie Busck:

”Virksomhederne spiller en nøglerolle i at sikre overholdelse af menneskerettighederne, og derfor er det vigtigt at man tænker UN Guiding Principles og due diligence-princippet ind i sit arbejde. Virksomhederne kan på den måde være med til at lægge yderligere tryk for at sikre, at også regeringen i de lande, man opererer i, lever op til deres ansvar,” forklarer hun.

Marie Busck fortæller ligeledes, at hun håber at se mange medlemsvirksomheder, når DM&T i starten af 2020 inviterer til gå hjem-møder om menneskerettigheder i mode- og tekstilbranchen. Følg med på dmogt.dk og i nyhedsbrevet for mere information om gå hjem-møderne.    

"