Menu
Nyt i kopisagen mod Zara:

Kinesiske fabrikker erkender at have kopieret Rains-jakker

Et halvandet er år er gået, siden det danske tøjmærke Rains stævnede ejeren af Zara og verdens største modekoncern, Inditex, for at have kopieret deres produkter. Nu er der endelig nyt i sagen, og det kan få en afgørende betydning for kopikampens udfald.

Kopi? Til venstre kan du se Zaras regnjakke, til højre Rains 'originale jakke. Foto: Rains
Kopi? Til venstre kan du se Zaras regnjakke, til højre Rains 'originale jakke. Foto: Rains

29. oktober 2018 Af Olivia Lynglund , obl@dmogt.dk

Nu er der nyt i Rains’ kopisag mod den spanske modegigant Inditex, der blandt andet står bag Zara-kæden. Det skriver Finans.  

 

Siden maj 2017, hvor Rains stævnede Inditex for at have kopieret deres regntøj, har der ellers ikke været noget nyt om sagen, men nu står Rains over for et afgørende gennembrud, vurderer de.

 

Gennem netværk og lokale detektiver har de nemlig fundet frem til to kinesiske fabrikker, der erkender, at Inditex har instrueret til slavisk at kopiere to af Rains’ produkter. Der er tale om  en regnjakke og en regnfrakke. Finans skriver sågar, at de selv har set retsdokumenter, hvori ejerne af fabrikkerne beskriver, hvordan de er blevet bedt om at lave identiske kopier med Zaras logo i nakken.

 

De to fabriksejere er nu indkaldt som vidner i retssagen, og ifølge Daniel Brix Hesselager, som er medstifter og forretningsudvikler i Rains, vil vidnerne styrke deres sag markant.

 

”Vi mener ikke, at der er kan være tvivl om Zara og Inditex’ hensigt i sagen. De har produceret identiske produkter og dermed lukreret på vores positioner og salgsfremgang,” siger han til Finans.

 

”Vi har et principielt motiv”

Inditex har tilsyneladende udskudt den mundtlige forhandling af retssagen tre gange. Det fortæller Daniel Brix Hesselager til Finans. Rains forventer dog, at sagen bliver forhandlet mundtligt i første eller andet kvartal af 2019.

 

På nuværende tidspunkt har det danske tøjmærke brugt millioner på sagen, men ifølge Daniel Brix Hasselager har de ikke tænkt sig at give op. Der ligger et principielt motiv bag ivrigheden efter at føre sagen til ende:

”Vi vil vise, at globale mastodonter ikke uhindret kan stjæle designs og krænke rettigheder som en del af deres forretningsmodel. Vi ved, at der er mange fagpersoner og kollegaer, som afventer sagens resultat og eventuelt ønsker at følge i vores fodspor. Vi vil motivere flere til at tage kampen op,” siger Daniel Brix Hesselager.

 

Det endelig erstatningskrav mod Inditex ligger endnu ikke fast. Det afhænger af Inditex’ salgstal på kopijakkerne, som de fortsat holder tilbage, oplyser Finans.


Selvom der er noget, der tyder på, at kopisagen snart kan få sin afgørelse, stopper det for Rains vedkommende ikke her. Hvis de vinder mod Inditex, har de nemlig tænkt sig at indbringe sagen ved udenlandske domstole.


”Vi forventer at indstævne Zara i andre lande, når dommen i Danmark er på plads. Kopijakkerne er solgt i store dele af verden, hvilket betyder, at vi kan gøre vores rettigheder gældende,” fortæller Daniel Brix Hesselager. 

"