Menu

Minimum går til kamp mod overproduktion med cirkulært initiativ

De usolgte styles, der hidtil har fyldt på lageret bliver nu omdannet til fibre og efterfølgende nye styles. Det er realiteterne, efter Minimum har omfavnet de cirkulære muligheder. Nu håber modevirksomheden at kunne inspirere resten af branchen til at følge trop.

Foto: Minimum
Foto: Minimum

08. juli 2021

Den danske modevirksomhed Minimum er i fuld gang med en bæredygtig transformation, og nu har man taget næste skridt i udviklingen. Minimum har kigget indad, helt konkret på lagrene af usolgte styles, som nu skal konverteres til nye fibre og kollektioner. Brandet kalder selv initiativet for en aktiv stillingtagen til overskudsproduktion, hvilket er en af den globale modebranches største udfordringer. Minimum håber, at det nye initiativ kan være en del af løsningen:

”Minimum og store dele af vores industri gør store fremskridt ved at tænke og arbejde mere ansvarligt. Men der er stadig lang vej at gå, og vi vil være en del af at sætte nye standarder. Vi gør allerede meget for at minimere overproduktion, men det sker, og når det sker, er vi af den holdning, at det er bedre at opsøge måder at genbruge egne produkter end at destruere dem og købe aflad, ved at plante et træ et eller andet sted,” siger Steen Engelbrecht, administrerende direktør for Minimum.

 

Partnerskaber spiller hovedrolle i omstilling

Baseret på et fælles ønske om at skubbe tekstilindustrien i en mere ansvarlig og mindre forurenende retning, har det danske tekstilproduktions- og innovationsselskab Textile Pioneers gjort det muligt for Minimum at omdanne deres forældede lager til nye styles. Indtil nu har det kun været muligt at genbruge afklip og tekstilaffald fra produktionen, men med ny innovation på bæredygtighedsteknologi er Minimum i stand til at opnå fuld cirkularitet i en ’produkt til fiber til produkt-proces’. En innovation, der kan vise sig at være en game changer for modeindustrien.

 

”Nu, mere end nogensinde, er det afgørende, at vi begynder at genbruge både usolgte beklædningsgenstande, og på længere sigt vores eget brugte tøj, for at skabe nye garn.
Vi er glade for, at Minimum valgte at teste vores nye set-up med Valérius 360, der netop omdanner forældet tøj til fibre og nye designs. For os er det vigtigt, at vi indleder partnerskaber som dette for at kunne skabe den nødvendige bæredygtige forandring i industrien. Med udviklingen fra Valérius 360 og handlingen fra Minimum tager vi et stort skridt i retning af at kommercialisere cirkularitet, som vil være en game changer for branchen,” siger Kim Rohde Mogensen, medejer af Textile Pioneers.

 

Textile Pioneers er i forvejen en tæt partner til Minimum, da de hjælper modevirksomheden med at realisere deres produktbæredygtighedsstrategi. Ud over fortsat at konvertere til flere bæredygtige kvaliteter og omfavne cirkularitet, har Minimum taget et aktivt valg om at reducere størrelsen på deres sæsonkollektioner og fokusere på produkter af holdbare kvaliteter og designs, der fungerer på tværs af sæsoner.

Når de overskydende produkter er blevet kradset op, ser resultatet sådan ud. Foto: Minimum
Når de overskydende produkter er blevet kradset op, ser resultatet sådan ud. Foto: Minimum

No waste

Den mekaniske og kemikaliefri proces finder sted på de cirkulære fabrikker hos Valérius Hub Group i Portugal. På Valérius 360-fabrikken samles alle styles for at blive sorteret efter farve, struktur og komposition. Derefter klippes de i småstykker for at blive optrevlet og bearbejdet mekanisk til et nyt garn. Alle steps i produktionen sker inden for en radius på 50 kilometer med vedvarende energi som det eneste fodaftryk, oplyser producenten selv. Samarbejdet mellem Valérius 360 og Textile Pioneers startede i begyndelsen af 2019 og blev fuldt udviklet ved udgangen af 2020, hvilket gør Minimum til det første brand, der omdanner deres egne usolgte styles til nye på Valérius 360.

 

”Efter flere års intens forskning har vi udviklet en fuld cirkulær fabrik, der dedikerer sin forretning til at omdanne tekstilaffald og gamle beklædningsgenstande til nye designs. Med Minimum ombord som den første samarbejdspartner på produkt-til-produkt recycling, har vi været i stand til at forfine vores produktionsprocesser med målet om at kunne genbruge hver eneste komponent i tøjet optimalt. Det er lykkedes, og vi ser frem til at kunne fortsætte samarbejdet med Minimum,” siger Cátia Oliveira, Head of Sustainability hos Valérius Hub.

 

Det eneste tilsatte stof, der indgår i processen, er ansvarligt dyrket økologisk bomuld. Dette er nødvendigt for at styrke garnet, da den mekaniske proces forkorter fibrene. Som en del af den nye innovation er der kun behov for en mindre mængde økologisk bomuld sammenlignet med andre maskiner. Den forholdsvist lille mængde af fibre, der er for korte til at blive genanvendt, bliver brugt i papirindustrien til blandt andet hangtags og kort. Det gør det muligt for Minimum at opnå 100% cirkularitet med deres lager af forældede, usolgte styles.

 

”Som Design & Buying Manager med mange års erfaring i modebranchen er det den dag i dag stadig umuligt at kunne spå de nøjagtige mængder til produktion. Selvom vi gør, hvad vi kan for at minimere overskydende produktion, kan vi aldrig undgå det. Derfor er jeg meget begejstret for, at vi nu er i stand til at gøre kommerciel brug af vores usolgte varelager, ”siger Kristina Nissen, Design & Buying Manager hos Minimum og forklarer: 

 

”Vi har nu modtaget den første prøve af den optrevlede fiber, som er en unik blanding af primært tees, strik og skjorter, der er klar til at blive omdannet til nye og mere relevante styles. Da vores overskudslager er begrænset til en vis mængde og specifikke farver, vil de nye styles også være begrænsede i deres udtryk. Dette gør de nye styles unikke, da vi aldrig vil være i stand til at opnå den nøjagtige samme farve igen. Vi ser det som ét ud af de mange positive aspekter, der er ved cirkularitet”. 

Sådan ser de færdige produkter fremstillet af restprodukter fra tidligere sæsoner ud. Foto: Minimum
Sådan ser de færdige produkter fremstillet af restprodukter fra tidligere sæsoner ud. Foto: Minimum

Håber at inspirere andre

De første usolgte styles resulterer i den kommende kollektion med titlen "Impact 01: Re-made", der kommer til at bestå af unisex sweatshirts, sweatpants, t-shirts og shorts. Hele processen og resultatet deraf er en del af Minimums eksperimentelle laboratorium for bæredygtig forandring kaldet "Impact". Baseret på seneste bæredygtige innovation, fusioneret med et højt niveau af kreativitet, arbejder laboratoriets projekter konstant med at reducere brandets påvirkning på planeten og at efterlade en positiv indvirkning på mennesker.

”Investering i nye bæredygtige udviklinger som denne er indtil videre ikke en rentabel forretning, men det er sund fornuft og bedre forretning for planeten. Vi håber, at vores handling kan være en case, der inspirerer andre modebrands til at anvende og støtte den bæredygtige innovation, der nu er klar på markedet,” slutter Steen Engelbrecht, administrerende direktør for Minimum.

 

Fremadrettet vil genanvendelsen af Minimums egne forældede styles være en del af brandets tekstilforsyningskæde »så længe lager haves«.

"