Menu

Særlig opmærksomhed påkrævet, hvis du sourcer fra Myanmar

Sidste uges militærkup stiller skærpede krav til virksomheder, der har aktiviteter i Myanmar. DM&T’s CSRog bæredygtighedschef understreger vigtigheden af at udvise nødvendig omhu og anbefaler, at man foretager nye risikovurderinger i det sårbare land.

11. februar 2021 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Regeringen i Myanmar blev i sidste uge afsat ved et militærkup, hvor landets de facto-leder Aung San Suu Kyi og præsident U Win Myint er blevet tilbageholdt. Siden da har der været omfattende uroligheder i det sydøstasiatiske land, ligesom militæret har lukket for adgang til internettet. Dermed er landet efterladt i en yderst sårbar situation, og derfor skal virksomheder, der producerer i og sourcer fra Myanmar være særligt opmærksomme. Sådan lyder beskeden fra DM&T’s CSR- og bæredygtighedschef Marie Busck.

”Myanmar udgør det, vi kategoriserer som et højrisikoland, når det kommer til menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Det betyder, at hvis man som tekstilvirksomhed benytter sig af leverandører fra Myanmar, er der en høj risiko for, at man er medvirkende og måske endda direkte forårsagende til menneskerettighedskrænkelser. Derfor skal man være særligt opmærksom på at udøve det vi kalder due diligence, det vil sige nødvendig omhu,” siger hun.

Marie Busck forklarer, at man altid skal praktisere due diligence, men at man skal være særligt opmærksom i et land som Myanmar pga. landets historie og den sårbare situation, landets befolkning netop nu står i. Hun og DM&T anbefaler, at man altid læner sig op ad og benytter FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv samt OECD’s guidelines for internationale virksomheder, når man arbejder med leverandører.

Den aktuelle situation kræver ny risikovurdering

Et andet grundprincip i nødvendig omhu er, at man i sin risikovurdering konsulterer de mennesker, ens virksomhedsaktiviteter påvirker. Det kan være ansatte på fabrikkerne, lokale fagforeninger og lokale NGO’er, hvis de eksisterer. Når det handler om et land som Myanmar, kan det også være eksperter og internationale NGO’er udenfor landet, således at man løbende holder øje med udviklingen og sætter ind hvor det er nødvendigt.

For med tanke på den aktuelle situation, er der behov for, at man også tilpasser sit beredskab, lyder det fra Marie Busck:

”Når der sker sådan noget, som der netop er sket i Myanmar, skal man lave en ny risikovurdering, fordi konteksten har ændret sig. Som virksomhed skal man gøre op med sig selv og vurdere, om man kan forsætte sin tilstedeværelse i landet, fordi ens tilstedeværelse i et eller andet omfang bidrager positivt, eller om man via sin tilstedeværelse er med til at understøtte et regime, der undertrykker befolkningen og krænker deres rettigheder,” siger hun og understreger, at det ikke er nogen let øvelse:

”Det er en super svær vurdering, som kræver indsigt i den konkrete situation og nøjagtig information om, hvordan man som virksomhed påvirker via sin tilstedeværelse.”

Eksporten af tøj fra Myanmar udgjorde ifølge tal fra Euratex 2,2 mia. euro i 2019, og det forventes, at det tal steg 40 % i løbet af 2020. Den store udvikling i beklædningssektoren er blandt andet sket, efter kinesiske selskaber har åbnet systuer og fabrikker i landet. Der er forlydender om, at det lokale militær gennem to holdingselskaber ejer store industriområder, hvor der blandt produceres tekstiler og beklædning. Efter FN-rapporter om militærets involvering i landets erhvervsliv, har det japanske bryggeri Kirin trukket sig ud af landet.

I øjeblikket er der daglige demonstrationer fra utilfredse borgere, og myndighederne har sat voldsomt ind overfor disse, hvilket blandt andet betyder, at politiet har affyret skud og foretaget anholdelser.

Bliv klogere på due diligence og bæredygtighedsarbejdet i DM&T's toolbox

"