Menu

Uklart hvorfor Københavns Kommune stopper støtten til mode-aktiviteter

Københavns Kommune har ikke tænkt sig at fortsætte støtten til modeugen og Global Fashion Agenda, men det står stadig ikke klart hvorfor. Radikale Venstre og Dansk Folkeparti bekræfter, at prioriteterne har ændret sig, og at der tale om et bevidst fravalg, men at det intet har med den nye megaeventpulje at gøre.

Ganni modeshow under Copenhagen Fashion Week SS19. Foto: Copenhagen Fashion Week.
Ganni modeshow under Copenhagen Fashion Week SS19. Foto: Copenhagen Fashion Week.

26. september 2018 Af Olivia Lynglund , obl@dmogt.dk

Københavns Kommune har valgt at nedlægge al støtte til Copenhagen Fashion Week og Global Fashion Agenda (GFA). Det fremgår i den netop indgåede budgetaftale for 2019. I en årrække har begge organisationer ellers været en del af bevillingskategorien ’København som international mode- og designby’.

Så sent som i år har Copenhagen Fashion Week modtaget 1,1 millioner i kommunal støtte, mens Global Fashion Agenda har modtaget 2,5 millioner kroner. Nu er pengepungen lukket, og det står stadig uklart, hvorfor man i denne omgang har valgt at nedprioritere initiativerne inden for modeindustrien.

Om budgetforhandlingen udtaler Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), at det ikke har været muligt at finde penge til at fortsætte de bevillinger, som de tidligere har modtaget: 

”Det er ikke et udtryk for modvilje mod modeugen, men skyldes alene, at der med budgetaftalen er afsat midler til en lang række andre prioriteringer indenfor erhvervs- og vækstområdet, og derfor var det ikke muligt også at finde penge til Copenhagen Fashion Week.”

Borgmesteren har ikke ønsket at uddybe yderligere over for DM&T.

Et bevidst fravalg?
Selvom det ikke er muligt at få svar på, hvorfor Københavns Kommune finder modebranchens initiativer mindre vigtige end førhen, kan man i budgetaftalen hurtigt at spore, at det ikke kun er modeindustrien, der har fået sparekniven.

Ifølge medlem af Beskæftigelses- og integrationsudvalget Christopher Røhl Andersen fra Radikale Venstre har andre kreative erhverv som iværksættermiljøer og filmindustrien heller ikke fået fortsat deres støtte.

”Det er hele det kreative område, der i denne omgang er blevet skåret i, så det er en større udfordring, vi taler os ind i. Man skal huske på, at det er et kompromis, der er indgået på tværs af partier, og Radikale Venstre har i mange år haft beskæftigelse som borgmesterområde, hvor det har lykkedes os at sikre penge til modeindustriens grønne og kreative initiativer,” siger han og fortsætter:

”Men nu hvor vi fået en ny borgmester på beskæftigelses- og integrationsområdet fra Venstre, ser prioriteterne desværre ud til at have ændret sig.”

Det samme har Dansk Folkeparti måttet sande under dette års budgetforhandlinger. For dem har det ellers været en mærkesag at bevare tilskuddet til Copenhagen Fashion Week og Global Fashion Agenda, men Carl Christian Ebbesen (DF), der er medlem af Økonomiudvalget, blev mødt med en hårdnakket afvisning fra resten af udvalgets medlemmer.

Ifølge ham har det været et bevidst valg ikke at genbevillige den kommunale støtte:

”Jeg tilbød en alternativ finansiering, men det blev der sagt nej til. Der var simpelthen ikke opbakning blandt de andre partier,” siger han.

Uden for megaeventpuljens rækkevidde
De seneste dage har budt på flere historier om, at Københavns Kommune har stoppet den økonomiske støtte til modeaktiviteterne til fordel for en megaeventspulje, der skal understøtte, at byen har mulighed for at tiltrække og være en attraktiv vært for internationale begivenheder som Tour de France og VM i kajaksprint. Noget man har kunnet læse i blandt andet Berlingske.

Flere af modebranchens frontfigurer har efterfølgende sat spørgsmålstegn ved prioriteringen og været uforstående over for, at kommunen ikke forlænger støtten til to af byens mest kendte signaturevents, ”der er med til at placere København på verdenskortet,” udtaler Eva Kruse, CEO i Global Fashion Agenda, fx til Fashion Forum.

Med det in mente, kan det også virke besynderligt, at man har valgt at nedprioritere modeugen, der karakteriseres som Nordeuropas største, og Copenhagen Fashion Summit, der booster byens grønne profil og er samlepunkt for nogle af verdens største aktører inden for modebranchen. Hvis events som disse ikke kan karakteriseres som megaevents, hvad kan så? - VM I kajaksprint på Bagsværd Sø?

Ifølge Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune har begivenhederne intet med megaeventpuljen at gøre. Et megaevent karakteriseres som et internationalt kultur- eller sportsevent, der kun afholdes én gang. Dermed er modeugen og Copenhagen Fashion Summit altså uden for puljens rækkevidde, da der er tale om tilbagevendende events, der er organiseret af lokale kræfter.

Megaevents har altid været en prioritet
I Budgetaftalen 2019 står der ikke, at den nye pulje til megaevents er en direkte afløser for støtten til modeindustrien, og ifølge Carl Christian Ebbesen (DF) burde man heller ikke drage den parallel: 

”Det har aldrig været til diskussion, hvorvidt København skal afvikle store, internationale arrangementer. Vi har jo erfaret, hvilken værdi det bringer til en by, at tusindvis af mennesker besøger, spiser og overnatter i forbindelse med den slags events for ikke at glemme de arbejdspladser, det skaber,” siger han.

Dog har denne prioritering ikke været synlig på samme måde i den politiske formidling, da førhen ikke har været planlagt på forhånd, hvilke begivenheder Københavns Kommune skulle bidrage til at afvikle.

Før megaeventpuljen skulle man som Kulturborgmester tage initiativ til at investere i store arrangementer og overbevise de andre partier om, at det var en god idé fx at afholde VM i ishockey uden en krone på lommen.

”Det var en uholdbar situation. Det er bedre at vide, at vi ligger inde med et skema, der viser, hvilke begivenheder vi gerne vil afsætte penge til,” siger han. 

For Dansk Folkeparti har det ikke været et spørgsmål om enten-eller, men om både-og:

”Både modeverdenens initiativer og megaeventpuljen giver et enormt løft til byen,” tilføjer den tidligere Kultur- og Fritidsborgmester i Københavns Kommune
og understreger, at kommunen blandt andet har besluttet, at noget af budgettet fra megaeventpuljen vil gå til klimatopmødet ’C40 Mayors Summit’.  

Også Christopher Røhl Andersen fra Radikale Venstre understreger, at han ikke forstår sammenkoblingen mellem den nye megaeventpulje og initiativerne inden for modeverdenen. I hans øjne burde et projekt som Copenhagen Fashion Week opnå selvstændige midler som kreativt erhverv eller anmode om penge fra en helt anden pulje:

”Netop fordi modeugen er et tilbagevende event, der gør København attraktiv for dens borgere og besøgende, kan jeg bedre se en kobling til kommunens festivalpulje, som bl.a. yder tilskud til kulturevents,” siger han afslutningsvist.

"