Menu

Uniqlo ser stort potentiale i det danske marked

Den japanske retailer Uniqlo slår nu dørene op til den første butik i Danmark, og de knytter store forventninger til indtoget i Danmark. Uniqlo ser en naturlig kobling mellem deres LifeWear-koncept og den danske livsstil. På sigt kan det betyde flere butikker i Danmark, lyder det fra flere nøglepersoner.

Foto: PR
Foto: PR

05. april 2019 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

I dag åbner den første Uniqlo-butik i Danmark. Den har fået adresse i Louises Hus på Vimmelskaftet i København, hvor Grevinde Danner i 1844 åbnede butik. Når man træder ind gennem dørene i den historiske bygning, er det dog langt fra Romantikkens vingesus, man bliver mødt af. Indretningen er moderne og funktionel, og konceptet føles på én gang nyt og meget velkendt. Hvis man da ellers har besøgt en af Uniqlos mere end 2.000 butikker på verdensplan, skal det bemærkes. For man er ikke i tvivl om, at det er en Uniqlo-butik, der nu er åbnet i lokalerne, hvor Louise Rasmussen, før hun blev gift med Frederik VII og blev Grevinde Danner, i sin tid drev kjolebutik. Selvom Uniqlo er et japansk koncept, er der dog flere lokale aspekter i butikken.

Uniqlo har nemlig indgået et samarbejde med ti danske partnere, blandt andre LEGO og Biomega, som på hver sin måde pryder butikken. En butik hvor bukser, t-shirts og sweater ligger foldet snorlige med udpræget japansk omhu. Et varemærke for Uniqlos butikker på tværs af grænser. Der er også blevet plads til underlinjen Uniqlo U, hvor designer Christoph Lemaire er kreativ ansvarlig, og designsamarbejdet med en britiske designer J.W. Anderson.

Større potentiale end Stockholm

Butikken blev indviet med et pressemøde torsdag, hvor grundlægger af Uniqlo og CEO for moderselskabet Fast Retailing Co., Ltd., Tadashi Yanai bød velkommen.

Tadashi Yanai glædede sig over at kunne åbne den blot anden butik i Skandinavien efter at have åbnet i Stockholm sidste år. Han knytter store forventninger til den nye butik i København.

”Jeg tror, denne butik har potentiale til at blive større og bedre end Stockholm,” sagde den 70-årige CEO i sin åbningstale. En tale hvor han også dvælede ved de mange ligheder, der er mellem japansk kulturarv og den danske livsstil, hvor kærligheden til simplicitet og det smukke i hverdagen går op i en højere enhed.

Derfor var er han også overbevist om, at Uniqlo vil få succes med butikken i København, og Odila d’Arramon-Guépin, Head of Marketing i Uniqlo Europe, satte senere hen ord på det slægtskab, Uniqlo ser med København:

”Vi glæder os til at fejre åbningen med en by, der føles som hjemme for os.”

Med åbningen i København indtager Uniqlo det niende europæiske marked. Det startede med en butik i London i 2001, og siden har konceptet bredt sig til blandt andet Frankrig, Tyskland og senest Holland. For Tadashi Yanai, er det vigtigt, at hver butik har sin egen identitet.

”Jeg har ingen intentioner om bare at åbne en kæde af butikker. Derfor er jeg også glad for, at vi kan åbne en butik i disse smukke, historiske omgivelser,” sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tadashi Yanai startede Uniqlo i 1984 og har siden udvidet imperiet. Det har gjort ham til en af verdens rigeste mænd.
Tadashi Yanai startede Uniqlo i 1984 og har siden udvidet imperiet. Det har gjort ham til en af verdens rigeste mænd.

Har planlagt åbningen i flere år

Den nye butik breder sig over 1.400 kvadratmeter fordelt på tre plan, og her finder man tøj og accessories til børn, kvinder og mænd. Vigtigheden af at finde den rette placering, bliver endnu en gang understreget, da Dansk Mode & Textil møder Mikiya Kurosu, COO for Uniqlo i Danmark og Sverige, efter pressekonferencen.

”Vi har planlagt åbningen i København et par år,” siger han, og fortsætter:

”Det var først og fremmest vigtigt for os at finde den rigtige placering, og det har vi fundet her på Strøget, hvor der er masser af kundetrafik, samtidig med at det er et historisk sted, der betyder noget for københavnerne siger han. Vi er meget glade for at være her. 

Mikiya Kurosu begyndte sin karriere i Uniqlo tilbage i 2004, hvor han startede på butiksgulvet i en af Uniqlos japanske butikker. Siden da har han været en del af Uniqlo i Japan, Rusland og Frankrig, inden han fik posten som COO på de nye skandinaviske markeder. Det er altså en mand, der kender Uniqlo indgående, og han har spillet en nøglerolle i åbningen i både Stockholm og nu København.

Han erkender, at han blev en smule overrasket, da butikken i Stockholm åbnede.

”Jeg forventede ikke så gode resultater, da vi åbnede i Stockholm. Vi havde 1.000 mennesker, der ventede i kø udenfor på åbningsdagen. Svenskerne har taget godt imod konceptet og særligt vores funktionsprodukter, som Heattech og Blocktech. Interessen har klart overgået vores forventninger,” siger Mikiya Kurosu.  

Har I gjort jer nogle erfaringer i forbindelse med åbningen i Stockholm, som har fået jer til at tænke anderledes i forhold til butikken i København?

”Vi har et enormt potentiale på det skandinaviske marked. Det har Stockholm allerede bevist. Kunderne i Sverige og Danmark er dog forskellige, selvom der også er flere lighedspunkter. I Danmark kan man også godt lide simpelt design og produkter af høj kvalitet, men det er mere casual. Så vi har arbejdet med stylingen af butikken for at ramme de danske forbrugere. Vi bruger for eksempel flere farver, og vi har inkorporeret cykler i butiksindretningen, netop fordi de spiller en vigtig rolle i gadebilledet i København og i københavnernes livsstil.”

Et supplement til de lokale brands

Uniqlos størrelse taget i betragtning, virker Danmark måske som et lille marked, der sagtens kunne dækkes via Uniqlos webshop, som tegner sig for 10 % af den samlede europæiske omsætning, der udgør 90 mia. yen, eller godt 5,4 mia. kroner. Men den fysiske butik spiller en nøglerolle i Uniqlo-konceptet.

”Jeg vil selvfølgelig gerne have, at der kommer mange kunder i butikken. For selvom kunderne kan købe via vores europæiske e-commerce, er det stadig vigtigt at have en fysisk butik her. Jeg vil gerne have, at kunderne kan røre ved produkterne og opleve vores kundeservice,” siger Mikiya Kurosu. Og der kommer da heller ikke til at mangle butikspersonale. Uniqlo har ansat 120 personer til butikken i København, hvilket omfatter både fuldtids- og deltidsansatte. De skal være med til at sikre konkurrencefordele i en by, hvor det ellers ikke skorter på konkurrencen fra internationale kæder og lokale helte.   

”Der er mange lokale brands i København, men vores koncept adskiller sig fra dem. De lokale er mere modeorienterede, hvor vores LifeWear fokuserer på mere simple produkter af høj kvalitet. Det er hverdagstøj, som vi konstant udvikler,” fortæller Mikiya Kurosu med henvisning til filosofien LifeWear, som er fundamentet for Uniqlos tøj. Det tager afsæt i japanske værdier som enkelhed, kvalitet og lang levetid samt en konstant stræben efter at forbedre produkterne.

Derfor er Uniqlo i langt højere grad et supplement til de aktører, der allerede findes på markedet, vurderer Mikiya Kurosu.

Flere butikker kan komme på tale

I løbet af sin åbningstale afslører Tadashi Yanai, at det kan komme på tale at åbne flere butikker i Danmark. Men han understreger også, at der ikke foreligger nogen planer for indeværende. Noget som Mikiya Kurosu er helt enig i:

”Vi skal fokusere på at få succes med denne butik først. Hvis vi kan se potentialet, vil vi selvfølgelig gerne udvide vores forretning i Danmark. Men intet er planlagt endnu,” siger han, og fortæller at der allerede har været dansk interesse for Uniqlo, før butikken åbner,

”Allerede inden vi valgte at åbne butikken her, har vi solgt til de danske forbrugere via vores hjemmeside. Vi forventer, at særligt strik og de funktionelle produkter, som Heattech og overtøj, kommer til at sælge særligt godt her,” siger han.

Han suppleres af Lotte Skovgaard Nielsen, som er ansvarlig for PR og kommunikation for Uniqlo i Danmark:

”Vi har helt sikkert set en fremgang i antallet af ordrer fra danske kunder på webshoppen, ligesom der har været en enorm interesse for vores åbning i København på de sociale medier.”

Op til åbningen har Uniqlo da også gjort sig heftigt bemærket i gadebilledet og netop på sociale medier. Kampagnen ’Always at Home’ har kørt i løbet af marts, og i den figurerer fem lokale ambassadører, som kombinerer det bedste af Japan og Danmark: Mette Holm; oversætteren som har givet den japanske forfatter Haruki Murakami en dansk stemme, keramiker og model Asta Fjeldhagen, kvinden bag File under Pop Josefine Akvama Hoffmeyer, DJ, producer og tidligere radiovært Nicholas Kawamura og restauratør Frederik Bille Brahe.

Men fra i dag er det ikke længere forbeholdt de fem ambassadører at gå ombord i Uniqlos LifeWear-koncept. Kl. 9:30 åbner butikken, og spørger man Mikiya Kurosu, er der særligt én ting, som er afgørende for en god start:

”Jeg håber, at vejret er godt, når vi åbner i morgen. Jeg tjekker hele tiden vejrudsigten, fordi jeg håber at se en masse forventningsfulde kunder stå i kø i solskin,” afslutter han. 

Kl. 4.15 stillede de første mennesker sig i kø. Sidenhen voksede køens længde, mens solens stråler svøbte Vimmelskaftet i sit forårsskær.
"