Menu

Zefyr Invest køber Tytex

Esbjergensiske Zefyr Invest, som er et investeringssamarbejde bestående af solide, jyske familier, har købt Tytex A/S. Derudover bliver CEO Jan Dam minoritetsejer af virksomheden, som er førende i Europa inden for tekstilprodukter til personer, der lider af inkontinens.

Foto: Tytex
Foto: Tytex

15. august 2019 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Tytex A/S meddeler torsdag, at selskabet er blevet solgt til Zefyr Invest, som er et investeringssamarbejde bestående af en række jyske familier. Dermed sælger Michael Zøhner-Pedersen virksomheden, han købte i 2017. Tytex er førende i Europa inden for tekstilprodukter til mennesker, der lider af inkontinens. Et tilsvarende stort forretningsområde er medicinske tekstiler, der bliver brugt efter operationer og kroniske sygdomme, såsom ved fedtsugninger, stomi med mere.

Tytex’ rødder strækker sig tilbage til 1971, og selskabet har hovedsæde i Ikast, ligesom man har helejede datterselskaber i Tyskland, USA og Slovakiet. I 2018 omsatte Tytex for 211 mio. kr. og leverede et overskud på 13 mio. kr., og den nye ledelse forventer vækst i de kommende år.

”En stor del af de produkter, som Tytex fremstiller, bliver brugt af ældre i primært Europa, og det er et marked, som vokser, fordi der bliver flere ældre mennesker. I 2017 var næsten hver femte borger i EU 65 år eller derover, og i 2080 forventes 13 pct. i Europa at være 80 år eller mere,” fortæller Lars Stagaard Jensen, som sammen med kollegaen Birgitte Nygaard Jørgensen tog initiativ til Zefyr Invest i 2017.

CEO indtræder i ejerkredsen

Det er primært tre investorer som står bag købet f Tytex: Johan Hoffmann, kendt som stifter af petfood-koncernen Arovit i Esbjerg, Søren Hygom, stifter af offshore-virksomheden DOGIS A/S i Esbjerg samt holdet omkring Zefyr Invest. Et hold, som omfatter den tidligere leder af VKR-koncernens holdingselskab Dovista Kurt Bering Sørensen, forhenværende BoConcept CEO Torben Paulin samt Tommy Gundelund Jespersen og Johnny Haahr, der begge er tidligere direktører i KK Wind Solutions. Derudover køber Jan Dam, CEO i Tytex, en minoritetsandel.

Sidstnævnte ser et stort potentiale i den nye ejerkonstellation:

”Jeg glæder mig til at blive en del af den nye ejerkreds. Det betyder meget for mig, at Tytex har investorer i ryggen, der er med på den lange bane, og at ejerkredsen består af solide erhvervsfolk, der selv ved alt om at drive virksomhed. Det er de bedste vilkår at vækste en virksomhed under, og Tytex har masser af potentiale,” siger han således.

I en pressemeddelelse forklarer investorkredsen, at de er optaget af at skabe vækst og arbejdspladser, ikke alene for egen vindings skyld men også til gavn for samfundet. Med andre ord skal de formuer, de selv har skabt, ud at leve, og her ser de Tytex som et godt valg.

En sund virksomhed med vækstpotentiale

Der er flere gode grunde til, at valget er faldet på netop Tytex. Den ene er, at virksomheden opererer inden for en sektor med et stort potentiale.

”Aldersudviklingen i den vestlige del af verden holdt sammen med, at Danmark er kendt og anerkendt verden over for vores ældresektor, gør det naturligt for kunder i hele verden at kigge mod Danmark og en dygtig nichevirksomhed som Tytex, når det handler om indkøb af medicinske tekstiler til ældre, kronisk sygdomsramte eller nyopererede. Virksomheden har været mange år på markedet og er en kendt og respekteret spiller i branchen. Her er potentiale til at sælge endnu flere af de produkter, som virksomheden allerede udbyder, og udvikle nye beslægtede produkter, der kan gøre en forskel for den enkelte,” siger Birgitte Nygaard Jørgensen fra Zefyr.

Det har også været vigtigt for investorerne, at der er tale om en sund og veldrevet virksomhed, og derfor fortsætter ledergruppen og medarbejderstaben i den nye ejerstruktur.

”Jeg har det rigtig godt med at investere og indtræde i en virksomhed, hvor der er en god ledelse og også en stor produktion af produkter som hjælper mange mennesker. Tytex er en unik kombination af både at være en videns- og fremstillingsvirksomhed. Vi har som samfund brug for fortsat udvikling af sunde virksomheder også med produktion til at drive innovation og udvikling af nye arbejdspladser herhjemme og i udlandet. Hvordan skulle vi ellers prøve de gode ideer af?” siger bestyrelsesformand i Tytex A/S, Kurt Bering Sørensen.

Den hidtidige ejer Michael Zøhner-Pedersen udtrykker sin tilfredshed med at sælge til en ejerkreds, der ser investeringen i et langsigtet perspektiv, og ser det som en god mulighed for at udvikle og udnytte det potentiale, Tytex besidder. 

"