13 tiltalt for eksplosion i Bangladesh

Politiet rejser tiltale mod 13 personer efter mandagens eksplosion, der dræbte 13 og sårede adskillige.

07.07.2017

Mandagens eksplosion på fabrikken Multifabs i udkanten af Bangladesh’ hovedstad Dhaka er blevet undersøgt, og politiet har rejst tiltale mod 13 personer. Tre af dem er kedeloperatører, som mistede livet i ulykken, mens de resterende ti er unavngivne.

 

- De er blevet anklaget for uagtsomhed og drab, da de fortsatte med at betjene kedlen uden hensyntagen sikkerhedsfarer, siger Aminul Islam, som er leder af den politistation, der leder efterforskningen, til Reuters. Ifølge nyhedsbureauet kan de overlevende tiltalte straffes med at fra livstidsfængsel til dødsstraf.

 

Ulykken kostede 13 mennesker livet, mens adskillige personer er såret, rapporterer flere internationale kilder. Blandt de vestlige virksomheder der fik produceret på fabrikken er svenske Lindex, tyske Aldi og danske Rexholm.


Øjenvidne: Ignorerede advarselslamper

I de indledende efterforskninger er det kommet frem, at tilladelsen til kedlen var udløbet den 24. juni, men Multifabs selv siger, at de havde anmodet om en fornyet tilladelse inden deadline. De anser derfor ikke sig selv som skyldige i uagtsomhed.

 

Et øjenvidne beretter, at en advarselslampe begyndte at blinke før eksplosionen, men det team, der stod for vedligeholdet, ignorerede den. Harunur Rashid, som arbejdede i farveriet, siger:

 

- Vi hørte underlige lyde to eller tre gange, men fik at vide, at det ikke var noget at bekymre sig om. Kort efter eksploderede den, fortæller Harunur Rashid til Reuters.

 

Dansk Mode & Textil har været i kontakt med Henrik Ellerbæk, som har en årelang erfaring fra tekstilbranchen i sin egen virksomhed Kemotextil A/S, hvorigennem han også har arbejdet i Bangladesh. Han fortæller, at dampkedler er ekstremt farlige, og at der skal tages markante sikkerhedshensyn. Han fortæller endvidere, at der for år tilbage skete en kedeleksplosion i en dansk virksomhed. En ulykke som desværre kostede kedelpasseren livet.

 

Henrik Ellerbæk fortæller, at han stiller sig til rådighed, hvis danske virksomheder ønsker at vide mere om, hvordan de kan undgå scenarier som det på Multifabs, og hvis de ønsker råd til, hvordan de adresserer det på produktionsstederne.  

 

Henrik Ellerbæk kan kontaktes på he@kemotextil.dk