Menu

ARKK Copenhagen: Sneaker-succesen, der på to uger blev sendt til tælling

De kom ud af ingenting med silhuetter af sneakers, ingen tidligere havde set. Ud af selv samme ingenting kom en krise, ingen tidligere havde set. Nu står ARKK Copenhagen med store varebeholdninger, som kunderne ikke vil have. Det vil koste på den ærgerlige side af 30 millioner i omsætning og en egenkapital, der bliver barberet med millioner af kroner i det kommende regnskab. Ultimativt er eksistensen på spil.

ARKK Copenhagens stiftere Kasper Høj Rasmussen (tv) og Thomas Refdahl Foto: ARKK Copenhagen
ARKK Copenhagens stiftere Kasper Høj Rasmussen (tv) og Thomas Refdahl Foto: ARKK Copenhagen

27. marts 2020

En sommeraften i 2014 satte to livslange venner sneaker-virksomheden ARKK Copenhagen i højeste gear. Siden har de ikke kigget sig tilbage, og hvorfor skulle de det? Stopklodsen har ikke været til at få øje på.

Ingen, mindst af alt dem selv, havde regnet med, at stopklodsen skulle manifestere sig i pandemi-form.

- Den 9. marts fremlagde vi planen for bestyrelsen - at tage ARKK over 100 millioner kroner i omsætning. For det pegede tallene på. To dage efter holder Mette Frederiksen et pressemøde, ingen af os nogensinde vil glemme. Vi sender alle ansatte hjem samme aften, og to uger senere står vi med en helt anderledes virksomhed.

Den åbne og ærlige historie kommer fra Thomas Refdahl, der sammen med Kasper Høj Rasmussen udgør rygraden af ARKK Copenhagen, der er Danmarks største sneakersucces. Måske nogensinde.

For to uger siden havde de aldrig præsteret bedre. Nu kæmper de mod usynlige fjender i et kunde-drænet ingenmandsland.

- Vi er absolut afhængige af vores wholesale-forretning, der udgør ca. 80 procent af vores omsætning. Som så mange andre i branchen sælger vi frem i tiden og har pt. varer på vej hjem for at tocifret millionbeløb, som var solgt til kunder, som vi nu ikke kan sende ud til, fordi butikkerne er lukket, ikke vil have dem eller siger, de ikke kan betale. Vi forventer som minimum at tabe +30 millioner kroner på toplinjen som direkte følge af Corona-krisen i de kommende måneder. Her er wholesale klart den største del af dette tab. Vores egne butikker, tre styks, er pt. lukket – omsætningen er lig nul.

Den interne redningsplan

At kapitulere er ikke en mulighed, ARKK Copenhagen har lyst til at tænke på.  

Selv om ARKK Copenhagen pludselig er presset af en nedbarberet egenkapital og formentligt kigger på en voksende gæld, så har de to stiftere taget de positive sneakers på og løber stærkt for at redde alt, de kan.

- Vi ser os nødsaget til permanent at lukke to ud af tre af vores egne butikker og bevarer kun vores flagship store på Strøget for at fokusere. Seks af 16 fantastiske fastansatte er blevet opsagt, der var ingen vej udenom, resten er blevet bedt om at gå ned i løn. Halvdelen af vores retailpersonale er opsagt, den anden halvdel hjemsendt på lønkompensation for timelønnede. Vi flytter til mindre og billigere kontorlokaler, har sløjfet frokostordningen, skærer i produktudvikling, messer, rejser og samples og må fremover selv gøre rent på office. Hver en femøre er blevet vendt, siger Thomas Refdahl.

Det er af bydende nødvendighed, hvis virksomheden skal overleve. På trods af positiv dialog med banken. For hele branchen er ramt, og ARKK Copenhagen skal også forholde sig til kundernes problemer.

- Vi får pt. annulleringer ind fra kunder hver eneste dag på fremtidige leveringer. Mange kunder skriver simpelthen direkte "vi skal ikke have varerne, og hvis I sender dem, betaler vi ikke". Det betyder et massivt stretch på vores cash flow for at finansiere varelagre, vi ikke havde regnet med. Vi forventer, at en stor del kunder går konkurs, hvor vi dermed både mister vores varer og vores betaling for dem. I øjeblikket har vi 13 millioner ude at svæve hos debitorer, og hvor mange af dem får vi igen?

Det massive pres skabt af Corona-virussets udbrud betyder også, at ARKK Copenhagen arbejder på at lægge årsregnskabet om.

- Vi har forelagt en plan til bestyrelsen, hvor vi begynder at tjene penge igen i slutningen af 2021. Lige nu er der bare ni måneder derhen, ni måneder til vi kan starte på et år, hvor vi kan lave penge. Det er ni måneder, hvor vi ikke kan klare os igennem uden lån fra banken, Vækstfonden eller os ejere, selv om vi virkelig minimerer vores udgifter, da vi fortsat vil sidde på store varelagre, der skulle være sendt ud til kunderne, siger Thomas Refdahl.

Problemet er dog mere vidtrækkende end som så.

- Ingen ved, hvornår og hvordan krisen her ender. Fakturerer vi så for mindre, end vi har budgetteret med, hvilket bestemt er en risiko, så er det endnu flere penge, vi står og mangler. Penge, som vi dermed skal ud og låne, hvis vi skal drive det, der var en kernesund forretning for tre uger siden, videre. Der er ingen, der gider smide gode penge efter dårlige penge, og vi aner ikke, hvornår vi er ovre denne krise, lyder det fra Thomas Refdahl.

Kun nogle af hjælpepakkerne kan hjælpe

Indtil for to uger siden havde ARKK Copenhagen kronede dage.

Virksomheden var sund, salget gik strålende til wholesale-kunderne, og retail kørte perfekt i den nyåbnede butik på Strøget.

Corona-krisen kom, og alt gik i stå.

- Det er det paradoksale i det hele. Vores gennemsalgstal i butikker, egne som kunders, var de bedste nogensinde i ARKKs historie. Vores hjemmeside viste den største profitabilitet i ARKKs historie og vores nyåbnede flagship store på Strøget nåede budget for februar med indeks 120 og viste lige så gode konverteringer i butikken, som i den pop-up, vi havde i sommer på Strøget.

På trods af hjælpepakker fra staten og udstrakte hænder fra banken, så er der ingen, der kender de ultimative konsekvenser af Corona-krisen i øjeblikket.

- IMF sagde den anden dag, at Corona-krisen bliver værre end finanskrisen. Det tog et år, før den toppede, dette har taget to uger. Vores forretningsgrundlag forsvandt som dug for solen på de to uger. Nogen siger, at folk shopper mere på nettet, og vores web performer også udmærket, men vi ser dog ikke samme aktivitet som før krisen. Pt. har enten mor eller far, måske begge, mistet deres job, og så shopper folk ikke i samme stil som tidligere.

Det skal ikke opfattes som klynk, understreger Thomas Refdahl. Det er en eksemplificering af, at nuværende hjælpepakker ikke er de rigtige for hans virksomhed.

- Vi har ikke brug for at sende folk hjem, vi har brug for alles hænder i øjeblikket. Ingen hjælpepakker kan ændre det faktum, at vi de kommende 9-10 måneder kommer til at omsætte for tæt på halvdelen af, hvad vi skulle, og burde, have gjort. Vi er nødsaget til at tilpasse os virkeligheden, og alle skal bidrage til ARKKs overlevelse.

- Banken tror på os; ”I er en af de virksomheder som skal overleve, I var sunde før corona, og I var budgetteret til at lave overskud igen ved regnskabsårets afslutning”. Vi tror fuldt og fast på, at vi kan skaffe pengene til at overleve det her, og vi vil kæmpe, til det ikke længere giver mening, siger Thomas Refdahl.

Han hilser branchens forslag om tilbagebetalt importtold og en delvis statslig nedskrivning af modevirksomhedernes lagre velkommen.

- Alle forslag, der kan mindske vores behov for at låne penge til at fortsætte driften, ser vi selvfølgelig gerne. Kommer der hjælp fra politisk side, der betyder, at vi skal låne mindre, sætte mindre over styr, så er det fantastisk. Men vi vil ikke lægge os an på hjælpepakker – det, der er sket, er ekstraordinært, men det er spillets regler, og vi kommer aldrig til at være dem, der beder om hjælp. Får vi hjælpen tilbudt, kigger vi på det, men i bund og grund handler det om at rette ind, skære til og kæmpe alt hvad vi fucking kan for at komme helskindet igennem det her.

Vi har ikke tabt modet – men risikoen på den anden side er forøget markant

Der er ikke skyggen af negativitet at spore hos ARKK Copenhagen. Der er intet piberi. Men der er sund realisme.

- Det er virkelig sejt, at vi har en regering, der gør noget for erhvervslivet i Danmark i denne tid, det er sejt, at der kommer hjælpepakker. Vi kigger bare ind i et scenarie, hvor vores gæld vokser, vores egenkapital falder, og pludselig er balancen mellem de to aspekter ganske lille. Spørgsmålet er jo så, om det er alt besværet, arbejdet og gælden værd, at komme ud på den anden side. For hvad er det for et firma, vi har tilbage, spørger Thomas Refdahl.


- Nogen har spurgt os om det reelt set ikke er bedre at lukke det hele lige så stille ned på en ordentlig og respektfuld måde over for alle involverede, lade sig gå konkurs, bruge seks måneder i en hytte på vestkysten til at finde sig selv og så vende tilbage næste år og bygge noget nyt op fra bunden?  

”Problemet” med det er, at de to livslange venner har skabt et brand og en virksomhed, de er stolte af. Som de ikke bare lige kan lægge i graven. Men kan de se sig selv i en virksomhed, hvor de næste seks, syv eller otte år skal gå med at arbejde gælden væk?

- Vi tror begge på, at vi kan klare os igennem krisen. Spørgsmålet er, om man vil forgælde sig i så stor en grad for at tro på projektet på den lange bane. Vi har lagt et budget for 2021, hvor vi er realistiske. Samtidig har vi tænkt sådan, at den ekstra gæld, vi nu optager, skal kunne betales af via besparelser, der ikke må tage mere end to år. Kan vi det, kombineret med at wholesale-markedet langsomt kommer i gang igen i løbet af 2021, og at vores egen web står endnu stærkere end før krisen, så vurderer vi, at vi kan lave et par millioner i overskud på bunden slut 2021.

- Selvom vi vil omsætte mindre end tidligere, til at starte med, så synes vi, det er acceptabelt. Corona-krise og alt taget i betragtning, gæld eller ej, så skal ARKK selvfølgelig være der på den anden side af krisen. Vi smøger ærmerne op og forsætter med at give den gas, så skal det hele sgu nok gå, slutter Thomas Refdahl.

"