Bæredygtighed handler om hensyn til de kommende generationer. I 1987 blev bæredygtig udvikling defineret i Brundtlandrapporten som ”en udvikling der opfylder nuværende generationers behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare”.
Bæredygtighed har en økonomisk, social og miljømæssig dimension, ofte omtalt som den ’tredobbelte bundlinje’ i virksomhedssammenhænge.
I de senere år er mode- og tekstilbranchen blevet genstand for en støt stigende opmærksomhed når det kommer til ansvarlighed og bæredygtighed. EU’s Miljøagentur (EEA) konkluderede i deres nyeste rapport fra 2022, at tekstiler er den fjerde mest miljøbelastende sektor i EU næst efter fødevare-, bolig- og transportsektoren og er på en femteplads over de mest ressourcebelastende forbrugsgoder i EU.
Flere studier peger på de udfordringer der er i forhold til menneskerettigheder i de globale værdikæder i produktionen af tøjet og tekstilerne.
Produktionen foregår ofte i lande som Kina, Bangladesh, Inden og Tyrkiet, hvor arbejdere arbejder for mange timer til en for dårlig løn og under dårlige og til tider farlige arbejdsforhold.
Eksperter har kaldt bæredygtighed og ansvarlighed ud som et afgørende parameter i forhold til at fremtidssikre branchen og den enkelte virksomhed, og lovgivere, kunder og forbrugere efterspørger mere bæredygtige produkter og ansvarlig virksomhedsadfærd. Covid-19 krisen har yderligere accelereret forventningerne til at branchen omstiller sig og bliver mere bæredygtig.
Der er derfor en række gode grunde til, hvorfor virksomheder skal arbejde med bæredygtighed og ansvarlighed. De omfatter:
- Fremtidssikre virksomheden og sikre relevans fremadrettet.
- Imødekomme og være på forkant med kommende lovgivning.
- Imødekomme krav fra kunder og investorer.
- Imødekomme krav fra forbrugere.
- Tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.
EU’s nye tekstilstrategi kommer til at forandre branchen
De store udfordringer i branchen har fået EU til at udpege tekstilsektoren som en såkaldt prioriteret sektor, hvor der vurderes at være stort potentiale for en cirkulær omstilling. Tekstilbranchen i Europa skal være modstands- og bæredygtig og baseres på cirkulære løsninger. Det er ambitionerne i EU’s tekstilstrategi, der blev lanceret i marts 2022 og som bl.a. varsler omfattende krav til design og dokumentation, udvidet producentansvar og en lang række skrappere krav til virksomhederne. Med de nye krav vil EU for alvor sætte skub i en bæredygtige udvikling og cirkulær omstilling af branchen.
Men hvad er bæredygtighed og ansvarlig virksomhedsadfærd? Hvordan arbejder man systematisk og strategisk med bæredygtighed og ansvarlighed? Og hvor starter man?
Vi har udviklet en masse materiale, som kan hjælpe jer i gang. Du kan dykke ned i det nedenfor, og vil du vide mere om Kemi finder du det her, mens du finder vores materialer om Arbejdsmiljø her.