Australien ændrer mærkningskrav

De australske myndigheder har netop offentliggjort, at det fremover bliver obligatorisk at mærke tekstilprodukter med de velkendte vedligeholdelsessymboler, som kendes fra resten af verden.

Header artikel rød
Af - - 18 Sep 23

Der er efterhånden ikke mange lande i verden, hvor man ikke kan bruge ISO-standarden for pleje og vedligehold af tekstilprodukter, som inkluderer de velkendte symboler for vask, strygning, tørretumbling mm. Australien har indtil nu været et af de lande, men den 5. september 2023 offentliggjorde Product Safety Australia en meddelelse om vedtagelse af ISO 3758-standarden for obligatorisk mærkning af tekstilpleje.

Vedtagelsen af Consumer Goods (Care Labelling) Information Standard 2023 betyder, at tekstilprodukter, herunder beklædning, boligtekstiler, lædervarer mm., fremover skal mærkes med carelabels i henhold til den internationale standard ISO 3758:2012 med de rette symboler.

Den obligatoriske standard indeholder overgangsperioder for at hjælpe leverandører med at tilpasse sig de nye krav:

Fra 5. september 2023 til 4. marts 2024 skal leverandørerne fortsat levere en plejemærkning på engelsk, men de kan også benytte vaske- og vedligeholdelsessymbolerne simultant.

Fra 5. marts 2024 kan man som leverandør vælge en care label skrevet på engelsk eller ved at bruge de internationale plejesymboler (eller begge dele).

Mærkerne skal overholde enten AS/NZS 1957:1998 eller ISO 3758:2012 (Care labelling code using symbols). Du kan læse mere om de nye australske regler her.

Med australiernes beslutning om at tilslutte sig ISO-standarden er det nu kun USA og Sydkorea, der har deres egne regler på mærkningsområdet.

Om vedligeholdelsessymbolerne

Det er den internationale organisation GINETEX, der har ansvaret for at udvikle og vedligeholde symbolerne til, vask og vedligehold af tekstiler, ligesom GINETEX ejer rettighederne til de velkendte symboler. I Danmark er DM&T national komité for GINETEX og varetager således GINETEX’ interesser, hvilket bl.a. indebærer opkrævning af eventuel licens og udbredelse af kendskabet til symbolerne og kontrol af brugen.

Vaskesymbolerne giver en sproguafhængig ensartet instruktion til forbrugere og professionelle i, hvordan tøj skal renholdes. I dag benyttes symbolerne på care labels i milliarder af beklædnings- og tekstilartikler verden over og i 1991 blev vaskesymbolerne registreret som en standard ved ISO), og information om standarden er sendt ud til tekstil- og beklædningsproducenter, engroshandlere og detailister i hele verden.

Standarderne dækker over en omfattende række af tests og testmetoder, der skal sikre, at tekstil og tøj undgår beskadigelse under vask, tørring, blegning, professionel behandling osv.

Som medlem af DM&T kan din virksomhed benytte de varemærkebeskyttede vedligeholdelsessymboler, som ellers kræver licensbetaling til GINTEX.

Læs mere om GINETEX, vedligeholdelsessymbolerne og download de nødvendige filer og dokumentation

GINETEX - mærkning af tekstiler

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michael Hillmose foto
Michael Hillmose

International chef

97117294

mhi@dmogt.dk

michaelhillmose