Menu

Behovet for en fuldkommen transparent værdikæde ledte Manelleh til Bangladesh

Det etiske kompas ledte Maria Manel Bøge til Bangladesh, hvor hun med hjælp fra fødder på landjorden nu har en produktion, hvor hun stort set kender hver eneste afkrog. Dét faktum var afgørende for hende

Foto: Manelleh
Foto: Manelleh

13. september 2023 Af Anders Skou Kristiansen , ask@dmogt.dk

- Jeg har set børnearbejde mange forskellige steder i verden. Det sidder i én for altid, når man har mærket de 40-50 graders varme på systuer, hvor børn på seks, syv og otte år sover under bordene, mens de venter på, at det er deres tur til at overtage symaskinen. Den slags ville jeg aldrig kunne støtte.

Maria Manel Bøge driver i dag virksomheden Manelleh, der producerer puder, tæpper, tasker og andre produkter, der er lavet af upcyclede sarier. Hun sælger produkter, der skal gøre en forskel for kvinder og deres rettigheder rundt om i verden.

Af flere årsager er det derfor vigtigt for hende, at hun er 100 procent sikker på, at hendes værdikæde ikke indeholder elementer, hun ikke kan stå på mål for. I januar 2021 var det bare svært at være sikker på noget som helst, for Covid-19-pandemien havde godt fat i hele verden.

Blandt andet var det svært at vide, hvordan ens varer blev produceret på den anden side af kloden, når man ikke selv kunne rejse ud og besigtige situationen.

Maria Manel Bøge måtte derfor have hjælp. Måske ligefrem en allieret.

- En tidligere kollega, der bor og arbejder i Bangladesh, tilbød at hjælpe mig med at tage de første skridt og indledende dialoger med forskellige fabrikker, der kunne tage opgaven. Han gjorde et kæmpe stykke arbejde for mig, men på et tidspunkt kunne han heller ikke komme længere, og desuden har han både et job og en familie og hjalp mig ved siden af det. Så jeg måtte finde en ny allieret, der kunne få mig videre, siger Maria Manel Bøge.

Maria Manel Bøge er stifter af virksomheden Manelleh Foto: Manelleh
Maria Manel Bøge er stifter af virksomheden Manelleh Foto: Manelleh

Do’s and don’ts til tårerne trillede

Som en sidste hjælpende hånd henviste Maria Manel Bøges tidligere kollega hende til nogen, han var ret sikker på kunne hjælpe hende videre i jagten på den perfekte, ansvarsbevidste producent.

Og han fik ret.

- Jeg kontaktede Trade Council i Bangladesh og fik fat på Samina, og allerede da jeg talte med hende første gang, kunne jeg mærke, at ”hende her vil mig, min virksomhed og mine værdier”, og hun ville utrolig gerne hjælpe. Samtidig fik jeg, som SMV, mulighed for at købe rådgivning til en nedsat timepris, og sammen med Samina fik vi lavet en markedsanalyse med fokus på fairtrade, det sociale aspekt og det at gøre en forskel for kvinder, der sælger håndlavede produkter.

- Hun hjalp mig med at finde organisationerne, hvorefter jeg kunne lave min egen assessment og få audit-reporter. Jeg kunne aldrig have klaret det alene, for uden én på jorden, så fungerer det ikke. Samtidig kunne hun fortælle mig om alt, jeg kunne spørge om, men også om alt det, jeg måske ikke skulle spørge om eller nævne – Rana Plaza, for eksempel. Da vi endelig besøgte dem, jeg havde valgt ud, trillede tårerne ned ad kinderne på mig, for alt var, som jeg var blevet lovet hjemmefra. Det var ikke lykkedes uden Samina og det faktum, at hun var i Bangladesh, så Trade Council har været altafgørende for mig at have i baghånden, siger Maria Manel Bøge.

Beder man ambassadens Trade Council og dertilhørende Sustainability & Supply Chain Advisory (SSCA) forklare, hvad deres primære opgave er, så er det formentligt ikke langt fra det, Maria Manel Bøge beskriver her.

- Trade Council’s mandat er at facilitere danske virksomheders internationalisering og vækst, hvorfor vi har stærk fokus på udvikling af relevante serviceydelser til disse. Vi har derfor lanceret Trade Council’s Sustainability & Supply Chain Advisory i Dhaka, som består af et tværfunktionelt team på ambassaden, som er blevet styrket med industri-specialister inden for netop bæredygtighed og forsyningskæder, forklarer Ali Mushtaq Butt, der er leder af SSCA, inden han fortsætter.

- SSCA er ment som en ”one-stop-shop” til at guide danske virksomheder mod bæredygtig vækst i Bangladesh inden for tøjindustrien.

En rigtig god investering

Maria Manel Bøge har arbejdet med rettigheder og udvikling i mange år, inden hun blev iværksætter med brandet Manelleh. Derfor var hun langt fra på bar bund med, hvad hun ville opnå, men hun var stadig på udebane i Bangladesh.

Det var her, SSCA kom ind i billedet.

- Når du træder ind i et land, hvor kulturforskellene til Danmark er enorme, så er der mange faldgruber, og det er helt andre ting, der gør sig gældende, end når jeg skal købe monteringspuder hos en dansk virksomhed. Hvem handler jeg med, kan jeg stole på dem, er priserne fornuftige, kan jeg være sikker på deres certifikater? Det er alt sammen ting, jeg har kunne bruge SSCA til, hvor Samina har været en kæmpe hjælp, siger hun.

Og så gav det også mening for hende, at hun kunne finde fabrikskapacitet, der, udover at have styr på alt det, Maria Manel Bøge vægter højt, også var villige til at producere i et mindre omfang, hvor hun som iværksætter kan være med.

Det er noget, industrien i Bangladesh også har haft fokus på at kunne akkommodere de senere år, fortæller Ali Mushtaq Butt.

- Mange har et billede af Bangladesh som et storvolumen-marked, hvor kun de største brands indkøber, så er realiteten mere nuanceret. Der er ingen tvivl om, at bangladeshiske tøjfabrikker traditionelt har været gearet til de større brands, men over de seneste år har mange i stigende grad opbygget mere fleksible produktionskapaciteter til at kunne levere i mindre volumener. Ligeledes er der blevet investeret kraftigt i at kunne producere og lave bæredygtige leverancer med dertilhørende investeringer i grønne fabrikker, bæredygtige industrielle processer og brug af bæredygtige input og materiel samt opnå de nødvendige certifikater.

- Bangladeshiske fabrikker befinder sig selvfølgelig på forskellige modningsgrader, men der er forholdsvis stor bevidsthed om social bæredygtighed, fair lønninger og miljøbeskyttelse. Ligeledes er der en klar forståelse for at skabe gennemsigtighed i forsyningskæden og krav til at rapportere om forurening og mange andre ting, som er vigtige for virksomheders compliance, siger han.

Manelleh producerer puder, tæpper og andre produkter, der alt sammen skal gøre en forskel for kvinder. Foto: Manelleh
Manelleh producerer puder, tæpper og andre produkter, der alt sammen skal gøre en forskel for kvinder. Foto: Manelleh

Maria Manel Bøge føler selv, at hun har fundet en rigtig god produktionspartner i Bangladesh, og hun er glad for, at hun tog sig tiden til at finde de rigtige fra starten.

- Det har været en virkelig god investering at bruge SSCA. Som iværksætter har de fleste en pose penge, men den er langt fra uudtømmelig, så det er en fordel at bruge pengene klogt. Det, der måske virker som en god og billig løsning, kan vise sig at være skidt, og når man ikke selv er i landet, så er det svært at opdage, hvis tingene ikke er, som de ser ud til at være på overfladen.

- For mig var de min garanti for, at jeg kan skabe en værdikæde, hvor jeg ved, at alt er i orden, de sørgede for kontakten til mennesker, jeg stoler på, fordi SSCA har tjekket, at de er gode nok, og så var der en god kemi. De var garant for den sikkerhed, man som iværksætter, og virksomhed generelt, har brug for, når man bevæger sig på ukendt territorie. Det kan langt bedre betale sig at lave investeringen på forhånd, end at stå tilbage med en masse spildte penge og ressourcer for at måtte erkende, at man ikke selv kan komme hele vejen i mål.

Vil du vide mere om Bangladesh som produktionsland? Vil du høre mere om, hvordan SSCA kan hjælpe dig i landet? Og hvilke kompetencer tilbyder Bangladesh? 

Alt det kan du blive meget klogere på, når vi den 19. september holder et gratis møde, hvor vi får selskab af repræsentanter for Trade Council i Bangladesh. Det er fuldstændig gratis, og du skal blot tilmelde dig arrangementet herunder, hvor du også kan læse mere om programmet. 

"