Menu
Interview med Kristian W. Andersen

CIFF skal være en 365 dages totaloplevelse

Det fysiske møde spiller en vital rolle, og derfor ser CIFF direktør Kristian Andersen fortsat messen som en vigtig begivenhed. Men den kan ikke stå alene, og derfor arbejder han og resten af CIFF hele året for at skabe en totaloplevelse, der binder mennesker sammen og tiltrækker brands, indkøbere og pressefolk til København.

CIFF AW18
CIFF AW18

29. januar 2018 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Lad det være sagt med det samme. Det er ikke den nemmeste opgave at få et møde i stand med Kristian W. Andersen. Men det lykkedes alligevel at fange direktøren for CIFF en fredag morgen i indre København til en snak om udviklingen af CIFF og København som modedestination. Jeg havde egentlig forventet, at vi skulle tale om, at CIFF fejrer 25 års jubilæum, men Kristian W. Andersen starter et helt andet sted.

Vi har knap nok fundet et bord blandt de morgentravle københavnere, som skal have kaffe i koppen og morgenmad i maven, inden dagens opgaver kalder, før Kristian W. Andersen ivrigt begynder at forklare, hvorfor CIFF – hvad man ellers har en tendens til at tro – ikke bare er en tredages messe to gange om året.

”De to messer er i virkeligheden en del – og en rigtig vigtig del - af det arbejde, der foregår hele året. Men det er vigtigt for mig, at folk forstår, at vi bruger hele året på at skabe relationer, at have en massiv tilstedeværelse i udlandet og sikre, at CIFF og København hele tiden er på pressens og indkøbernes radar,” siger Kristian W. Andersen, som få dage forinden er landet i København efter at have rejst Europa rundt siden 8. januar.

Sammen med flere af CIFF’s medarbejdere har han besøgt London, Firenze, Milano, Berlin og Paris for at sikre dialogen med udstillende brands, indkøbere og pressefolk. Rundturen startede med en middag for engelsk, amerikansk og asiatisk presse, og Kristian W. Andersen hæfter sig ved, at pressefolkene tager projektet CIFF så seriøst, at de afsætter en fredag aften til sådan en middag.

Forventningsafstemning skaber grobund for succes

Den internationale tilstedeværelse er afgørende, hvis man vil holde sig relevant, og Kristian W. Andersen ser det også som en form for opgør med det traditionelle messeformat.

”Nu kommer det måske til at lyde lidt højtravende, men jeg mener det faktisk helt alvorligt. Vores ambition er, at CIFF skal være et 365 dages social, cultural business community, siger han og kan ikke undertrykke et grin. Hans nordjyske ophav stritter en smule imod, når han skal fremlægge den holistiske vision, men der skal ikke herske tvivle om, at han mener, hvad han siger:

”Ja, det lyder sgu højtravende, men jeg tror på, at det er vejen til at sikre, at København er en destination, som folk taler om og gerne vil besøge. Det handler meget om netværk og den oplevelse, som skabes rundt om selve messen, og det foregår 90 % af tiden i udlandet,” siger han og forklarer, at det ikke kun handler om at holde presse og indkøbere til ilden. Det handler også om at få identificeret, hvad de udstillende brands godt kunne tænke sig at skabe i København, og netop derfor er mange af projekterne på CIFF blevet til i tæt samarbejde med brandsene.

”Derfor handler det om at forstå brandsene. Hvad er det for en oplevelse, de vil skabe, og hvem henvender de sig til. Det er det det, der gør det interessant, fordi nerven og passionen virkelig kommer til udtryk på den måde. Det er også med til at gøre det fysiske møde vedkommende, fordi du ikke kan se alle specielle collabs alle steder. Der er du nødt til at komme til København,” siger Kristian W. Andersen.

Han fortæller, at den tankegang også kommer til udtryk i samarbejdet med Show Studio, som varetager kommunikationen af, hvad der sker i København i relation til  CIFF. Det samarbejde, bliver denne sæson udbygget ved at lade den højtprofilerede London-butik Machine A og dennes grundlægger, Stavros Karelis, kuratere CIFF Raven Special Projects området. Kristian W. Andersen forklarer, at den måde Stavros Karelis og CIFF arbejder på har mange lighedspunkter, og at det drejer sig om historiefortælling og iscenesættelse af det enkelte brand. (Artiklen fortsætter under billedet)

Stavros Karelis fra Machine A i samtale med Kristian W. Andersen fra CIFF
Stavros Karelis fra Machine A i samtale med Kristian W. Andersen fra CIFF

Vil skabe et rum for det fysiske møde mellem brand og indkøber

CIFF’s arbejde med at sikre opmærksomheden fra de internationale pressefolk og indkøbere handler også meget om at finde ud af, hvad den enkelte forventer. Den gennemsnitlige internationale indkøber har 36-48 timer i København, og at der i det tidsrum skal være plads til både messebesøg, møder og at nyde alt det, byen har at byde på. Man kan nemlig ikke forcere den kærlighedsfølelse, som Kristian W. Andersen fortæller, der skal være mellem brand og indkøber. Men man kan hjælpe den på vej.  

”Derfor vil vi gerne etablere et rum for, at indkøbere og brands mødes andre steder end i København. Vi arrangerer løbende en form for speeddating rundt omkring i verden, hvor indkøbere og brands har mulighed for at mødes rent fysisk. Det giver altså en langt højere succesrate, når indkøber og brand har haft lejlighed til at møde hinanden ansigt til ansigt,” siger Kristian W. Andersen.

Netop det fysiske møde er unikt, hvis man spørger Kristian W. Andersen. Derfor tror han heller ikke, at det fysiske messe kommer til at uddø. Et postulat man ellers møder med jævne mellemrum, når snakken falder på modebranchens fremtid. Men Kristian W. Andersen erkender, at det ikke længere er nok at stille et antal kvadratmeter til rådighed, og så kommer succesen af sig selv. Der skal arbejdes for sagen, og det er vigtigt, at CIFF udvikler sig og fastholder sin relevans. Derfor hviler CIFF holdet heller ikke på laurbærrene.

”Det går faktisk rigtig godt for CIFF. Så kunne vi jo bare læne os tilbage og nyde det. Men jeg tror ikke på talemåden ’If it ain’t broken why fix it’. Jeg tror på, at man skal fikse det, mens det går godt. Det er det samme med butikkerne, som i min optik også skal turde at introducere 1-2 nye designere hver sæson. Det skaber momentum, og det tror jeg er vigtigt,” siger Kristian W. Andersen.

Udvikling til gavn for alle

Den tankegang har også medført en række livtag med CIFF’s format og udformning i løbet af årene. Noget som af og til er blevet mødt med skepsis fra udstillerne, særligt dem der har været en del af CIFF i mange år. Nogle af dem har faktisk været med fra begyndelsen for 25 år siden. Men udviklingen af CIFF handler for Kristian W. Andersen ikke om at være historieløs eller gøre op med tidligere tider. Det handler om at skabe en endnu bedre oplevelse for alle.

”Jeg er sindssygt glad for de loyale danske kunder, vi har. De bidrager med et gigantisk netværk, og uden de  udstillere ville vi misse en masse vigtige besøgende retailere fra Skandinavien og Europa. Jeg sætter enormt stor pris på det samarbejde. Derfor er vores mange nye initiativer heller ikke et udtryk for mangel på respekt for historien og de udstillere, der har været en del af den. Tværtimod. Det handler om, at vi gerne vil favne endnu bredere og gøre CIFF til et endnu stærkere produkt, som rummer flere forskellige typer af indkøber og udstillere til gavn for alle,” siger Kristian W. Andersen.  

Han er meget bevidst om, at CIFF rummer mange segmenter. Det betyder, at der også arrangeres forskellige aktiviteter med forskellige segmenter i fokus:  

”Oplevelsen skal give mening for dem, der deltager. En stor del af en vellykket fest er jo den rigtige gæsteliste. Man kan ikke invitere alle til den samme fest og forvente, at alle finder det relevant. Derfor arrangerer vi forskellige events med forskelligt fokus.”

Tirsdag aften er CIFF, sammen med Copenhagen Fashion Week og Dansk Mode & Textil, værter ved den officielle åbningsmiddag. Her er gæstelisten således en anden, end når CIFF inviterer til middag og fest torsdag aften, hvor godt 100 brands og 100 indkøbere mødes. Middagen og festen er sat i scene af det parisiske ikon André Saraiva, som blandt andet står bag flere natklubber i Paris og Los Angeles samt Hotel Amour i Paris. Her handler det om at sørge for, at de krævende internationale gæster får en unik oplevelse. (Artiklen fortsætter under billedet)

Oakley by Samuel Ross er en del af CIFF Ravens Special Projects i denne sæson.
Oakley by Samuel Ross er en del af CIFF Ravens Special Projects i denne sæson.

Samspillet med kunst og København

Kristian W. Andersen bliver ved med at vende tilbage til, at alt, der omhandler CIFF og København som modedestination skal være en totaloplevelse. Derfor skal moden heller ikke stå alene. Når indkøbere og pressefolk kommer til København eller møder CIFF i udlandet, skal moden smelte naturligt sammen med design, kultur, mad og kunst. Netop kunsten spiller en særligt vigtig rolle i udviklingen af CIFF, og derfor kan man forvente en intensivering i samspillet mellem CIFF og kunstmessen Code Art Fair, som også foregår i Bella Center. Det har blandt andet udmøntet sig i fremstød i Hong Kong, hvor både kunst og mode har været på dagsordenen. Kunsten har i den forbindelse været med til at udvide CIFF’s netværk i Asien.

”Mode og kunst hænger uløseligt sammen. Der er mange fællesnævnere, og vi kan se en enorm synergi mellem de to. Derfor bliver der allerede fra august en endnu tættere sammenhæng mellem CIFF og kunstmessen. Mange af de toneangivende indkøbere og pressefolk kigger meget til kunstscenen, og samtidig kan vi skabe spændende installationer og projekter ved at bruge kunsten i forbindelse med CIFF,” siger Kristian W. Andersen. Han forklarer, at netop CIFF og Code Art Fair også en en vigtig del af at udvikle det nye Bella Kvarter, som hastigt skyder op i området rundt om Bella Center, i form af kreative installationer og samarbejder. Og netop den udvikling er noget, Kristian W. Andersen tydeligvis brænder for og tror på. Øjnene lyser op, og han gestikulerer kraftigt, når han fortæller, at den nye bydel og aktiviteterne i Bella Center skal bindes sammen, således at der skabes et fællesskab mellem beboere og erhvervsliv.

”Der bliver åbnet langt mere op for vores aktiviteter. Det bliver også en enorm gevinst for både de permanente showrooms og i forbindelse med CIFF og Code, at der er et engageret lokalsamfund og dynamisk liv rundt om Bella Center,” understreger Kristian W. Andersen.

Han fortæller ligeledes, at man fra 2019 sætter en sportsfokuseret messe i søen. Den kommer til at ligge sideløbende med CIFF, og udover den professionelle, lukkede messe bliver det et event, der er åbent for københavnerne og andre interesserede.

Netop samspillet med omgivelserne er vigtigt. Derfor spiller byen København en nøglerolle, når CIFF rejser rundt i verden.

”Vi sælger København i hver eneste sætning, når vi er ude for at gøre opmærksom på både CIFF og Code. København spiller en vital rolle i den samlede fortælling, for både byen og hele den danske livsstil og vores forhold til sundhed og bæredygtighed er noget, der interesserer rigtig mange mennesker i udlandet. Vi får rigtig meget forærende på den front, og vi vil rigtig gerne give noget tilbage til byen,” siger Kristian W. Andersen, som med et grin understreger, at han ikke er sponsoreret af overborgmesteren.

CIFF er en handelsplatform fremfor alt

Kristian W. Andersen begynder efterhånden at skele til telefonen, der ligger på bordet. Han har ikke ænset den et sekund indtil nu, men efter vi har talt sammen i snart tre kvarter, begynder arbejdsdagen at presse sig på. Men da talen falder på besøgstal og forventninger, skubber han hurtigt telefonen til side.

”Jeg vil hellere have kvalitet end kvantitet. Vi kunne sagtens betale for at flyve en masse indkøbere ind, og det gør vi også med nogle. Men vi er meget selektive, og vi ved, at de højtprofilerede indkøbere og pressefolk trækker mange andre med. I bund grund skal de fleste komme af sig selv og købe. Det er en handelsplatform, og det er vigtigt at forstå,” siger Kristian W. Andersen med stort eftertryk. Han oplyser dog, at CIFF i december havde 2.200 flere præ-registrerede indkøbere, men understreger, at det ikke er antallet af indkøbere, der definerer en god messe.

”Én person kan jo have et budget på 20 mio., men han tæller ikke ret meget i besøgsstatistikkerne,” siger han og understreger dermed, at kvaliteten vægter klart højst.

MEssedirektøren bevæger sig efterhånden lidt uroligt i stolen. Der er stadig et par detaljer, der skal på plads, inden CIFF åbner på onsdag. Og 10 dage efter afslutningen af denne udgave af CIFF begynder forberedelserne af den næste udgave i august. Inden vi går ud af døren, spørger jeg derfor, om Kristian W. Andersen overhovedet har haft tid til at glæde sig til åbningen af CIFF.

”Jeg kan næsten ikke være i min krop af bare spænding. Jeg glæder mig simpelthen så meget til at tage imod alle vores gæster og udstillere i næste uge,” slutter Kristian W. Andersen og lyser op i et smil. Selvom CIFF er blevet en 365 dages begivenhed, kan den fysiske messe stadig noget helt særligt. 

"