Menu

Dansk børnebrand omsætter plastikflasker til regntøj

Det danske børnetøjsbrand Melton, der laver overtøj til børn, er gået ind i kampen mod miljøforurening. Til efteråret lancerer de derfor en regntøjskollektion, der er produceret af plastikflasker, indsamlet fra verdenshavene.

Til efteråret lancerer Melton en regntøjskollektion, der er produceret af plastikflasker fra verdenshavene.
Til efteråret lancerer Melton en regntøjskollektion, der er produceret af plastikflasker fra verdenshavene.

23. januar 2019

Billederne taler for sig selv – miljøet er fyldt med affald. Ifølge FN’s Miljøprogram UNEP udledes der for eksempel ca. 6,4 millioner tons affald i verdenshavene hvert år, hvoraf en stor del er flasker, poser og dunke af plast, der flyder rundt.

Der er endnu ikke fundet en endegyldig løsning på den fremherskende, globale klimakrise, og det har fået det jyske børnetøjsmærke Melton til at gå ind i kampen og hjælpe til, hvor de kan. De har derfor fundet på at lave en regntøjskollektion, som er produceret af gamle plastikflasker, der plejede at være affald i havene.  

Fra plastik til tøj
Ejeren af Melton, Helle Ghodt, forklarer, at det især var de skræmmende billeder af affaldsøer og forurening, der gjorde indtryk og igangsatte projektet: 

”Vi blev meget påvirket af situationen og begyndte derfor at undersøge, hvad vi kunne gøre. Vi har altid gerne ville tage vare på miljøet og gøre det bedste, vi kan som producenter for at tage vores del af ansvaret. Derfor kiggede vi nærmere på, hvordan vi kunne vinkle affaldssituationen i vores produktudvikling,” siger hun.

Konceptet med at bruge plast i tøj er helt nyt for Melton, og man kan da også undrer sig over, hvordan en plastikflaske bliver omsat til brugbart tøj. Ifølge brandets indkøbschef, Ginnie Nørskov, fungerer det sådan, at flaskerne bliver lavet om til plastflager, der varmes op til en flydende masse, hvorudfra man kan udvinde polyestertråde.

”Ud over at vi hjælper med at rydde op, er det også en miljøvenlig produktion, fordi teknikken er 80 procent energibesparende per kilo plast. Produktionen bruger mindre vand og forurener ikke på samme måde, som når man fremstiller polyester ved brug af olie,” siger hun.

For at tydeliggøre deres klimavenlige initiativ over for forbrugerne, har Melton valgt at sy mærker i produkterne, der viser, hvor mange flasker der bliver brugt til fremstillingen af hvert stykke tøj.

”Der går fx ikke mindre end 27 plastikflasker på et sæt regntøj,” forklarer Ginnie Nørskov.

Kan hverken se eller mærke forskel
Regntøjskollektionen er en del af en underlinje til mærket Mikk-Line, der hedder Mikk-Line Red, som er fremstillet specielt til at skulle modstå ekstreme og skiftende vejrforhold, som vi kender dem i norden. Det er en helt ny linje med nye designs, nye praktiske detaljer og et farveunivers bestående af rå og matte farver, der skal afspejle tøjets modstandsdygtighed.

Overtøjet fra Mikk-Line skal betragtes som en slags arbejdstøj til børnehaven, og hvad angår regntøjskollektionen, kan man hverken se eller mærke forskel på, at tøjet er lavet af plastikflasker.

”Tøjet har de samme tekniske funktioner og udtryk, så på den måde kommer forbrugeren ikke til at kunne fornemme, at stoffet faktisk er lavet af plastik. Derudover er kvaliteten også rigtig god,” siger Helle Ghodt og understreger, at deres miljøvenlige tankegang bliver fulgt til dørs i deres valg af imprægnering. Der bruger Melton nemlig en bionic finish uden skadelige stoffer.

Melton har høje forventninger til regntøjskollektionen og Mikk-Line Red serien, som introduceres i efteråret ’19. De har allerede fået positive reaktioner fra forhandlerne og er så småt begyndt at udvikle en SS20-swimwear kollektion, der ligesom regntøjet skal produceres af miljøvenlige materialer.

"