Menu

Designguide til cirkulære jeans

Jeans skal indgå i cirkulære forløb. Derfor har Ellen McArthur Foundation udgivet en åben designguide, som hjælper denimentusiaster med at skabe cirkulære jeans.

Foto: Crawford Jolly on Unsplash
Foto: Crawford Jolly on Unsplash

20. august 2019

Ellen MacArthur Foundation lancerede tidligere på sommeren en åben designguide, som skal give jeans længere liv og gøre dem cirkulære. Det betyder minimumskrav i til holdbarhed, materiale, genanvendelighed og sporbarhed. Guiden er en a initiativet Make Fashion Circular, som arbejder for at præge modebranchen i en mere cirkulær retning.

Der er tale om en grundig omgang, hvor mere end 40 forskellige eksperter, herunder forskere, brands, detailhandlere, producenter, indsamlere, sorteringsfaciliteter og NGO'er, har bidraget.

Guiden har allerede fået opbakning fra blandt andre Bestsellers Vero Moda, C&A, GAP, H&M, Lee og Tommy Hilfiger, mens også indsamlere og genanvendere som I:CO, Lenzing, re:newcell, Texaid og Wolkat anbefaler de nye guidelines.

Guiden tager afsæt i fire hovedpunkter, og understreger, at det er en forudsætning, at man respekterer helbred, sikkerhed og rettigheder for de mennesker, der producerer tøjet, ligesom man skal arbejde med at forbedre arbejdsforholdene.

Hovedområderne er:

Holdbarhed

  • Jeans skal kunne holde til minimum 30 vaske i en almindelig husholdning og samtidig leve op til brandets minimumskvalitetskrav
  • Det enkelte stykke tøj skal indeholde label med tydelig information om, hvordan man passer på tøjet, herunder anbefalet vaskefrekvens og vasketemperatur samt anbefaling om at undgå tørretumbling

Materiale

  • Jeans skal produceres med cellulosefibre fra regenerérbare, økologiske eller øvrige overgangsproduktionsmetoder
  • Jeans skal være produceret uden farlige kemikalier. Konventionel galvanisering, stenbehandling, sandblæsning og blegning ved hjælp af kaliumpermanganat er forbudt.

Genanvendelighed

  • Målt på vægt skal jeans produceres med minimum 98% cellulosefibre
  • Metalnitter skal helt fjernes eller reduceres til et minimum
  • Alle øvrige materialer, som føjes til jeansene skal let kunne fjernes

Sporbarhed

  • Information, som bekræfter, at de enkelte punkter i guiden er blevet overholdt, skal være let tilgængelige
  • Virksomheder, som lever op til kravene, vil få tilladelse til at anvende Jeans Redesign Logoet på de jeans, som lever op til denne guideline
  • Brugen af logoet vil årligt blive genovervejet med afsæt i, hvorvidt den enkelte overholder retningslinjerne.

De første Jeans Redesign-bukser forventes at lande i butikkerne næste år.

Du finder guiden her.

"