2021 blev året, hvor Covid-19 for alvor begyndte at påvirke forsyningskæderne. Produktionen i især mange asiatiske lande blev påvirket, og flere steder i samfundet begyndte varetyper, der normalt ikke er en mangelvare, at mangle på hylderne.
Blandt udfordringerne var fragten, hvor der for første gang i mange år opstod kapacitetsproblemer. Det betød naturligt en stigning i prisen på fragt.
Den udvikling var endnu ikke vendt ved udgangen af 2021. Men hvad har 2022 til os?
Stabilisering er forventelig. Medmindre…
Hos ALPI Air & Sea er Managing Director Morten Høgsberg Nielsen kommet ind i det nye år med en ærgerlig fornemmelse på fragtkundernes vegne.
- Overordnet set er det nok stadig en smule tidligt at gætte på årets udvikling. Der tror jeg, vi skal på den anden side af det kinesiske nytår, siger han.
Det kinesiske nytår falder i år den 1. februar, og herefter havde Morten Høgsberg Nielsen og kollegerne kalkuleret med en begyndende udglatning af situationen med høje priser og lav kapacitet. Men han er blevet mere skeptisk, siden raketterne og champagnen sprang nytårsaften.
- Udviklingen i Kina bekymrer folk i øjeblikket, hvor vi ser store industrihavne, der lukker ned på grund af Covid-19-udbrud. Vi behøver bare skrue tiden et par måneder tilbage for at have svaret på, hvilke konsekvenser det har. Jeg må erkende, at jeg var mere positiv omkring 2022, da vi gik ud af 2021, end jeg er lige nu, erkender Morten Høgsberg Nielsen.
Den betragtning er Frank Buchmann fra Greenway Logistics i vid udstrækning ret enig i.
- I grove træk tror jeg, vi har overordnet set har set toppen af raterne, om end de kan stige en smule hen mod det kinesiske nytår, hvor alt stort set er lukket ned. Det tyder også på mere stabile priser, da der er kommet en masse gods hjem, så efterspørgslen er generelt lidt lavere i januar end andre måneder, forklarer han, inden han smider en stor ubekendt faktor ind.
- Ingen kan spå om den kinesiske regering og deres tilgang til tingene. Hvis der er få smitteudbrud, kan de lukke en hel havn ned, og det ved vi jo alle, hvad kan betyde.
Jokeren er vinter-OL
Ifølge de to fragt-overhoveder befinder vi os altså ikke i en af de meget hektiske perioder i Kina.
Jovist, kineserne har stadig travlt med at få sendt gods af sted, så det ikke ender som nytårspynt på kajen, men ellers er der roligt.
- Lige nu er den klart mest stille sæson på året fragtmæssigt. Mange er hjemsendt, og selvfølgelig er der lidt hektisk i forbindelse med afskibninger, men ellers er det stille og roligt, siger Morten Høgsberg Nielsen.
Der er dog et stort ”men”, som kan få betydning for firmaer verden over.
- Inden længe har de et lille sportsevent i Kina, griner Morten Høgsberg Nielsen.
- Vinter-OL kan blive afgørende for fragtsituationen. De har indført en nul-tolerance for corona i Kina, hvilket kan betyde, at de simpelthen lukker alt ned, for at vise omverden, at Kina har styr på tingene og uden problemer kan afholde et OL. Det er de formentligt villige til at gå langt for at vise, siger han.
Frank Buchmann er meget enig.
- Vi ser generelt ikke den samme containermangel, som vi gjorde tidligere, men skulle den kinesiske regering lukke store havne ned for at minimere risikoen under OL, så kan vi se skibe sejle videre uden at medtage det, de egentlig skulle. Sker det, så skaber det bump på vejen og en generel underkapacitet.
- Hvis det bliver virkelighed, så tror jeg desværre heller ikke, at priserne kravler nedad, som man ellers godt kunne forvente.
Morten Høgsberg Nielsen ser også omicron-mutationen af coronavirus som en ekstra udfordring, som kan ende med at spille en væsentlig rolle i prisudviklingen.
- Ingen ved, hvor udbredt omicron-varianten er i Kina. Herhjemme har vi set, at der er relativt få symptomer ved den, så hvis der er et stort ”mørketal” i Kina, så kan det også blive nødvendigt at gøre noget for den kinesiske regering.
2022 bliver næppe året, hvor produktionen flytter
IKEA har tidligere meldt ud, at deres produkter kommer til at stige betragteligt i pris i 2022.
Det skyldes generelle prisstigninger på både fragt, energi og råvarer, og den tendens ses også i modebranchen, hvor flere virksomheder har fortalt, at de konstant overvejer, hvordan prissætningen på deres produkter i fremtiden skal være.
Det kunne få virksomhederne til at kigge på alternativer, men det tror hverken Frank Buchmann eller Morten Høgsberg Nielsen på. Der er dog en tendens fra de første corona-nedlukninger, der stadig hænger ved.
- Vi har aldrig sendt mere på rail, end vi gør nu. Før corona var det nærmest ikke noget, vi brugte, men under corona er det steget markant, fordi transittiden på søfragt er blevet endnu længere. Det er fint med alternativer som rail, men der er også åbenlyse udfordringer med den transportform, siger frank Buchmann.
Morten Høgsberg Nielsen er enig.
- Lastbiler som fragtform var en døgnflue for mange – en midlertidig løsning. Kigger man overordnet på tingene, så fungerer luftfragt bedst, men der er bare et meget begrænset udbud i øjeblikket. Rail er en sårbar løsning. Et skib sejler du jo bare udenom, men det er lidt svært med tog. På den måde er det stadig et umodent produkt, hvor du kan ramme markante udfordringer.
En løsning kunne så være at flytte sin produktion tættere på Danmark, men her render man hurtigt ind i et andet problem.
- Fragtmarkedet har været udfordret og er det til dels stadig, men det er råvaremarkedet også. Tager vi et af de populære produktionslande som Tyrkiet, så kan man måske flytte sin produktion dertil, men metervarerne kommer i vid udstrækning stadig fra Asien, og så kan man have udfordringer med både fragt og råvarer, fordi de nu skal skaffes længere væk.
- Det er formentligt heller ikke rentabelt, hvis vi taler større virksomheder. De små og mellemstore kan måske godt få det til at fungere med produktionen tættere på, rent prismæssigt, men skal du have 50.000 styk af én style, så er det stadig fordelagtigt at have produktion i for eksempel Kina, siger Frank Buchmann.