Menu

DM&T øger fokus på kommende lovgivning om bæredygtighed

Bæredygtighed bliver i stadigt stigende grad reguleret ved lov, og det stiller store krav til din virksomhed. Hvis du vil være på forkant med udviklingen, kan du tilmelde dig DM&T’s nyhedsbrev om bæredygtighed i branchen. Læs mere om det aktuelle billede og nyhedsbrevet her.

25. januar 2022

Vi befinder os i en tid, hvor bæredygtighed i stigende grad bevæger sig fra at have været et frivilligt tilvalg for virksomheder, til at blive reguleret ved lovgivning. Den situation har været under opsejling et stykke tid, men begynder nu for alvor nu at folde sig ud og blive mere konkret for virksomheder. Udviklingen gælder i høj grad indenfor EU, hvor en række initiativer forventes at se dagens lys i løbet af 2022, men det gælder faktisk også lande udenfor EU, hvor visse stater i USA samt derudover lande som Canada og Australien søger at øge regulere virksomheders adfærd i forhold til miljø, klima og menneskerettigheder.

DM&T har fokus rettet mod regulering, der påvirker branchen

Derfor vil et fokusområde for DM&T’s bæredygtighedsindsats i 2022 og fremover blive at følge disse udviklinger nøje, formidle viden om initiativerne til vores medlemmer for at hjælpe dem med at forberede sig på lovkravene. Vi vil især have fokus på de regulatoriske udviklinger i EU, men dog også holde øje med større relevante markeder udenfor EU. 

Konteksten for EU’s ønske om øget regulering er ikke mindst EU’s Green Deal, de ambitiøse klimamål og ambitionen om at omstillingen til en cirkulær økonomi skal sikre ressourceeffektivitet og global konkurrencekraft til europæiske virksomheder. Covid 19 krisen har sat yderligere skub på denne udvikling, og tydeliggjort behovet for nytænkning indenfor forretningsmodeller og globale forsyningskæder.

I den forbindelse har Institut for Menneskerettigheder netop lanceret en rapport, der giver et overblik over de mange forskellige lovinitiativer fra EU og hvordan de relaterer sig til menneskerettigheder og FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv.  Find den her.

Fokus på holistisk indsats

Kigger vi nærmere på de initiativer der kommer, er det tydeligt, at det er den holistiske bæredygtighedsdagsordenen der er i fokus. Det handler om ikke kun om klima. Det handler også om miljø og biodiversitet såvel som det handler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, etik og anti-korruption. Og selvom vi endnu ikke kender det nøjagtige indhold i de kommende initiativer, går temaer som sporbarhed, transparens, data og dokumentation på tværs af samtlige temaer. Derfor skal virksomheder forberede sig på i et helt andet omfang end i dag at kunne dokumentere deres indsatser på bæredygtighed. I forhold til hvilke temaer bidrager din virksomhed til bæredygtighed? Hvordan bidrager den, helt konkret? Og kan det måles og dokumenteres?

DM&T vil især have fokus på følgende initiativer:

  • EU’s tekstilstrategi
  • Sustainable Product Initiative
  • Substantiating Green Claims & Empowering Consumers
  • Due Diligence
  • Corporate Sustainability Reporting Directive.

Efter behov vil vi dække bredere. Initiativerne vil blive dækket via vores nyhedsbrev om bæredygtighed vi lancerede i december 2021. Find den første udgave og tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Derudover lancerer vi en webinarrække over de næste 6 måneder, hvor eksperter vil gennemgå de enkelte initiativer én for én over 5 webinarer. Hold derfor godt øje med vores arrangementskalender, hvor webinarerne vil blive annonceret.

"