Menu

ECCO nærmer sig garvning uden vand

ECCO Leather kan med en ny metode til garvning spare 25 mio. liter vand om året. Bredes den ud kan det betyde 400 mia. liter sparet vand på verdensplan, hvis teknologien udbredes. På sigt satser ECCO på helt vandfri læderproduktion.

ECCO markerer DriTan teknologien med lanceringen af den klassiske ECCO Soft 8 sneaker lavet af DriTan læder. Foto: ECCO
ECCO markerer DriTan teknologien med lanceringen af den klassiske ECCO Soft 8 sneaker lavet af DriTan læder. Foto: ECCO

13. september 2018 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

ECCO Leathers garveri i Holland står over for en markant mindre vandregning. Med den nye DriTan teknologi kan ECCO nemlig nedbringe vandforbruget med 25 mio. liter om året, ligesom spildevandsudledningen og kemikalieforbruget også falder. ECCO er dermed kommet nærmere en helt vandfri garvningsproces, og ifølge ECCO påvirker den nye proces ikke kvaliteten, stabiliteten eller lead-time.

”Denne proces involverer kun det, du allerede har ved hånden. Du behøver ikke investere i nyt udstyr. Du behøver ikke lede efter nye eksotiske kemikalier. Du bruger bare det, der allerede til rådighed på garveriet, bare på en anderledes måde,” siger Thomas Gøgsig, Head of Applied Research hos ECCO.

ECCO Leather leverer læder til ECCOs sko, som sælges i 2.200 ECCO shops og 14.000 butikker på verdensplan, men også til andre bl.a. flere luxury brands. Men ECCO har større ambitioner end at spare de 25 mio. liter vand på deres eget garveri. Hvis DriTan teknologien implementeres på eksterne garverier verden over, er der potentiale for at spare 400 mia. liter vand årligt.

”Da vi dækker både garvning og produktion af sko, står ECCO i den perfekte position til at tage det første skridt i udviklingen af en mere bæredygtig garvningsproces. Vores udgangspunkt var det fundamentale spørgsmål: Hvordan kan vi garve uden vand i en verden med stigende vandmangel, og er det overhovedet muligt?” siger Thomas Gøgsig.

Omfattende research og et mål vandfri produktion

Det krævede fem års intensiv forskning og udvikling at finde en løsning, men nu står ECCO med en metode, der kan nedbringe vandforbruget betragteligt.

”Det har krævet meget research, mange investeringer og mandetimer – en stærk cocktail af videnskab, know-how og traditionelt håndværk. Men den største udfordring var at åbne vores øjne. Garvning er en gammel og traditionel industri, så folk har en tendens til at glemme at spørge: Kan det gøres anderledes?” lyder det fra Thomas Gøgsig.

Nyheden om ECCOs gennembrud kommer i forbindelse med IWA World Water Congress 2018, som afholdes i Tokyo 16-21. september. ECCO markerer selv DriTan teknologien med lanceringen af en særlig sneaker lavet af DriTan læder. Sneakeren bliver solgt eksklusivt i ECCOs flagship store i Ginza, Tokyo sideløbende med kongressen.

Inden ECCO Leather tilbyder andre garverier at hoppe med på DriTan bølgen, vil man skalere teknologien internt. Med den læring i bagagen, vil ECCO Leather efterfølgende se nærmere på, hvordan det kan udbredes til ECCOs partnere og branchen på global plan.

Men det stopper ikke her. ECCO har større ambitioner:

”Faktisk er DriTan bare det første skridt i vores ambitiøse plan for at gøre hele læderforarbejdningsprocessen vandfri,” slutter Thomas Gøgsig.

"