Menu

Efter nytår strammes reglerne for problematisk kemi

Per 5. januar 2021 er din virksomhed ansvarlig for at registrere brugen af kemiske stoffer fra EU’s såkaldte kandidatliste, uanset hvor i din vare den gemmer sig. Det er vigtigt, at din virksomhed er opmærksom, så den undgår at komme i problemer.

Foto: He Junhui on Unsplash
Foto: He Junhui on Unsplash

22. december 2020

Efter nytår skærpes kravene til registrering af problematisk kemi. Fra den 5 januar 2021 er der nemlig registreringspligt i SCIP-databasen. Tidligere havde virksomheder oplysningspligt, men nu skal man altså registrere, såfremt en vare indeholder stoffer fra kandidatlisten som overstiger 0,1% vægt af hver enkelt del.

Virksomheder har egentlig haft pligt til at oplyse om kandidatlistestofferne, siden artikel 33.1 i EU’s REACH-forordning trådte i kraft i 2006, men da der har været en begrænset overholdelse af forpligtelsen, skal alle varer og delkomponenter fra 5. januar 2021 og fremover registreres i SCIP-databasen. 

I denne sammenhæng er det vigtigt at nævne, at der ikke er tale om det færdige eller samlede produkt, men hver enkelt komponent.

Lad os tage et par jeans som eksempel. De består typisk af stof, sytråd, lommefor, knapper, nitter, lynlås og labels. Det er din virksomheds ansvar at vide, om alle de forskellige dele indeholder kemiske stoffer fra EU’s kandidatliste. Hvis det er tilfældet, skal alle stoffer med 0,1% vægt registreres i SCIP databasen. Husk det også gælder forskellige former for emballage, poser mv.

SCIP-databasen skal gøre det lettere at identificere, hvilke artikler der indeholder problematisk kemi, så den viden kan bruges i forbindelse med affaldshåndtering og -sortering. I en cirkulær tankegang er det afgørende at vide, om de elementer, der genbruges, indeholder skadelig kemi.

Vi anbefaler, at du læser mere på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor du finder guides og supplerende materialer, der kan hjælpe din virksomhed.

Bliv klogere på REACH og meget mere i DM&T's toolbox til bæredygtighed

"