Menu
BEHOV FOR PRAKTIKPLADSER

Ekspertise i branchen risikerer at uddø

Beklædningshåndværkeruddannelsen har længe været lukningstruet på grund af mangel på praktikpladser. Det fik blandt andre Green Cotton Group til at ansætte en praktikant fra uddannelsen i efteråret 2017. Dansk Mode & Textil ser et stort problem, hvis ikke endnu flere virksomheder følger trop.

Green Cotton Groups praktikant Trine Hyldgaard Madsen
Green Cotton Groups praktikant Trine Hyldgaard Madsen

08. januar 2018

Af Rikke Kynde, rk@dmogt.dk

Uddannelsen til beklædningshåndværker på VIA blev i 2017 truet med at blive lukket, da det er svært at finde praktikpladser til elever på uddannelsen. 

Dansk Mode & Textil vurderer, at en lukning af uddannelsen vil give store udfordringer, da vi dermed kommer til at mangle kvalificerede medarbejdere inden for faget i Danmark.

”Lykkes det ikke at bevare uddannelsen fremadrettet, betyder det, at den sidste faglige ekspertise, vi har på tekstil- og beklædningsområdet, uddør. Dette vil medføre, at vi ikke længere har ekspertisen til at stille kvalificerede krav til de leverandører, som man anvender i fremstillingen af tekstiler og beklædning, og at kravene i stedet stilles fra leverandørerne til os, hvilket er en uheldig trend,” forklarer Jette Lindgaard, Teknik og Miljøchef i Dansk Mode & Textil.

Derfor var Dansk Mode & Textil sammen med VIA ude for at besøge 11 virksomheder i 2017 for at opfordre dem til at ansætte en praktikant. Alle virksomheder oprettede efterfølgende en praktikplads heriblandt tekstilkoncernen Green Cotton Group, der ser et stort behov for at bevare uddannelsen.

”Nu har jeg været i faget i så mange år, at jeg har set forskellige dele af branchen lukke ned og blive nedprioriteret, og det har jo en konsekvens. Hvis man vil have en stærk industri fremadrettet, skal man passe meget på med at tro, at man kan være foruden den faglighed, der ligger på produktet og produktionen generelt,” fortæller Lasse Simonsen, CEO i Green Cotton Group. 

En praktikant der udfordrer virksomheden
Den 1. september 2017 fik praktikanten Trine Hyldgaard Madsen dermed en plads i Green Cotton Group.

”Jeg har fået en praktikplads, som udfordrer mig, og som giver mig en hel masse erfaring. Jeg arbejder blandt nogle meget erfarne mennesker, som alle er ivrige efter at lære mig alt, hvad de kan. Jeg får lov til at se forskellige afdelinger og prøve kræfter med mange forskellige opgaver gennem hele mit praktikforløb. Det giver mig, som ny i branchen, et fantastisk indblik i, hvordan den fungerer, og en hel masse jeg kan tage med mig videre,” fortæller den nye praktikant i Green Cotton Group.

Virksomheden sidder til daglig med egen produktion og en wholsesale forretning. Derfor har de strikket Trines to et halvt år lange praktikforløb sammen på en måde, så hun både kommer til at arbejde med håndværket i deres produktionsvirksomhed i Ukraine og til at lære om forretningsdelen i deres wholesale i Danmark.

”Man skal ikke tro, at det er lettere at finde kvalificeret arbejdskraft, fordi man er i udlandet, det er det ikke. Uanset om det er i Danmark eller udlandet, har vi lige store udfordringer med at finde medarbejdere, som tænker kvalitet og udfordrer måden, vi gør tingene på, så vi hele tiden dygtiggør os. Og der er en praktikant bare rigtig god til at stille dumme spørgsmål. Hun har allerede udfordret den måde, vi organiserer vores arbejdsflow på, og det har fået os til at reflektere over, hvordan man kan gøre det på en ny måde,” fortæller CEO Lasse Simonsen. 

Trine Hyldgaard Madsen og Sanne Nørgaard

Se muligheder frem for begrænsninger
Lige nu er uddannelsen til beklædningshåndværker ramt af stramninger fra Undervisningsministeriet, der har sløjfet muligheden for at komme i skolepraktik per 1. marts 2018. Det betyder, at elever skal finde en praktikplads i en virksomhed, før de kan blive optaget på uddannelsen. Sker det ikke, vil optagelser til uddannelsen blive lukket inden for et til to år – Et stort problem vurderer Green Cotton Group:

”I vores verden kan vi ikke forestille os et kvalitetsprodukt uden en dygtig konstruktionsafdeling eller beklædningshåndværkerafdeling, det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Det er et af de centrale områder for et stærkt brand og en troværdig udvikling, derfor må vi også tage ansvar og sikre os, at vi uddanner nogle unge mennesker, som kan det her i fremtiden,” fortæller Lasse Simonsen fra Green Cotton Group.

Derfor har virksomheden også ambitioner om at fortsætte med at tilbyde praktikpladser fremover:

”Vi har et stort udviklings- og konstruktionsteam i forvejen, så det vil give god mening at have en praktikant derinde fremadrettet. En praktikant er jo ikke kun en investering, skal man huske, det er også et aktiv, hvis man forstår at bruge det rigtigt. Det kan vi allerede se nu – der går ikke lang tid før, Trine er med til at bidrage til den daglige forretning.”

Dansk Mode & Textil opfordrer til, at flere virksomheder også ser potentialet i praktikanter fra beklædningshåndværkeruddannelsen og ansætter eleverne, der allerede nu mangler praktikpladser.

”Der er ingen tvivl om, at arbejdet med praktikanter, som oftest er unge mennesker, vil være berigende og inspirerende i enhver virksomhed. Se mulighederne i stedet for begrænsningerne,” lyder det opfordrende fra Jette Lindgaard fra Dansk Mode & Textil.

"