Menu

Enighed om frihandelsaftale med Japan

EU og Japan er blevet enige om en frihandelsaftale. Aftalens endelige udformning ligger endnu ikke fast, og DM&T maner derfor til besindighed.

15. december 2017 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

I sidste uge mødtes EU’s Handelskommissær Cecilia Malmström med den japanske udenrigsminister Taro Kono for at give hånd på den frihandelsaftale, som nu er faldet på plads. Den skal sikre en lettere og mere fair handel mellem Japan og EU, som tilsammen udgør 30 % af verdens samlede BNP.

Der er nu enighed om en aftale, men det betyder ikke, at danske virksomheder kan kaste sig ud i det store japanske eventyr allerede i morgen, understreger Dansk Mode & Textils internationale chef, Michael Hillmose:

- Det er vigtigt at understrege, at aftalen slet ikke er på plads endnu. Der foreligger en aftale om en aftale, men ordlyden og aftalens indhold er ikke på plads endnu. Når vi kommer dertil, skal aftalen så ratificeres i de enkelte EU-lande. Det er det samme med CETA (frihandelsaftalen mellem EU og Canada, red.), som ikke bare faldt på plads natten over, siger han.

Michael Hillmose vil ikke spå om, hvor lang tid processen kommer til at tage, men han mener alligevel at en frihandelsaftale med netop Japan giver interessante muligheder.

- Vi ved, at japanerne har en stor interesse i danske livsstilsprodukter. Det har allerede gjort sig gældende gennem en årrække, og flere af Japans førende stormagasiner har besøgt Copenhagen Fashion Week med jævne mellemrum. Så interessen er til stede, og der er et fornuftigt potentiale for danske livsstilsvirksomheder. Derfor følger vi også nøje med i aftalens tilblivelse, siger Michael Hillmose.

Det er dog ikke toldsatserne, der afskrækker, når det handler om Japan understreger:

- Toldsatserne til Japan er normalt beskedne på tekstiler. De udgør kun nogle få procent, men for de virksomheder som allerede har eksport til Japan, har selv nogle få procent besparelse direkte på bundlinjen også ret.

Dansk Mode & Textil vil løbende orientere om udviklingen.  

"