Euratex gør status over den europæiske tekstil- og beklædningsbranche i ny stor rapport

Den europæiske tekstilorganisation Euratex har netop udsendt en stor analyse af den europæiske tekstil- og beklædningsbranche. Den viser blandt andet, at handlen i 2024 var nogenlunde stabil, selvom eksporten fra EU faldt en smule. Analysen peger på et ujævnt 2025, hvor global politisk uro sætter sine spor. Som medlem kan du downloade rapporten her.

EU stjerner flag 1300x650
AfSimon Hansen - sh@dmogt.dk - 1 jul. 25

Den europæiske tekstil- og beklædningsorganisation Euratex har netop udgivet sin analyse af udviklingen i EU’s tekstil- og beklædningsbranche i 2024, ligesom analysen også kommer med en vurdering af den foreløbige udvikling i 2025.

Ser vi på den samlede handel med tekstiler og beklædning, har den været nogenlunde stabil i 2024. EU's import steg en smule med +1,4 %, mens eksporten faldt med -2,4 %. I de tal ligger der flere interessante detaljer. Det er bemærkelsesværdigt, at eksporten til Storbritannien og Schweiz – EU’s to vigtigste handelspartnere – falder, mens salget til USA steg en smule, og eksporten til Kina endda steg med 6,7%. På importsiden fortsætter Kinas og Bangladeshs andele med at stige, og de to lande tegner sig nu for næsten halvdelen af EU’s samlede import.

Kaos og usikkerhed i den globale forsyningskæde

2025 tegner ikke overraskende til at blive præget af den politiske og økonomiske uro, der fortsat præger verden. I sit forord skriver Euratex’ generaldirektør Dirk Vantyghem blandt andet:

”Handelsmønstrene er tydeligvis blevet forstyrret siden den amerikanske præsident Trumps annoncering af de såkaldte gensidige toldsatser. De oprindelige takster, der blev fremlagt den 2. april 2025 (20 % for EU), blev efterfølgende suspenderet, derefter genforhandlet fra sag-til-sag og derefter delvist genindført med andre satser. Det overordnede resultat er kaos og usikkerhed i den globale tekstil- og beklædningsforsyningskæde: Mærker skal beslutte, hvor de skal hente deres produkter fra, og producenterne er usikre på stabile produktionsordrer. Derudover er det uklart, hvem der skal dække de ekstra omkostninger ved disse tariffer – forbrugeren, mærket eller producenten?”

Selvom told-balladen først tog fart i april, ser det ud til, at handelen allerede var påvirket af omstændighederne før det. I første kvartal af 2025 steg EU's import fra Kina med næsten 30 % sammenlignet med samme periode året inden. Det kunne tyde på, at de kinesiske producenter havde forudset den amerikanske toldmur og derfor omdirigerede deres salg til EU-markedet, vurderer Euratex.

De kinesiske onlineplatforme skævvrider konkurrencen

Men den stigende import fra Kina kan også have rod i de europæiske forbrugeres online-vaner. Den seneste stigning i Kinas eksport til EU kan nemlig også tilskrives den bratte stigning i onlineplatforme, der sælger ultra fast fashion. Som anført i Kommissionens meddelelse om e-handel er antallet af varer af lav værdi (under 150 EUR), der importeres til EU, fordoblet mellem 2023 og 2024 og er nu oppe på 4,5 mia. varer, hvoraf 91 % kom fra Kina.

Varer fra de kinesiske platforme indføres toldfrit til EU uden nogen form for kontrol af overholdelsen, hvilket indebærer flere udfordringer: illoyal konkurrence med europæiske producenter, sundheds- og sikkerhedsrisici for forbrugerne og øget miljøpåvirkning fra branchen. Desuden ser det ud til, at mange af forsendelserne ikke overholder momsreglerne, hvilket resulterer i et betydeligt økonomisk tab for EU, lyder det fra Euratex.

”Begge tendenser – USA's toldoptrapning og den øgede konkurrence fra platforme fra tredjelande – er en trussel mod et velfungerende globalt handelssystem, som er grundlaget for et konkurrencedygtigt Europa. Det er derfor af afgørende betydning at tackle disse udfordringer og genoprette stabiliteten og gennemsigtigheden så hurtigt som muligt,” lyder det i Dirk Vantyghems forord.

Vil du dykke ned i den seneste analyse fra EURATEX? Du finder den her (kun for medlemmer)

Download analyser fra EURATEX her

Vil du høre mere?

Ræk endeligt ud og lad os hjælpe dig videre.

Michael Hillmose 2025
Michael Hillmose

International chef

97117294

mhi@dmogt.dk

michaelhillmose