Få hjælp til at undgå svindel
Midt Factoring giver i denne artikel en række gode råd, som kan hjælpe virksomheder med at undgå svindel, når nye kunder pludselig lokker med store ordrer.

Midt Factoring A/S er oprindeligt grundlagt af Egetæpper, og selvom den midtjyske virksomhed i dag er ejet af Frankrigs næststørste bankkoncern BPCE, har den stor erfaring med factoring- og debitorservices for tekstil- og beklædningskunder i Danmark. Derfor har vi også bedt Midt Factorings adm. direktør Søren S. Larsen om at hjælpe os med en række gode råd, så du kan undgå den slags udspekulerede svindel, som bl.a. Danwear for nyligt har været udsat for. Noget der kostede Silkeborg-virksomheden 350.000 kroner.
Midt Factoring er også en mangeårig samarbejdspartner for DM&T, og som medlem får du adgang til en attraktiv rammeaftale, der bl.a. giver din virksomhed kontante fordele.
Nedenfor peger Midt Factoring på en række forhold, som vil være gavnlige at gennemgå i forbindelse med etablering af et nyt kundeforhold, specielt hvis det er en kunde, der af egen drift og uden forudgående interesse tager kontakt til din virksomhed for at købe dens varer.
Midt Factoring har i deres anbefalinger taget afsæt i både danske og udenlandske debitorer.
Disse forhold bør du kontrollere for at gardere dig bedst muligt mod svindel:
Kontroller køberens CVR-nummer
Kontroller virksomhedens mailadresse samt telefonnummer og kontaktperson; er det sandsynligt, at den pågældende kontaktperson også er ansat i den virksomhed, der har henvendt sig for at købe varerne.
Kontroller virksomhedens adresse, og undersøg yderligere, hvis varerne ikke skal leveres direkte til denne adresse. Det kunne være til lagerhotel, og hvis lagerhotellet er kendt, vurderes risikoen naturligvis at være mindre, end hvis det er til en helt ukendt leveringsadresse.
Ordrebekræftelse skal fremsendes til debitor, og eventuelt til mailadresse, som kan forefindes på virksomhedens hjemmeside for at undgå et lukket kredsløb, hvis kontaktpersonen har oprettet en falsk mailadresse for at styre kommunikationen.
Tjek med et opkald til debitors indkøbsafdeling, søg telefonnummer og benyt ikke nummeret fra den der udgiver sig for at have bestilt varer.
Brug din sunde fornuft. Lyder det for godt til at være sandt, ja, så er det som regel også dette.
Tag dine forholdsregler - når fakturaen er udstedt er det svært at gøre noget
Midt Factoring oplever og hører også i medierne, at der er nye former for svindel i forhold til, at personer udgiver sig for at ringe fra en virksomhed, uden at dette er tilfældet, og derfor opfordrer de til ekstra agtpågivenhed i øjeblikket, og at man bør undersøge den påståede køber grundigt på nettet.
Er der tale om udenlandske debitorer, er det fint at undersøge debitor og have in mente, at jo større den udenlandske debitor er, jo mindre sandsynligt vil det være, at der ikke er et fast defineret flow, eventuelt i en portal, der skal benyttes, såfremt der afgives bestilling af varer, ligesom en eventuel leveringsadresse her vil være yderst relevant at verificere.
Er du i i tvivl eller vil du have ekstra sikkerhed? Kontakt virksomhed via det telefonnummer, du kan finde på hjemmeside, i databaser eller lignende. Kontakt IKKE den kontaktperson, der har kontaktet din virksomhed, men forsøg i stedet at kontakte virksomheden direkte, eventuelt på et hovednummer, og få fat i Indkøbsafdelingen ad den vej.
Midt Factoring oplyser, at de følger udviklingen tæt, men understreger samtidig, at når fakturaen er udstedt, særligt hvis varerne er afsendt, er det meget svært at gøre noget ved svindel.