Modebranchen producerer for meget tøj. Sådan har det gennem en længere periode lydt fra flere iagttagere af branchen, som peger på overproduktion som det største problem i branchens arbejde med en bæredygtig omstilling. Debatten blussede igen op, da det sidste sommer kom frem, at Burberry brændte store mængder af tøj, og debatten var også til stede i forbindelse med den nyligt afviklede modeuge. I Politikens leder mandag den 4. august kunne man blandt andet læse:
”Bæredygtige materialer løser ikke det grundlæggende problem, som modebranchen, også den danske, er nødt til at se i øjnene. Den model, man har organiseret tøjproduktionen efter, som oprindeligt havde to sæsoner, sommer og vinter, er perverteret og har nu så mange så mange undersæsoner, at de gloende symaskiner konstant sprøjter tøj ud, som ingen får brugt. Mange mærker laver seks årlige kollektioner, men nogle leverer nye varer hver uge. Det kan aldrig blive bæredygtigt at opfordre til køb-og-smid-væk.”
At der er behov for en ændring af modebranchens eksisterende model, er også noget den internationale sammenslutning af forskere Union of Concerned Researcher in Fashion påpeger.
Men nu er det ikke længere kun forskere og branchekritikere, der vil gøre op med overproduktionen. I forbindelse med Finans/Jyllands-Postens store brancheanalyse dukker temaet nemlig op igen, men denne gang er det nøgleaktører i branchen, der åbent proklamerer, at der bliver produceret for meget tøj. Én af dem er DK Companys topchef Jens Poulsen, der vurderer at overproduktion af tøj er et af de største problemer for branchen.
”Der produceres alt for meget tøj til forhold til klodens samlede befolkning. Tøj bliver ikke slidt i dag som tidligere, da grundkvaliteten er hævet. Men vi har ikke styr på forbruget. Det må vi som branche tage alvorligt. Hvis vi som koncern og branche reducerer tøjmængden med måske 2 pct., vil det skære den samlede produktion ned mere flere milliarder stykker tøj. Det afgørende er, at tøjet, som vi sælger, giver overskud. Ellers er det meningsløst. De fleste virksomheder - også DK Company - kan reducere produktionen med 2 pct. og få en sundere forretning,” siger han til Finans.
Den holdning er han ikke ene om. Group CEO i Esprit Anders Kristiansen, som du kan opleve på årets TOPMØDE, sagde således tidligere på året til Dansk Mode & Textil:
”Modebranchens klart største udfordring er, at vi er alt for mange virksomheder, der producerer for mange varer. Vi forstår ikke forbrugerne, og vi er simpelthen nødt til at stoppe med at producere flere og flere varer, som sælges med rabatter. Der er jo slet ikke brug for så mange virksomheder i branchen… ”Rigtig mange af de varer, der produceres i dag, er af så dårlig en kvalitet, at de kun kan bruges 1-2 gange og samtidig så billige, at man bare kan smide dem væk.”
Usundt for branchen
De to får opbakning fra Jens Birkeholm, der er adm. direktør i Dansk Detail, som repræsenterer detailhandlen med tøj. Han mener, at modebranchen og detailhandlen har et fælles ansvar for at have vænnet forbrugerne til at købe tøj med rabat, og at det simpelthen ikke harmonerer med den bæredygtige dagsorden:
”Der er behov for at skære ned i det udbud af tøj, som er på markedet, hvis der reelt skal blive mere bæredygtighed på alle planer,” siger han til Finans og pointerer, at branchen nu også har et kollektivt ansvar for at vende udviklingen.
Han bakkes i samme artikel op af Dansk Mode & Textils adm. direktør Thomas Klausen:
”Det er helt usundt for en branche, at mange produkter sælges på udsalg for at holde farten. Hvis der bliver produceret for meget tøj, som ikke bliver solgt, kan hverken detailbutikker, nethandel eller producenter stå imod det. Eneste mulighed er at sætte det på udsalg. Dermed har forbrugerne lært, at tøjet, som de fleste danske virksomheder fremstiller, altid kan købes på tilbud.”
Thomas Klausen mener også, at der er for meget tøj på markedet, og at branchen står midt i en transition, som forhåbentlig vil betyde, at dette billede ændrer sig i nærmeste fremtid.
Her kan glæde sig over, at den danske modebranches næststørste aktør, DK Company, gerne vil inspirere resten af branchen og gå forrest.
”Vi skal lykkes med at lave tøj, som holder længere hos forbrugerne. Det kan vi ikke, hvis vi fortsat skal have et udsalgsræs, som i det lange løb dræber os. Vi spilder en masse tid og ressourcer på at lave tøj, som må sælges med store rabatter,” siger Jens Poulsen således til Finans.