Menu

Forstå overgangsordningen i den nye ferielov

For at undgår, at medarbejderne i 2020 have ret til dobbelt så meget betalt ferie som ellers, har lovgiverne lavet en overgangsordning. Du kan blive klogere på, hvad den konkret betyder i denne artikel og DM&T’s e-bog om den nye ferielov.

25. januar 2019

Når den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020, optjener alle lønmodtagere samtidighedsferie.  Men på dette tidspunkt har lønmodtagere jo allerede optjent feriepenge i henhold til den gamle lov. Lønmodtagere kommer derfor til at stå med et dobbelt antal betalte feriedage (også kaldet overskudsferie), og derfor er der brug for en overgangsordning.

 

Indefrysning af overskudsferie

Da man ikke kan holde dobbelt så meget ferie, har man besluttet, at der skal indefryses op til fem ugers optjent ferie fra den gamle ferielov. Disse feriepenge indsættes i en fond (Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler) og udbetales til medarbejderen, når vedkommende går på pension eller efterløn.

 

Den såkaldte overskudsferie er konkret de feriepenge, som er optjent i perioden fra 1. september 2019 og frem til 31. august 2020, dvs. feriepenge for i alt 25 feriedage.

 

Det betyder det for dig som arbejdsgiver

Pr. 31. august 2020 skal alle arbejdsgivere opgøre alle medarbejderes optjente ferie og indberette den til fonden senest den 31. december 2020. Det skal ske for alle, uanset om man får løn under ferie eller feriegodtgørelse, og uanset om man anvender Feriekonto eller en privat feriegarantiordning.

 

Arbejdsgiverne kan vælge at betale feriemidlerne til fonden fra starten eller betale i takt med, at virksomheden modtager en opkrævning fra fonden. Du skal være opmærksom på, at hvis beløbet beholdes i virksomheden, skal der ske der en årlig forrentning/indeksering, som fastsættes af fonden hvert år den 30. juni, første gang den 30. juni 2021.

 

Virksomheden må ikke udbetale de indefrosne midler til medarbejderen.

 

I Dansk Mode & Textils e-bog om den nye ferielov kan du læse mere om, hvordan der afholdes ferie i overgangsperioden, og hvad der sker, hvis en medarbejder fratræder i overgangsperioden. Se kapitel 13.

 

I e-bogens kapitel 15 finder du desuden links til, hvor virksomheden kan søge flere praktiske oplysninger om fremgangsmåden ved indefrysning og indbetaling til fonden.

 

Har du ikke allerede læst vores e-bog om den nye ferielov, finder du den her.

Har du ikke allerede læst vores e-bog om den nye ferielov, finder du den her

"