Menu

Hjælp forbrugerne med at reducere elforbruget gennem smartere tøjvask

Energipriserne er på himmelflugt, og danskerne kæmper for at holde energiforbruget nede. Ved at ændre vaskevaner kan man reducere energiforbruget markant, viser en ny undersøgelse. Som brand eller retailer kan du dermed nemt hjælpe forbrugerne til at spare på elregningen, lyder det fra DM&T.

14. september 2022

Energipriserne er steget voldsomt det seneste år, og det sætter dybe spor i danskernes hverdag, og i landets husstande er man allerede i gang med at se, hvordan man kan spare på strømmen. Her kan vasketøjet vise sig at være genvej til store energibesparelser, viser en ny undersøgelse, som det uafhængige laboratorium Testex har udført for den globale care labelling-organisation Ginetex, som i Danmark er repræsenteret af DM&T.

Faktisk kan man spare hele 30 procent af energiforbruget ved at sænke vasketemperaturen fra 40 til 30 grader, og ved at gentænke sine vaskevaner generelt er der potentielt endnu større besparelser at hente. Vasker man eksempelvis ved 60 grader, bruger man mere end dobbelt så meget energi som ved 40 grader, og derfor kan smartere tøjvask få stor betydning for den enkelte dansker.

Der er også store energibesparelser i at fylde vaskemaskinen, undgå forvask, benytte kortere programmer og ved at undgå at benytte tørretumbler, men langtfra alle tænker over, at der er så store energibesparelser at hente.

Det har Ginetex sat fokus på gennem en årrække med Clevercare, et initiativ, der skal sikre, at forbrugerne behandler deres tøj på en mere miljø- og klimavenlig måde. Den aktuelle energikrise giver endnu større incitament til at promovere de gode vaner, Clevercare opfordrer til lyder det fra DM&T’s internationale chef og mærkningsekspert Michael Hillmose, som er tidligere præsident for Ginetex:

Brands og retailere kan hjælpe med at øge fokus

”Som brand eller retailer kan du opnå stor goodwill ved at vejlede forbrugerne i at behandle deres tøj på en smartere måde. Du hjælper dem med at tage hensyn til klima og miljø, mens du helt aktuelt kan hjælpe dem med at holde elforbruget på et lavere niveau. Derfor vil jeg klart opfordre branchens muligheder til at hjælpe med at sprede dette budskab i deres tilgængelige kanaler,” siger han.

Ginetex oplyser, at tøjvask kan udgøre helt op til 40 procent af tekstilers miljøaftryk igennem deres livscyklus. Langt de færreste forbrugere er klar over, at deres vaskevaner spiller en så væsentlig rolle i at skabe mere bæredygtige tøjvaner, men ved at følge rådene nedenfor kan man hurtigt mindske sit klimaaftryk og altså også spare gevaldigt på elregningen.

Hjælp forbrugerne til mere klimavenlig og energibesparende tøjvask og vedligehold. Henvis dem til clevercare.info, som er fyldt med gode råd, som samtidig også forlænger tøjets levetid. Nedenstående gode råd er et kort destillat af al den gode, information du finder her. Derudover har Ginetex udviklet app’en ’My care label’, som gør det enkelt at forstå care labels og giver gode råd om tøjvask og vedligehold.

Gode råd om tøjvask og rens

 • Kig på og lugt til tøjet. Er det beskidt? Lugter det?
 • Luft tøjet igennem, gerne på en blæsende og overskyet dag. Ofte er vask eller rens slet ikke nødvendigt.
 • Læs altid produktets care label.
 • Mindre pletter kan behandles med en våd klud.
 • Oftest kan du trygt vaske ved 30 grader. Langt de fleste moderne vaskemidler vasker rent ved lave temperaturer.
 • Er tøjet meget beskidt, skal du vaske efter anvisningerne i care labels. Mudret tøj o.lign. kan have behov for forvask.
 • Fyld maskinen og vask gerne med kortere programmer.
 • Drop tørretumbleren, hvis muligt. Den bruger store mængder strøm og slider også på tøjet.
 • Lad tøjet hængetørre. Tøjet holder formen bedre og levetiden forlænges.
 • Stryg kun, når det er nødvendigt.
 • Rens kun tøj, når det er nødvendigt. Også her er det ofte tilstrækkeligt at lufte tøjet.

Ginetex

Ginetex er den internationale organisation for mærkning af tekstilvedligehold og er grundlagt i Paris i 1963. Det er Ginetex, der står bag de internationalt anerkendte vaskesymboler, der hjælper med at forstå, hvordan tekstiler skal vedligeholdes. Piktogrammerne er registrerede varemærker.

Ginetex har 21 medlemslande, og er i Danmark repræsenteret af DM&T.

Du kan læse mere om Ginetex og downloade symbolerne og yderligere materialer her (forbeholdt medlemmer af DM&T)

"