Højesteret: Medarbejdere måtte acceptere arbejdspladsflytning uanset mertransporttid
Højesteret har i en ny dom fastslået, at medarbejdere var forpligtet til at acceptere flytning af deres arbejdssted, i forbindelse med en omorganisering og ny placering af arbejdsstedet.

Medarbejdere protesterede mod længere transporttid efter arbejdspladsflytning
Tre medarbejdere protesterede mod flytningen med henvisning til deres mertransporttid og personlige forhold. Ændringen medførte en mertransporttid på 45 minutter, hver vej, mellem hjemmet og arbejdet.
Arbejdsgiveren (Administrations- og Servicestyrelsen) havde taget udgangspunkt i mertransporttid opgjort via krak.dk, baseret på bilkørsel, hvis det var muligt.
Højesteret: Ingen særlige forhold, der ændrer vurderingen
Højesteret vurderede, at de konkrete indsigelser – bl.a. om kørselsvaner, myldretid og familiens brug af bil – ikke udgjorde særlige forhold, der kunne begrunde en fravigelse af metoden. Da mertransporttiden for alle tre medarbejdere lå under de fastsatte grænser, var de forpligtet til at acceptere flytningen.
Flytning af arbejdssted kan være en væsentlig vilkårsændring, der skal varsles med medarbejderens individuelle varsel. Højesterets afgørelse indikerer, at det ikke er en væsentlig vilkårsændring at flytte arbejdsstedet, selvom det giver en mertransporttid på 45 minutter hver vej.
Dog kan der være tungtvejende individuelle grunde, som alligevel kan forhindre en flytning, selvom mertransporttiden er kortere.
Kontakt DM&T’s team indenfor HR-Jura, hvis du står i en tilsvarende situation, som du har brug for hjælp til at vurdere.