Menu

I Herning har tekstilaffaldet stor værdi

Efter halvandet års arbejde med genanvendelse af tekstiler, gjorde man i sidste uge status på Tekstilsymbiose Herning. Projektet har givet særdeles værdifuld viden, og nu håber man at kunne skabe et cirkulært fyrtårn.

Evalueringskonferencen blev afholdt i Bæredygtig Hernings lokaler. Foto: Lifestyle & Design Cluster
Evalueringskonferencen blev afholdt i Bæredygtig Hernings lokaler. Foto: Lifestyle & Design Cluster

18. november 2022 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Om lidt over et halvt år skal vi i gang med at sortere tekstilaffald i Danmark. Det har medført mange spørgsmål om, hvordan det i praksis skal spænde af, og svarene har hidtil ikke ligget lige for. Men måske skal nogle af svarene findes på en sorteringsplads i landsbyen Aulum nord for Herning. 

Her har man som en del af projektet Tekstilsymbiose Herning opstillet containere til indsamling af brugte tekstiler side om side med containere fra frivillige organisationer. Formålet? At finde ud af, om borgerne i praksis kunne finde ud af at sortere de rette tekstiler i rette containere. Det kunne de. Faktisk har det været muligt at genanvende hele 81 procent af de tekstiler, der er blevet indsamlet i Aulum.

Dette var en af de pointer, der blev præsenteret ved statuskonferencen for Tekstilsymbiose Herning, som blev afholdt onsdag den 9. november. Tekstilsymbiose har været drevet af Herning Kommune og Lifestyle & Design Cluster, og projektet er sat i verden sammen med en række virksomheder, organisationer og vidensinstitutioner. Formålet har været at finde nogle af løsningerne på indsamling, forarbejdning og brug af den form for tekstilaffald, som danskerne fra sommeren 2023 skal samle ind.

Herning og Ikast-Brande har en lang og rig tekstilhistorie, og måske er man allerede i gang med at skrive næste kapitel. Lifestyle & Design Clusters direktør Betina Simonsen ser i al fald et stort potentiale i regionen, når det kommer til genanvendelse af tekstiler.

”Ved at have et meget stærkt partnerskab har vi potentialet til at gøre det gamle tekstilområde til et nyt kraftcenter. Vi kan se, at vi har virksomhederne, der kan træde ind i den værdikæde, der skal til, for at vi kan lykkes med genanvendelse. Og det har vist sig ikke kun at være inden for tekstilindustrien men også andre industrier, hvor tekstiler kan bruges som ny ressource,” siger hun.

Første store anlæg under opsejling

I dag findes der hverken teknologier eller infrastruktur til at opsamle, sortere og genanvende de store mængder kasserede tekstiler. Det vil der ellers være fornuft i, da de udgør en værdi på op mod 110 mia. kroner, hvis de blev genanvendt eller genbrugt. Samtidig vil genanvendelse nedbringe Danmarks klimaaftryk betragteligt. Der er et tydeligt behov for at vende tekstilaffald fra udfordring til mulighed, men det er ikke nødvendigvis en let proces.

“Det kræver, at tingene ændrer sig markant. Lige nu har vi ikke mange skalerbare muligheder, når det kommer til genanvendelse af tekstil, og det kræver mange led, før sorteret tøj kan blive til nye fibre,” sagde DM&T’s CSR- og bæredygtighedschef Marie Busck til børsen i oktober.

Derfor glæder hun sig over de mange gode erfaringer, Tekstilsymbiose Herning har medført, men hun understreger, at der er behov for at investere i området, som man har gjort i langt højere grad i eksempelvis Finland og Sverige.

En af de virksomheder, som har investeret er NewRetex, der også har været en del af projektet. Sidste år investerede NewRetex 10 mio. kroner i et anlæg, der kan sortere 31 forskellige sammensætninger af tekstiler ved brug af robotter og sensorer. Anlægget kan i dag håndtere 10-15 tons tekstilaffald om ugen, men i 2025 er ambitionen, at NewRetex kan håndtere 40.000 tons.

”Min businessplan er ret klar. Jeg vil bygge Danmarks største sorteringskapacitet til Europa. Det er der basis for om fem år. Da jeg sagde det første gang, lød det helt vildt. Også for mig selv. Men det er det, vi er i fuld gang med,” sagde Rikke Bech, grundlægger af NewRetex, i et interview med Jyllands-Posten tidligere på året.

Det kræver, at man udvider markant, og det er NewRetex nu i fuld gang med. Og udvidelsen kommer efter alt at dømme til at ske i Herning, hvor kommunen netop har godkendt en plan, der skal sikre NewRetex en grund i industriområdet HI-Park. Her kan NewRetex, når man har bygget det nye anlæg, håndtere 20.000 tons tekstilaffald, og derudover kigger man på mulighederne for at etablere et lignende anlæg i Østdanmark.

Samtidig vil Lifestyle & Design Cluster nu arbejde videre med en række bud på de næste konkrete skridt, hvilket blandt andet indebærer flere partnerskaber og finansiering.
"