Menu

Mode- og tekstilbranchen efterlyser yderligere politiske indgreb

Mode- og tekstilbranchen er hårdt ramt af coronavirussets udbrud. Brancheorganisationen for de danske mode- og tekstilvirksomheder fremsætter konkrete forslag til de danske politikere: Gør det lettere for virksomheder at få udleveret ubetalte varer fra konkursramte butikker og pålæg butiksudlejere at reducere huslejen. Ellers vil det få store konsekvenser for danske mode- og tekstilvirksomheder, advarer Dansk Mode & Textil.

Foto: Asger Mortensen for DM&T
Foto: Asger Mortensen for DM&T

16. marts 2020 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

De danske mode- og tekstilvirksomheder er svært udfordret. Faktisk har de været det igennem længere tid; siden coronavirusset brød ud i Kina har særligt modevirksomhederne været under pres. På daværende tidspunkt kunne modevirksomhederne ikke få produceret deres varer, fordi Kina er branchens største produktionsland. Og nu rammes de danske mode- og tekstilvirksomheder igen som følge af coronavirussets hastige udbredelse i Europa.

Det kan få voldsomme konsekvenser for et af Danmarks vigtigst eksporterhverv – mode- og tekstileksporten udgør 45 mia. kr. - advarer brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T):

”I løbet af de sidste 20 år er mode- og tekstiler blevet nogle af Danmarks vigtigste eksportvarer. Med den aktuelle tilstand er der en reel risiko for, at branchen bliver sat så alvorligt tilbage, at en af nyere tids største eksportsucceser er i fare,” lyder det fra Thomas Klausen, adm. direktør i DM&T.

Han glæder sig over de tiltag, regeringen allerede har taget for at sikre erhvervsliv og arbejdspladser, men efterlyser samtidig flere initiativer, som kan hjælpe et presset erhvervsliv, navnlig de SMV’er som udgør størstedelen heraf.

Helt konkret foreslår DM&T, at det midlertidigt bliver muligt at tilbagetage varer leveret på kredit, og at udlejere af butikslokaler pålægges at give nedslag i eller afkald på huslejen i en periode.

Modevirksomheder kan ikke få udleveret varer leveret på kredit i tilfælde af butikskonkurs

”Vores medlemsvirksomheder, som er leverandører til detailhandlen, bliver i stor stil mødt med krav om annullering af ordrer fra tøjbutikkerne. Det efterlader modevirksomhederne i et dilemma: De kan godtage annulleringen uden reel mulighed for at sælge varerne til anden side, eller de kan tage chancen og levere varerne uden at vide, om butikken nægter at betale eller går konkurs i mellemtiden,” siger Thomas Klausen.

Og det er netop frygten for at levere til en konkurstruet butik, der nødvendiggør en politisk indsats nu. Normalt vil varer leveret til en konkursramt butik indgå i konkursmassen og oftest i bankens virksomhedspant, selvom varerne endnu ikke er betalt.

”Det er vi ganske enkelt nødt til at lave om på i en periode, hvor konkursrisikoen for butikkerne er ekstra stor. Derfor er vores appel til politikerne, at de nu giver tilladelse til, at virksomheden, der har solgt på kredit, kan få udleveret varerne fra konkursboet. Det skal ske hurtigt og effektivt fra kurators side, da modevarer vil være uden reel værdi, hvis de først udleveres efter to-tre måneder,” siger Thomas Klausen.

Udlejere må også tage ansvar for presset detailhandel

Detailhandlen i Danmark er hårdt presset. Mange melder om omsætningsfald på 65-100 % i løbet af de seneste dage, og det påvirker også de af DM&T’s medlemmer, der har egne butikker. Her er de største omkostninger lønninger og husleje, og sidstnævnte bør også være et område, politikerne sætter ind overfor. Huslejen udgør typisk omkring 20 % af detailhandlens månedlige omkostninger, og derfor vil et indgreb have øjeblikkelig gavnlig effekt.  

”Vi anmoder derfor politikerne om, at udlejere pålægges at give nedslag i huslejen eller helt giver afkald på den i en periode,” siger Thomas Klausen og fortsætter:

”Indtil videre har vi set, at alle andre aktører, såsom leverandører og banker har været villige til at se på øget kredit til detailhandlen, og derfor vil det undre mig, hvis ikke også udlejere pålægges at tage deres del af ansvaret for at afbøde de økonomiske udfordringer. Det kan være definerende for, om detailhandlen overlever corona-tiderne eller ej.”

DM&T opfordrer også til, at politikerne ser nærmere på importtolden, som desværre ikke er inkluderet i samme ombæring som moms og B-skat, hvilket ifølge DM&T ville være oplagt, særligt med tanke på, at mode- og tekstilbranchens virksomheder skal betale importtold, selvom deres kunder ikke kan tage imod varerne.

Mode- og tekstilbranchen beskæftiger ca. 15.000 mennesker i engrosleddet, mens mere end 12.000 er ansat i detailhandlen med beklædning alene.
"