Menu

Nu åbner erhvervsministeren for straksudbetaling af lønkompensation

Efter flere dages pres, ser det nu ud til, at de virksomheder, som har ansøgt, men fortsat ikke modtaget lønkompensation, nu kan se frem til penge på kontoen. Erhvervsministeren forventer, at 9 ud af 10 har pengene inden 1. maj.

Erhvervsminister Simon Kollerup. Foto: Keld Navntoft
Erhvervsminister Simon Kollerup. Foto: Keld Navntoft

29. april 2020 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

De seneste dage er medierne flydt over med historier om manglende udbetaling af lønkompensation og de katastrofale konsekvenser, det har for virksomhederne.

I dagens udgave af Børsen fortæller både Bosswik og Ball Group, hvordan de fortsat venter på at få udbetalt lønkompensation. Morten Levorsen, direktør i Bosswik, fortæller blandt andet til Børsen, at han venter på at få 1 mio. kr. udbetalt. Indtil nu har han været nødsaget til at bede banken om kredit til at klare lønudbetalingerne.

Det fik DM&T’s adm. direktør Thomas Klausen til at kræve omgående handling:

”Hjælpen skal udbetales nu. Virksomhedsejerne kaster alt ind i kampen for at overleve, men på et tidspunkt kan de ikke mere," siger han blandt andet til Børsen.

Og nu ser det ud til, at erhvervsminister Simon Kollerup har lyttet. Det fremgår af et aktstykke, hvori ministeren beder Folketingets Finansudvalg om at tilslutte sig, at den midlertidige lønkompensation kan udbetales inden 1. maj. Noget der skal være gældende for alle ubehandlede ansøgninger, som er modtaget senest 28. april.

”Indtil videre har vi sagsbehandlet mere end 20.000 ansøgninger og i gennemsnit udbetalt mere end 100 mio. kroner om dagen, siden den første lønkompensation blev udbetalt. Nu sætter vi ind med en slutspurt, så vi forventer 9 ud af 10 virksomheder får udbetalt lønkompensation inden 1. maj,” siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Med dette forslag lægger ministeren op til, at Erhvervsstyrelsen kan godkende alle ansøgninger, der er korrekt udfyldt og altså modtaget senest d. 28. april. Dermed bliver den egentlige kontrol af det oplyste, først foretaget senere.

”Selvfølgelig vil der være nogle ansøgninger, hvor vi bliver nødt til at følge op eller dobbelttjekke oplysninger, men dem regner vi med at være færdige med i midten af maj,” siger Simon Kollerup.

Det understreges i aktstykket, at svindel, snyd eller misbrug behandles under skærpede strafbestemmelser.

Det vækker glæde hos DM&T’s adm. direktør, at der nu er penge på vej. Samtidig efterlyser han flere politiske initiativer.

”Det er positivt, at ministeren reagerer på den akutte mangel på likviditet, som de manglende udbetalinger afføder. Det er mere end vigtigt, at de mange virksomheder i vores branche nu får penge til at udbetale løn. Men det er desværre ikke nok, hvis branchen skal klare sig igennem den her krise uden varige mén, og derfor håber jeg på, at regeringen og resten af Folketinget vil se på yderligere tiltag, der kan hjælpe en udsat branche som vores,” siger Thomas Klausen.  

DM&T var sammen med en række andre organisationer tirsdag ude med et åbent brev, bragt i Berlingske, Børsen og Jyllands-Posten, hvori de opfordrede Folketingets medlemmer til at handle nu, hvis ikke mode- og livsstilsbranchen skal gå en grum fremtid i møde.

"