Menu

Ny afsløring af dyremishandling understreger behov for nødvendig omhu

PETA har netop offentliggjort voldsomme optagelser, der viser grelle tilfælde af dyremishandling på australske fårefarme. Det understreger endnu en gang behovet for at stille krav og udvise nødvendig omhu, lyder det fra DM&T.

Foto: Sean Thoman on Unsplash
Foto: Sean Thoman on Unsplash

26. november 2018 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Dyreværnsorganisationen PETA’s asiatiske afdeling har netop frigivet to videoer, som indeholder voldsom dyremishandling på australske fårefarme. De voldsomme billeder viser blandt andet, hvordan arbejdere på fårefarmene med sakse skærer store lunser kød af lam, der er ved fuld bevidsthed. Man ser også, hvordan fårene bliver slået i hovedet med sakse og klippere, og videoerne vidner også om, at mulesing fortsæt praktiseres. En praksis som blev forbudt i New Zealand efter den store mulesing-debat i 2004.

”De forhold, vi ser i disse videoer, er fuldstændigt uacceptable. Det er ren og skær dyremishandling, og det må simpelthen ikke finde sted,” siger CSR-chef i Dansk Mode & Textil, Pia Odgaard.

For kun seks måneder siden, kunne PETA vise videoer af dyremishandling i den sydafrikanske mohairindustri, og det er langt fra første gang, PETA dokumenterer problemer i uldindustrien. Tidligere har optagelser fra blandt andet Argentina, USA, Skotland og England også vist grov mishandling af får og lam.

Mohairsagen fik flere modebrands verden over til at bandlyse mohair. Hvorvidt den aktuelle sag får brands til at droppe brugen af uld, vides endnu ikke, men spørger man Pia Odgaard, er det ikke den rigtige måde at handle på.

”Det løser ikke noget at droppe brugen af uld, og det er ikke noget, Dansk Mode & Textil anbefaler. Tværtimod. Vi skal i stedet stille krav om, at dyrene behandles ordentligt, for vi ved af erfaring, at det virker, når en samlet branche lægger tryk på fåreavlerne,” siger hun.

DM&T: Stil krav om dyrevelfærd og udvis nødvendig omhu

Pia Odgaard opfordrer de danske virksomheder til at stille krav om dyrevelfærd, ligesom hun understreger vigtigheden af nødvendig omhu, eller due diligence på engelsk.

Dansk Mode & Textil anbefaler medlemsvirksomhederne at arbejde med nødvendig omhu i henhold til OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder, da danske virksomheder forventes at følge disse. Danske virksomheder bør - i alle forhold -udvise nødvendig omhu i forhold til leverandøren. Pia Odgaard forklarer, at der er tale om en tretrinsraket, som er baseret på dialog. Processen ser således ud:

  1. Spørg ind til problemstillingen. Start dialogen med leverandøren, og bed om svar på centrale spørgsmål om dyrevelfærd.
  2. Leverandøren skal give svar på de centrale spørgsmål og melde tilbage til din virksomhed.
  3. Følg op. Din virksomhed skal følge op på, hvordan leverandøren adresserer problemstillingen nedad i leverandørkæden, hvilke svar han sender videre til jer om, hvad avleren gør for at sikre dyrevelfærd. Hvis ikke leverandøren kan svare fyldestgørende, er man nødt til at følge op igen.

”Det er en tidskrævende proces, men det er der desværre ikke noget at gøre ved. Min anbefaling er, at du starter med at spørge leverandøren allerede, når en ordre er på tegnebrættet. På den måde skulle din virksomhed gerne være sikret de rette svar, inden den færdige varer sendes ud i butikkerne,” siger Pia Odgaard.

I den aktuelle sag har PETA Asia bedt Australiens myndigheder undersøge, om staternes love om dyremishandling overskrides, og rejse tiltale. 

 

Dansk Mode & Textil henviser til det notat om nødvendig omhu for tekstilmaterialer, der blev udarbejdet i forbindelse med mohairsagen. Ligeledes anbefaler Dansk Mode & Textil alle medlemmer til at benytte den toolbox, vi har udarbejdet for at sikre ansvarlig virksomhedsadfærd.

Notatet om nødvendig omhu for tekstilmaterialer finder du her.

Toolboxen til ansvarlig virksomhedsadfærd finder du her. 

"