Menu
Error while rendering view [Main Navigation].

Ny ferielov på plads

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en ny ferielov. Den giver blandt andet nye på arbejdsmarkedet betalt ferie fra første år.

03. november 2017 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Dansk Mode & Textil har tidligere omtalt en forstående ændring af ferieloven (link til artikel). Nu har et bredt flertal i Folketinget, bestående af regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og SF, indgået en aftale, som sikrer den nye ferielov.

Der ændres ikke på, at alle har  ret til 25 feriedage om året, men den nye ferielov giver alle lønmodtagere ret til betalt ferie - også dem der er nye på arbejdsmarkedet. Den nye ferielov tager udgangspunkt i de anbefalinger, arbejdsmarkedets parter i Ferielovsudvalget afleverede i august.

Den nye ferielov medfører, at der indføres samtidighedsferie, hvilket betyder at lønmodtagere fremover optjener og afholder deres ferie i samme periode. Netop derfor får nye på arbejdsmarkedet også adgang til betalt ferie allerede det første år af deres ansættelse. 

Med den nuværende ferielov optjener man ferie i kalenderåret, mens ferieåret, hvor man afholder sin ferie, går fra 1. maj til 30. april. Dermed kan der i dag gå op mod 16 måneder fra man havde optjent sin ferie til den kunne afholdes.  

- Alle mennesker, der arbejder, har indimellem brug for at lade op og holde ferie. Det glæder mig derfor meget, at det på kort tid er lykkedes at indgå en bred politisk aftale, som sikrer, at nyansatte nu også kan holde betalt ferie. Jeg vil gerne takke aftalepartierne for deres opbakning til en ny ferielov, som direkte udspringer af de anbefalinger, regeringen i august fik overleveret af arbejdsmarkedets parter i Ferielovsudvalget. Det viser, at der er respekt for den danske model og de løsninger, arbejdsgivere og lønmodtagere i fællesskab leverer, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Overgangsordning skal sikre smidighed
Den nye ferielov træder først i kraft fra 1. september 2020. Inden loven træder i kraft, bliver der indført en overgangsordning, som skal sikre, at overgangen mellem den nuværende og nye ferieordning sker så smidigt som muligt.

Overgangsordningen indebærer, at den ferie, der optjenes i perioden fra 1. september 2019 til 31. august 2020 "indefryses", og den kan dermed ikke afholdes eller udbetales, før lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet. Selvom der indefryses ferie, kan de fleste fortsat afholde deres ferie, som de plejer. Det skyldes, at den ferie, der optjenes i perioden fra den 1. januar til den 31. august 2019, kan afholdes i perioden fra 1. maj til 30. september 2020. Derefter overgår lønmodtageren til den nye ferielov.

I Dansk Arbejdsgiverforening, som Dansk Mode & Textil er en del af, glæder man sig over, at en ny aftale er på plads:  

- Det er meget tilfredsstillende, at Folketinget vælger at gennemføre det forslag til ny ferielov, som arbejdsmarkedets parter har udarbejdet. Dermed videreføres grundprincipperne i den nuværende ferielov, og loven bringes i overensstemmelse med EU-retten, siger direktør Fini Beilin. Han understreger dog, at der både er plusser og minusser ved den nye lov:  

- Den nye ferielov letter det administrative bøvl for overenskomstdækkede virksomheder på det private arbejdsmarked. Samtidig kompenseres virksomhederne helt frem til 2044 for de omkostninger, der følger af overgangen til samtidighedsferie. Det ændrer ikke ved det beklagelige i, at arbejdsgiverne står tilbage med en regning på flere hundrede millioner kr. på langt sigt, siger Fini Beilin.

Du kan læse mere om den nye ferielov på beskæftigelsesministeriets særlige temahjemmeside.
Error while rendering view [See Also Box].
"