Ifølge ’Thred Up 2019 Resale Report’ vil markedet for second-hand-tøj i 2028 udgøre USD 64 mia., mens fast fashion ”kun” tegner sig for USD 44 mia. Det er den amerikanske online genbrugsbutik Thred Up, som står bag undersøgelsen, og i den forbindelse skaldet bemærkes, at de naturligvis selv har en interesse i, at markedet bliver større.
Ikke desto mindre er rapporten dybt seriøs og benytter en række valide kilder, og det er interessante betragtninger, der bringes til torvs i rapporten. I 2018 udgjorde markedet for second-hand-tøj USD 24 mia., mens fast fashion-markedet var markant større med USD 35 mia. Det billede ser dog ud til at ændre sig i de kommende år. Og det er er der en god grund til, hvis man spørger forfatteren til bogen ’The Conscious Closet’:
”Gensalg giver den samme garderoberoterende morskab som fast fashion, men uden skyld eller affald. Ved at drive præferencerne i en retning væk fra forgængelig mode imod tøj af en højere kvalitet er genanvendelse en velsignelse for vores personlige stil og planeten,” siger hun i rapporten.
Det giver også anledning til at tænke i nye baner, når man sælger et nyt produkt. Undersøgelsen viser eksempelvis, at 40 % ar forbrugerne tænker på gensalgsværdien af et produkt, før de køber det.
På baggrund af det omfattende datasæt, har forfatterne til rapporten også sammensat ’fremtidens garderobe’, som viser, hvor garderobens elementer er købt. I fremtidesn garderobe er det ikke bare genbrug, der fylder mere. Også direct to consumer-produkter og abonnementsløsninger optager mere garderobeplads, ligesom det er tilfældet for produkter, der er købt i outlets og lignende off-price-kanaler.
Det er særligt millenials og Generation Z, som driver væksten i salget af second-hand-tøj. I 2019 vil mere end hver tredje i Generation Z eksempelvis købe second-hand. Og CEO i Thred Up James Reinhart er ikke i tvivl om, at tendensen blot vil blive mere og mere udtalt.
”Gensalgskunden er ikke længere en andens kunde, det er alles kunder. Mass market eller luksus, hvis folk kan finde et højkvalitetsprodukt til en lavere pris, vælger de det bruge,” siger han.