Miljøminister Lea Wermelin offentliggjorde i dag starten på et sektorsamarbejde mellem ministeriet, ti virksomheder og tre organisationer med ambitioner om at engagere en større del af den danske branche til at arbejde i samme retning om fælles mål.
Miljøministeren er ambitiøs på den danske branches vegne, og understreger, at der er behov for handling nu.
”Vores forbrug er alt for højt, og det slider på klodens knappe ressourcer. Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Så vi skal væk fra den brug-og-smid-væk-kultur, som modeindustrien i dag er præget af. Det giver genlyd i branchen og internationalt, når danske tekstilvirksomheder – store som små - forpligter sig til at nedbringe deres klima- og miljøaftryk. Danmark skal være blandt de førende i den grønne omstilling af mode- og tekstilbranchen,” siger miljøminister Lea Wermelin.
Blandt de ti virksomheder, der fra starten indgår i sektorsamarbejdet, finder vi både Danmarks største og mindre virksomheder. Forpersonen findes blandt en af de virksomheder der i mange år er gået forrest i arbejdet med ansvarlig produktion; miljøministeren har nemlig udpeget Maria Glæsel, direktør i Aiayu og bestyrelsesmedlem i DM&T, som forperson for initiativet:
”Det er vigtigt, at vi får samlet branchen om en fælles retning, og derfor er jeg stolt over at være udpeget som forperson. Mit ønske er, at vi kan samle branchens aktører om fælles mål og udveksle erfaringer, der leder til handling. Kun i fællesskab når vi i mål med de store udfordringer, branchen står med. Det er vigtigt for branchen, at ministeren bakker op, for omstillingen kommer også til at kræve strukturelle ændringer.
Hos Aiayu har vi fra start arbejdet med bæredygtighed, og vores fokus på det cirkulære bliver gradvist større. Det gælder også for branchen generelt, men det er stadig nyt for mange. Derfor er det et vigtigt fokus, og jeg er stolt af at stå i spidsen for et sektorsamarbejde, der kan hjælpe os med en fælles cirkulær omstilling.”
Ambition om at samle hele branchen frem mod 2030
Alle danske mode- og tekstilvirksomheder inviteres til at tilslutte sig målene og sektorsamarbejdet. I løbet af efteråret går en række arbejdsgrupper i gang med at operationalisere og definere målene samt finde løsninger for, hvordan både store og små virksomheder kan nå i mål.
”Det her er bare startskuddet. Nu går arbejdet i gang, hvor vi gennem arbejdsgrupper skal sætte del-mål, finde fælles definitioner og løsninger, der kan bruges i både små og store virksomheder,” siger Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster, der skal fungere som sekretariat for sektorsamarbejdet.
Tekstiler er den produktgruppe i EU, der har det fjerdestørste negative aftryk på både miljø og klima. Samtidig stiger forbruget af tøj og tekstiler i Europa. Så der er brug for handling. Det europæiske miljøagentur udpeger en cirkulær omstilling som kritisk ift. at nedbringe branchens aftryk, og på den baggrund er det også cirkularitet der er kernen i den vision, der nu fremlægges.
En vision om at al tøj og tekstil fra danske virksomheder skal bestå af mindst 40 procent genanvendt materiale; At tøjet vil være designet til at have flere liv. Samtidig skal en større del af omsætningen på tøj i Danmark komme fra genbrug.
Forbereder danske virksomheder på internationale krav
Dette er også på linje med EU’s tekstilstrategi, der især bringer cirkulær omstilling op som prioritet. Men i stedet for at vente på tekstilstrategien og de krav, den medfører, kan de danske virksomheder lige så godt begynde at forberede sig nu, lyder det fra DM&T:
”Det er afgørende, at den danske branche går i samme retning, når det kommer til den cirkulære omstilling. Vi står over for massive lovkrav fra EU, og ved at gå sammen om fælles mål nu, vil de danske virksomheder være klædt på til at imødekomme kravene, ja, måske endda være foran. Derfor opfordrer vi hele den danske branche til at støtte op og indgå i partnerskabet,” siger Thomas Klausen fra DM&T.
Mode- og tekstilbranchen er en af de mest eksporttunge brancher i Danmark og generelt hyperglobaliseret, og derfor skal der arbejdes på, at de danske mål er i overensstemmelse med internationale retningslinjer, og bliver opdateret, i takt med, at der kommer ny forskning, viden og teknologi.
Alle interesserede virksomheder kan læse mere her, hvor der også er tilmeldingslinks de to infomøder den 16. og 30. august.