Menu

Nyt initiativ vil skabe cirkulær revolution i den danske modebranche

Et nyt pilotprojekt i Danmark skal afprøve måder, der kan nedbringe beklædnings miljøpåvirkning og styrke cirkulære løsninger. Det får støtte fra både branchen og miljøministeren, som håber det kan være startskuddet til en mere bæredygtig modebranche.

Tekstiler skal i langt højere grad anses som en ressource i stedet for at ende som affald. Derfor er der behov for at sætte fokus på de cirkulære løsninger, der kan være med til at skubbe på udviklingen.
Tekstiler skal i langt højere grad anses som en ressource i stedet for at ende som affald. Derfor er der behov for at sætte fokus på de cirkulære løsninger, der kan være med til at skubbe på udviklingen.

26. april 2021 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

I dag løftes sløret for et pilotprojekt, der vil revolutionere måden tøj bliver fremstillet, solgt og benyttet på. Projektet blev præsenteret i dag og har navnet Danish Circular Action Pact 2030.

Pilotprojektet skydes i gang til sommer, og bliver dermed det første nationale initiativ i Europa, der er udviklet som en del af et nyt internationalt netværk af landespecifikke frivillige aftaler om bæredygtig mode. Hvert land får sine egne specifikke mål, og de danske af slagsen er i øjeblikket ved at blive udviklet.

Det er er Textiles Action Network, under den internationale NGO WARP, der koordinerer de nationale aftaler, og de kunne i dag skyde det første nationale initiativ, UK Textiles 2030, i gang. Det var i den forbindelse, det danske pilotprojekt blev offentliggjort, hvilket blev markeret med en paneldiskussion med blandt andre Jonas Eder-Hansen, Public Affairs Director i Global Fashion Agenda; Marie Busck, CSR & Bæredygtighedschef i DM&T; Lauren Bartley, Head of Sustainability & CSR i GANNI and Juliet Lennon, Project Manager hos The Ellen MacArthur Foundation.

Miljøministeren: Et vigtigt skridt

Også på Christiansborg vækker initiativet interesse.

”I dag ender alt for meget af vores tøj med at blive afbrændt eller på lossepladser verden over. Produktion og brug af tøj kræver mange ressourcer og sætter et tungt aftryk på vores miljø. Vi er nødt til at starte en transition i retning af en cirkulær økonomi i tekstilbranchen. Derfor er jeg glad for at erfare, at WRAP har valgt at lancere en ny frivillig aftale for tekstiler i Danmark. Dette initiativ er et skridt i retning af en mere bæredygtig tekstilbranche,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Hun bakkes op af Betina Simonsen, direktør for Lifestyle & Design Cluster, som sammen med brands, retailere, eksperter inden for genbrug og genanvendelse, forskere og uddannelsesmiljøet er partnere på Danish Circular Action Pact 2030:

”Danish Circular Action Pact 2030 giver en spændende og nødvendig omstilling fra engagement til at kunne levere, i takt med at vi samler den danske modesektor om cirkulær handling og skaber et blueprint, der kan tjene som inspiration i andre lande.

Danish Circular Action Pact 2030 vil skabe mere direkte og hurtigere vej fra tanke til handling og give modevirksomheder mulighed for at reagere på krav om handling fra EU, krav man eksempelvis finder i EU’s Circular Economy Action Plan, men det vil også give modebranchen mulighed for at imødekomme kravene fra regeringen, befolkningen og hele investorsamfundet.

Med midler fra Laudes Foundation er medlemskabet i pilotåret betalt, og alle danske modevirksomheder, store som små, inviteres til at deltage i udformningen.

Både Global Fashion Agenda og DM&T støtter Danish Circular Action Pact 2030 og opfordrer branchen til at bakke op og engagere sig i initiativet.

Læs mere om Danish Circular Action Pact 2030

"