Menu

Oplev Fashion Tech og fremtidens bæredygtige mode

I dag åbner udstillingen Fashion Tech & Modens Bæredygtige Vækstlag for offentligheden på Geologisk Museum. Lifestyle & Design Cluster har i samarbejde med fire af landets designskoler og udvalgte designstuderende givet deres bud på, hvordan fremtidens bæredygtige mode skal se ud.

06. august 2019

Geologisk Museums historiske lokaler danner rammen for den nye udstilling Fashion Tech & Modens Bæredygtige Vækstlag, der finder sted i forbindelse med Copenhagen Fashion Week. I en fyldt forelæsningssal kunne de fremmødte i går bl.a. opleve modeforskeren Kate Fletcher, der stillede skarpt på menneskets og ikke mindst modebranchens forhold til naturen. Omgivelserne og emnet kunne næppe have været mere passende, da Geologisk Museum for tiden huser udstillingen Fashioned from Nature, der netop trækker tråde mellem naturens egenskaber og det menneskabte tøj.

Udstillingen Fashion Tech & Modens Bæredygtige Vækstlag er skabt af innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med VIA University College, Kunstakademiets Designskole, KEA og Designskolen Kolding. De fire designskoler har hver inviteret en række studerende til at give deres bud på, hvordan bæredygtig mode i samspil med teknologi og innovative løsninger vil se ud i fremtiden. I den forbindelse har designskolerne matchet studerende med udvalgte modevirksomheder, der tæller Gudrun & Gudrun, Echte, Gabba, Blanche og Tobias Birk Nielsen.

”Koblingen mellem designskolernes unge talenter og modevirksomhederne skaber en spændende platform, hvor der er plads til at eksperimentere samtidig med, at der bliver skabt fysiske prototyper, som man kan se og røre ved, og som derigennem fungerer som et dialogredskab,” fortæller Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster og fortsætter:

”De fleste SMV’er har ikke en R&D-afdeling, så ved at matche de unge talenter med virksomheder vil vi give virksomhederne en ”aha” oplevelse og inspiration til nye måder at tænke løsninger ind i produktionen. Det er blandt de unge talenter, at vi finder de sjove og skæve idéer. Et restprodukt som mælkefibre, kan fx spindes til de blødeste strikkreationer, som er resultatet af samarbejdet mellem Gudrun & Gudrun og studerende fra VIA Design.”

Modeshows kan ikke formidle den bæredygtige fortælling

Fashion Tech var første gang at finde ved modeugen i januar, hvor man udstillede på CIFF. Ifølge Betina Simonsen har formålet med denne udstilling været at skabe rum til fordybelse og eftertanke – noget som et museum i den grad er udtryk for. Noget Else Skjold, lektor ved Designskolen Kolding, bekræfter. Tidligere har man kunne se designstuderendes kreationer på catwalken ved Future of Fashion, men den bæredygtige dagsorden kalder på et nyt format.

”Modeshows kan ikke fortælle historien om bæredygtige projekter på samme måde som en udstilling kan. Bæredygtighed kan være svært at se på en catwalk, da det kan være alt lige fra materialernes fremstilling til en bæredygtig forretningsmodel, hvor gensalg eller leje af tøj er i fokus. Catwalken er et lidt gammeldags format, der i sin enkelthed går ud på at vise nye trends, hvor undervisningen på designskolerne i dag har fokus på nye løsninger – ikke nye tendenser. Derfor blev vi fra designskolerne side enige om at et nyt format var tiltrængt,” fortæller Else Skjold om formålet med udstillingen og fortsætter:

”Det er så vigtigt, at alle former for viden bliver sat i spil, både skolernes forskning og de studerendes idéer, men virksomhederne sidder jo også med en masse vigtig viden. Derfor er samarbejde mellem designskolerne og virksomhederne alpha-omega, så vi kan få delt den her viden bredest muligt ud samtidig med, at virksomhederne får øjnene op for alle de unge talenter, der kommer fra designskolerne.”

Fashion Tech & Modens Bæredygtige Vækstlag er åben for alle og kan opleves fra d. 6.-8. august på Geologisk Museum.

"