Menu

POMPdeLUX vinder varemærkesag i Kina

Det danske børnetøjsbrand POMPdeLUX vinder sag om varemærke i Kina, og dermed er otte års kamp for at sikre varemærket bragt til ende.

Foto: POMPdeLUX
Foto: POMPdeLUX

05. november 2019 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Siden 2006 har POMPdeLUX haft succes med at sælge børnetøj gennem homeshopping og egen webshop, men da POMPdeLUX i 2011 søgte om varemærkeregistrering internationalt, herunder i Kina, var forbavselsen stor. Der var nemlig allerede blevet indsendt en registrering af deres varemærke kun få måneder tidligere. Det danske børnetøjsbrand henvendte sig til advokatfirmaet Patrade, og herefter påbegyndte de kampen i de kinesiske domstole, hvor POMPdeLUX gjorde indsigelser imod ansøgningen, som dog i de første mange forsøg blev tabt efter det såkaldte ’først i tid, bedst i ret-princip’.

Det vakte ikke ligefrem begejstring i Hinnerup, hvor POMPdeLUX har hovedsæde. På trods af gentagne indsigelser og ankesager om modpartens indlevering af ansøgningen i ond tro, stødte man gang på gang panden mod muren i det kinesiske retssystem.


”Vi havde i en længere periode et større beløb deponeret hos vores kinesiske advokat, fordi vi indledte forhandlinger med modparten om overtagelse af varemærket – i et forsøg på at afslutte sagen, som tærede på vores kræfter,” siger Marianne Hoffmann Dyrbøl, ejer af POMPdeLUX. Hun fortsætter:

”Dog besluttede vi, da modparten pludselig ville øge beløbet, at vi ikke ville give næring til kinesiske varemærketyverier, hvorfor vi afbrød forhandlingerne og trak beløbet hjem,”

Netop forhandlingerne om overtagelse af varemærket viste modpartens onde tro, og det indgød nyt håb hos brandet, som nu var sikre på, at retfærdigheden ville ske fyldest til slut. Der skulle dog stramninger fra de kinesiske myndigheder til, før heldet vendte for det danske brand.

Og det var ikke uden dramatik. I sommeren 2016 skete det, som man havde frygtet. Dele af efterårskollektionen blev tilbageholdt i tolden, da modparten havde indledt en toldovervågning på varemærket. Varerne endte dog med at blive frigivet og herefter vendte sagen. Tilbageholdelsen af varerne blev således begyndelsen på enden, fordi kendelserne i de kinesiske domstole begyndte at gå POMPdeLUX’ vej. Varemærket ’POMPDELUX’, som tilhørte modparten, blev hos den kinesiske højesteret afvist, da det nu blev vurderet, at det var registreret i ond tro. Varemærket blev samtidigt administrativt ophævet som følge af manglende dokumentation for brug.

Indsigelsesperioden for modparten er nu ophørt, og POMPdeLUX kan dermed afslutte sagen med et registreret varemærke i hånden efter otte års hård kamp. 

Dansk Mode & Textil anbefaler, at man altid registrerer sit varemærke i lande, hvor man er til stede eller planlægger at være inden for de kommende fem år, men også i produktionslande som eksempelvis Kina. 

"Der er desværre mange uheldige fortilfælde, hvor 'varemærkepirater' har kapret danske varemærker. En virksomheds varemærke og logo er blandt de vigtigste aktiver, og det er en klar fordel at registrere varemærket tidligt i forløbet, da det er langt billigere og giver mere ro i maven. I mange lande tilfalder varemærket den, der registrerer det først; ikke den der kommercielt er først på markedet," siger Camilla Christensen, advokat i Dansk Mode & Textil.

Dit DM&T-medlemskab giver dig adgang til en fordelagtig samarbejdsaftale med Patrade. Læs mere om den her.

"