Menu

Sælger du varer til Tyskland? Så er ejendomsforbehold et must

Har du heller aldrig hørt ordet ejendomsforbehold i forbindelse med salg af varer til Tyskland før? Så er denne artikel skrevet til dig. Et ejendomsforbehold i en købsaftale giver dig som sælger mulighed for at få en hel eller delvis betaling for dine varer, hvis køber ikke betaler eller går konkurs. Nederst i artiklen finder du en guide om ejendomsforbehold, som du kan finde inspiration i - til din næste købsaftale.

Foto: Atradius
Foto: Atradius

22. oktober 2020

Artiklen er udarbejdet af DM&T's samarbejdspartner Atradius. Læs mere om dine muligheder for inkasso på fordelagtige vilkår her og kreditforsikring her.

Bing! En ordre er netop landet i din indbakke, og en tysk virksomhed efterspørger dit produkt. Du ryger straks ud på lageret og begynder at pakke og samle varerne. Og efter nogle dage er de sendt afsted. Du læner dig tilbage og afventer, at køber betaler inden for de aftalte frister. Men pengene kommer aldrig - og det selvom den tyske virksomhed for nogle uger siden bekræftede, at din ordre var modtaget.

Virksomheden er nemlig i mellemtiden gået konkurs, dine varer er strandet i Tyskland, og betalingen må du kigge langt efter. Av!

Den beskrevne situation ovenfor er ikke sjælden, men den kunne være undgået, hvis du som sælger havde skrevet ejendomsforbehold ind i kontrakten. Og netop det er kreditforsikringsselskabet Atradius eksperter i at hjælpe virksomheder med.

Få eksperthjælp når du eksporterer varer til Tyskland

Atradius har dyb viden og indsigt i det tyske marked, og alle kunder som har en kreditforsikring hos selskabet, har automatisk også fået skrevet ejendomsforbehold ind i policen.

”Vi lever af at sælge kreditforsikring. Det betyder kort fortalt, at hvis der mod forventning skulle opstå betalingsproblemer eller ligefrem konkurs hos dem, du sender dine varer til, så dækker Atradius det økonomiske tab du måtte få,” siger ekspert i tyske ejendomsforbehold hos Atradius Johannes Olesen Larsen og fortsætter:

”Ejendomsforbeholdet er et ekstra krav vi stiller i policen til vores kunder, fordi det minimerer risikoen for at kunden lider et økonomisk tab. Ligeledes sørger vi for at informere vores kunder om vigtigheden i, at de får det skrevet ind i deres salgs- og leveringsbetingelser til den tyske kunde - fra start – som derefter skrives under af begge parter.”

Hvad betyder et ejendomsforbehold?

Ejendomsforbehold er kort fortalt et sæt juridiske regler du sætter ind i din købskontrakt. Men de betyder alverden for dig som sælger. Reglerne sikrer nemlig, at du har ret til at få dine varer retur, eller endnu bedre - at få dækket hele eller dele af din manglende betaling. Og set med de øjne er ejendomsforbehold helt naturlig at have med i en købsaftale med en tysk kunde.

Ejendomsforbehold er et stærkt værktøj i specielt Tyskland, og som udgangspunkt anvender alle tyske firmaer ejendomsforbehold. Derfor bør du som dansk firma, der handler med Tyskland - også gøre det.

Få dækket dine advokatomkostninger

Er du forsikret hos Atradius får du altid hjælp og vejledning, hvis du kommer i en situation, hvor ejendomsforbeholdet bliver en realitet.

”Vi dækker således advokatomkostninger, og er aktivt med til at se om det kan svare sig at etablere en såkaldt ”Lieferantenpool”. En ”Lieferantenpool” er en sammenslutning af leverandører med ejendomsforbehold, som går sammen om at sikre det optimale udbytte af ejendomsforbeholdet i forhold til den konkrete tyske virksomhed. Herunder at sikre at betalinger fra købers slutkunder – og alle andre omsætningsaktiver - går til leverandørerne med ejendomsforbehold, og ikke til bankerne, siger Johannes Olesen Larsen

Corona har gjort eksport særlig sårbar

Et ejendomsforbehold bør derfor være på toppen af din dagsorden i købskontrakten og specielt nu, hvor corona har sat et betydeligt aftryk på næsten alle sektorer og markeder - og i særdeleshed den tyske tekstilbranche.

Atradius stiller derfor en guide til et ejendomsforbehold til rådighed, som du kan lade dig inspirere af, når du skal udforme en købskontrakt til en tysk kunde. Værsgo.

"