Dialog og tro på strategien har givet ro
Han Kjøbenhavn stod et godt sted. Virksomheden havde fastlagt en vækststrategi med international ekspansion for øje, og de var allerede godt i gang med at rulle den ud. Derfor var Daniel Søndergaard Hummel og resten af ledelsen nødt til at overveje, om strategien ville blive påvirket af pandemien og den usikkerhed, den medførte. Var strategien fortsat rigtig? Og skulle tempoet sættes ned?
Ingen havde de endegyldige svar på, hvordan corona ville påvirke forretningen, og det var vigtigt, at kunne tale åbent om udfordringerne og drøfte overvejelserne i fællesskab. Derfor valgte ledelsen også at tage en åben dialog med de ansatte og erkende, at der var en mulighed for, at tingene skulle ændres undervejs. For Daniel Søndergaard Hummel var det vigtigt – både som menneske og leder – at erkende, at han ikke kunne svare på alle spørgsmål midt i den usædvanlige tid. Med egne ord kalder han det ’megasvært’ at lede i sådan en situation:
”Hvis man tror, man altid kan have alle svarene, får man et svært liv. Derfor var vi nødt til at tale om tingene i fællesskab. Vi har dygtige folk og gode mennesker i hele organisationen. Det er vigtigt, at det, vi laver og beslutter, giver mening, og den følelse skabte vi i fællesskab,” forklarer han.
Men trygheden og troen på fremtiden for organisationen havde også en klar sammenhæng med den allerede fastlagte strategi.
”Vi har et stærkt samarbejde i ejerskabet og bestyrelsen, og her var vi enige om, at den strategi og vision, vi har fastlagt, er den rigtige. Det er mindst lige så vigtigt som den gode dialog internt, at man tror på det og viser, at selvom det er en mærkelig situation, er den vej, vi har lagt, rigtig. Det er vigtigt at vide, at vi ikke skal lave noget om, men at vi gør præcis det, vi har aftalt,” siger Daniel Søndergaard Hummel.
Valgte at trykke på speederen frem for bremsen
Både han og organisationen var sikre på, at strategien var den rigtige, og Han Kjøbenhavn fortsatte dermed ad den fastlagte rute. Det har blandt andet betydet, at alt salg og distribution i engrosforretningen blev hjemtaget, og at man har ansat et helt nyt kommercielt team. Men krisen har også været med til at skærpe fokus, forklarer Daniel Søndergaard Hummel:
”Vi er blevet mere skarpe på mulighederne. En krise skaber også muligheder, og det var vigtigt at afsøge de muligheder. Det har blandt andet betydet, at vi åbner flagship i Soho i London i midt eller slut august. Den mulighed bød sig, fordi omstændighederne var, som de var.”
Han Kjøbenhavn har hele tiden haft en ambition om at styrke tilstedeværelsen i byer verden over, der er drivende i forhold til mode og kultur. Der passede London perfekt, og flagskibsbutikken forventes at støtte op om brandets wholesale-aktiviteter og onlinesalg, hvilket er helt i tråd med strategien. Men derfra og til at tage beslutningen kan der alligevel være et stykke vej. Ikke for Han Kjøbenhavn:
”Det blev pludselig muligt, og i sådan en situation, sætter vi ekstra tryk på. Tankegangen var, at når vi er ude af corona, så er vi allerede i gang, og står vi ikke på flade konvolutter. Det handlede om at holde fast i vores analyse og strategi, og vi gik ind til det med en tro på, at verden nok skulle blive normal igen. På intet tidspunkt troede vi, at alt ville blive fundamentalt anderledes efter corona,” siger Daniel Søndergaard Hummel og tilføjer:
”Vi er jo stadig mennesker, og der er jo heller ikke noget, der tyder på, at alt forbliver totalt forandret.”
”Kan vi rykke ved forestillingen om, hvordan man driver fysisk butik?”
Inden for få måneder kan Han Kjøbenhavn således slå dørene op til en flagskibsbutik, hvilket kan virke paradoksalt med tanke på den usikre tilstand, fysisk retail befinder sig i. En tilstand coronapandemien kun har gjort værre. Men sådan behøver det ikke være ifølge Daniel Søndergaard Hummel:
”Fysisk retail har ikke fundet sine fødder, og havde det jo egentlig heller ikke før corona. Butikkerne er meget ens, og det er få, der virkelig har formået at skille sig ud. Samtidig eksisterer der et narrativ om, at alt går online og at ingen gider gå i fysiske butikker. Det tror jeg ikke på! Der er masser, der stadig gerne vil shoppe fysisk. Der er ikke nogen, der taler om fysisk retail, fordi der ikke er skabt så meget nyt og interessant derude i mange år. Hvis vi kan rykke lidt ved det narrativ, ville det være godt,” siger han.
Han vil endnu ikke løfte sløret for, hvad vi skal forvente af butikken. Han Kjøbenhavn har fået stor bevågenhed takket være deres kreative ambitioner og ambitiøse shows i Paris og Milano, og opmærksomheden kommer også fra nogle af modebranchens store, internationale aktører. Derfor holder det danske brand kortene tæt ind til kroppen, men at dømme ud fra direktørens entusiasme, er der noget spændende i støbeskeen.
”Jeg håber og tror, vi lancerer nogle elementer, som vil præge fysisk retail fremover. Målet er at skabe følelser. Og i bund og grund håber jeg jo bare, at folk vil synes, at det er interessant nok til at ville bruge tid på det og føler, at vi giver mere, end vi tager.”
Butikken åbner i løbet af august, men egne butikker er blot et af Han Kjøbenhavns strategiske fokusområder. Man var allerede langt med digitalisering og bæredygtighed inden covid-19, og de områder har fortsat stort fokus, selvom Daniel Søndergaard Hummel og resten af teamet er glade for at kunne møde deres kunder igen. Netop wholesalekunderne spiller nemlig en vigtig rolle i at øge brandets tilstedeværelse internationalt.
”Vi har benhårdt fokus på engrosforretningen i den sammenhæng, og der har vi virkelig fået fat. Det må vi sige. Derfor har vi også store forventninger til det, og nu begynder vi at få godt fat på store markeder som Tyskland og UK, ligesom at vi for alvor også kigger på USA. Her mærker vi en tydelig interesse, og der er et stort potentiale, som vi gerne vil forfølge,” siger Daniel Søndergaard Hummel. Han fortæller, at Han Kjøbenhavn også har udvidet produktsortimentet med smykker og accessories, ligesom man har øget fokus på women’s wear markant.
Internationale ambitioner er godt for branchen
”Det markerer vi med et fuldt women’s show i København til den kommende modeuge. Et fysisk show, med fokus på vores women’s wear. Det er et klart signal om, at vi har store forventninger og ambitioner her,” siger han.
Netop ambitioner er der masser af i Han Kjøbenhavn. Brandet rykkede for år tilbage sit herreshow fra København til Paris og sidenhen til Milano, og netop brandets shows og visuelle præsentationer har alle dage skilt sig ud, for det handler om at måle sig i international kaliber; også designmæssigt. Daniel Søndergaard Hummel håber, at Han Kjøbenhavns indstilling kan bidrage positivt på den internationale scene og have en afsmittende effekt på andre danske brands og designere, der har ambitioner om at konkurrere på de internationale modeuger.
”Vi skaber nogle dygtige produktions- og handelsvirksomheder, men design- og modebranchen er en lige så potent sektor som møbelbranchen. Møbeldesignbranchen har vist vejen, og modebranchen er jo godt på vej.”
Daniel Søndergaard Hummel understreger i den sammenhæng, at der findes masser af eksempler på, at det kan lade sig gøre at skabe en stærk forretning, samtidig med man udfordrer rent kreativt.
Derfor fortsætter Han Kjøbenhavn også på den strategiske kurs, man har udstukket. De tror på projektet, og allerede i indeværende år, forventer Daniel Søndergaard Hummel, at strategien vil sætte et yderligere positivt aftryk på regnskabet.
”Vi har bygget et solidt fundament. Men vi har bestemt ikke forventninger om, at farten bliver sat ned. Tværtimod,” afslutter han med et eftertryk, der indikerer, at den tilgang, der bragte Han Kjøbenhavn sikkert gennem 2020 også vil være med til at løfte brandet til nye højder i 2021 og mange år fremover.