Menu

Svensk krone fortsætter fald

Den danske modebranches næststørste eksportmarked er præget af uro op til rigsdagsvalget. Samtidig er inflationen for lav til, at Riksbanken vil opjustere renten. Det betyder, at den svenske krones kurs er på sit laveste niveau siden finanskrisen, hvilket kan få effekt på eksporten.

Foto: Jonathan Brinkhorst on Unsplash
Foto: Jonathan Brinkhorst on Unsplash

29. august 2018 Af Simon Hansen , sh@dmogt.dk

Den svenske krone havde indtil i dag kun været under kurs 70 én gang siden 2009. Det var tilbage i maj i år, men tirsdag ramte den 69,9 efter at have været for nedadgående hele året. Det trækker shoppelystne danske privatforbrugere over Øresund, men for de danske virksomheder, kan det få konsekvenser for eksporten.

Det gælder også for de danske livsstilsvirksomheder, som traditionelt har en stærk position i Sverige.

”De danske virksomheder, der har stor eksport til Sverige, er meget opmærksomme på, hvordan den svenske krone udvikler sig. Og når den falder så markant, som tilfældet er nu, vil det uundgåeligt give overvejelser i de danske virksomheder. Det på sigt måske betyde, at de enten må hæve prisen på deres varer eller opnå en lavere indtjening,” lyder det fra Dansk Mode & Textils internationale chef Michael Hillmose.

Han forklarer, at valutakurser har været et tilbagevendende diskussionsemne i branchen i løbet af de forgangne år, fordi mange af branchens virksomheder afregner producenterne i amerikanske dollars og ofte afsætter i lokal valuta som norske og svenske kroner. Derfor bliver problematikken også tydeligere, når dollarkursen stiger, mens eksempelvis den svenske krone falder:

”I det henseende bliver det jo dyrere for den danske virksomhed at producere, mens man ganske enkelt får mindre, når man afsætter sine varer,” siger Michael Hillmose.

Lav inflation og politisk usikkerhed

I løbet af 2018 er dollaren steget, mens den svenske krone er faldet 8 % siden februar.

Der er to altoverskyggende grunde til den svenske krones dyk, hvis man spørger Nordeas chefanalytiker Jan Størup Nielsen:

"Inflationen er simpelthen for lav til, at Riksbanken kan begynde at sætte renten op. Og så er der al den usikkerhed op til det kommende parlamentsvalg om to uger. Det ser ud til at blive en noget mudret forsamling, og det er noget, udenlandske investorer ikke kan lide," siger han til Børsen.

Han forklarer til avisen, at selvom der har været gang i den svenske vækst i en længere periode, er lønningerne ikke steget, og dermed er der heller ikke kommet en påvirkning af priserne. Derudover har det svenske boligmarked været ustabilt, og mange steder er priserne nu faldende. Det påvirker også viljen til at opjustere renten.

Gårsdagens offentliggørelse af detailhandelstallene, som var ringere end forventet, bidrog til at bringe kursen under 70. I juli faldt detailsalget 1,2 % på årsbasis.  

Det bliver derfor interessant at følge den svenske krone de kommende uger, hvor Riksbanken holder rentemøde i de kommende uge, mens svenskerne går til valg den 9. september. 

"