Menu

Trepartsaftale skal hjælpe arbejdspladser med mange corona-syge

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er klar med en håndsrækning til de virksomheder, som i øjeblikket oplever mandefald hos medarbejdere, der bliver smittet med Covid-19.

23. november 2021

Fremover har virksomheder, hvis medarbejdere bliver smittet med corona, ret til refusion af sygedagpenge fra første dag, mens medarbejdere, der er nødsagede til at passe et barn, der er hjemsendt fra skole eller institution, har ret til barselsdagpenge.

Således lyder udfaldet af en ny trepartsaftale mellem regeringen, arbejdsmarkedets parter, kommunerne og regionerne.

Regeringen beder i dag Folketinget om at hastebehandle forslaget, således at ordningerne kan træde i kraft allerede pr. dags dato og gælde frem til den 28. februar 2022.

De nye regler er tiltænkt som en økonomisk håndsrækning i en tid, hvor smitten i befolkningen generelt er stigende. Det lægger pres på virksomhederne, som oplever sygemeldinger på grund af smitte blandt medarbejdere eller disses børn, hvilket kræver, at medarbejderen bliver hjemme for at passe børnene.

Ordningerne ligger i tråd med dem, der tidligere var i brug under pandemien, men udløb den 1. juli i år. Til forskel fra sidste gang kan man dog i tilfælde af hjemsendt barn få barselsdagpenge fra første dag uden først at skulle bruge omsorgsdage eller 1. og 2. barns sygedage.

- Vi ser desværre, at smitten i samfundet stiger. Derfor er det regeringens højeste prioritet at få Danmark trygt gennem vinteren. Vi skal passe på vores sundhedsvæsen og sørge for, at vores arbejdsmarked i mindst muligt omfang bliver ramt, siger fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye og fortsætter:

- Denne trepartsaftale er endnu et godt skridt på vejen, hvor vi både tager hånd om virksomhederne, sikrer ansattes rettigheder og beskytter sundhedsvæsenet. Efter FH og DA’s brev i fredags, er jeg glad for, at vi i fællesskab har rykket hurtigt.

DM&T’s Overenskomstchef og advokat Lars Schandorff kalder aftalen glædelig.

- Som branche- og arbejdsgiverorganisation er det naturligvis glædeligt, at der nu er fundet en løsning, der hjælper både virksomheder og dennes medarbejdere i en uheldig situation. Det er en fornuftig løsning for alle parter, slutter han.

"